Ce s-a mai întâmplat în ultimul timp? (III)

Deşi este perioada vacanţelor şi a concediilor, se întâmplă multe în vastul şi minunatul domeniu al mediului!

I. Astfel, de la ViitorPlus am aflat despre cel mai lung ultra-maraton montan din România! Când? Cum? Unde? Cine? De ce? Imediat vă dau detalii…

BER2M (Medium)Adrian Ber, protagonistul maratonului, va alerga continuu 123 de kilometri, pe crestele a 2 munți, Făgăraș și Piatra Craiului, în decursul a 25 de ore, începând cu dimineața zilei de 3 august 2013. Evenimentul se numește sugestiv “Ber2M” și va fi cel mai lung ultra-maraton din România. Scopul principal al ultra-maratonului este de a atrage atenţia asupra importanţei programelor de împădurire şi de a strânge fonduri pentru campania Pădurea Copiilor, a asociației ViitorPlus.

Adrian Ber este un alergător amator, dar cu o experiență de peste 3 ani  în alergările montane de anduranță, ce a reușit deja să câștige mai multe competiții de profil. El a început să susțină cauza Pădurea Copiilor cu ocazia unui eveniment similar, Transmaraton 2012, unde Adi a şi câștigat locul I în proba de ultra-maraton (70 km). De atunci și-a dorit să îmbine pasiunea lui pentru alergarea montană cu strângerea de fonduri pentru Pădurea Copiilor, astfel luând  naștere ideea evenimentului “Ber2M”.

În dimineața zilei de 3 august, Ber Adrian va începe alergarea celor 123 km, pe crestele a 2 munți – Făgăraș și Piatra Craiului. Punctul de plecare va fi Mănăstirea Turnu Roșu, iar punctul de sosire Fântâna lui Botorog. Diferența pozitivă de nivel a traseului este de +7.500 de metri (suma înălțimii tuturor pantelor), iar altitudinea maximă la care va ajunge este 2.500 de metri.

Obiectivele principale ale evenimentului “Ber2M” sunt  de a informa și sensibiliza oamenii cu privire la importanța împăduririlor și de a strânge 8.000 de euro pentru Pădurea Copiilor, astfel încât un hectar de pădure să fie plantat și îngrijit.

Adrian Ber mărturisește: “Îmi doresc ca efortul meu să inspire cât mai multe persoane să susțină printr-o donație cauza Pădurea Copiilor. Alergarea montană a 123 km, în 25 de ore, este o țintă ambițioasă pentru care am început să mă antrenez susținut  încă de la începutul anului, dar sunt convins că, indiferent de obstacolele pe care le voi întâlni pe traseu, voi reuși să termin cursa. Sunt animat în alergarea mea de gândul că cei de la ViitorPlus vor continua să crească păduri pentru copiii noștri; ei o fac deja de 5 ani şi au nevoie de ajutorul nostru al tuturor!”

Pentru ca acest eveniment să fie posibil, Gabriel Solomon, alergător de anduranță, care deține recordul național pentru alergare pe bandă (213 km în 24 de ore), a decis să se implice în organizarea și promovarea acestuia: “Sunt un susținător al curselor de alergare care au ca scop strângerea de fonduri pentru cauze sociale și de mediu, eu însumi alerg pentru astfel de cauze de 2 ani. Când am aflat că Adrian își propune să alerge cel mai lung ultra-maraton montan din România pentru cauza Pădurea Copiilor, mi-am dorit să-l sprijin mai mult decât moral, printr-o donație, și am hotărât să mă implic în organizarea directă a evenimentului.”

Pădurea Copiilor este o campanie de strângere de fonduri a programului de împădurire “Adoptă un copac!”, prin care ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă – își propune să planteze și să îngrijească câte un puiet pentru fiecare nou-născut din România. Pădurea Copiilor este cauza de mediu a mai multor evenimente sportive, începând cu octombrie 2011. Până acum, aproape 5.000 de alergători au susținut această cauză și au făcut posibilă plantarea, în comuna Poroschia din județul Teleorman, a aproape 4 hectare de pădure (o suprafață echivalentă cu aproximativ 4 terenuri mari de fotbal), ce vor fi îngrijite timp de 5 ani și monitorizate alți 10 ani.

Cei care doresc să-l susțină pe Adrian Ber și cauza Pădurea Copiilor, pot face donații online pe http://adrianber.ro/ și pot urmări evenimentul pe Facebook.

Pentru mai multe detalii despre acest eveniment, vă rugăm să-l contactați pe Gabriel Solomon, Manager evenimente sportive la ViitorPlus, pe adresa de e-mail gabriel.solomon@viitorplus.ro.

[Mulţumim pentru informaţii şi imagine doamnei Gabriela Ticu, Responsabil Marketing şi Comunicare, ViitorPlus - asociaţia pentru dezvoltare durabilă.]

II. Tot în această perioadă, Fundaţia TERRA Mileniul III ne-a adus la cunoştinţă că a început procesul de votare pentru cel mai bun proiect european de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, în cadrul concursului „Lumea pe care o vrei”.

Concursul „Lumea pe care o vrei” a invitat cele mai creative minți din întreaga Uniune Europeană să își testeze inovațiile în materie de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Vor fi recompensate cele mai practice, rentabile și eficiente soluții climatice care vor putea fi aplicate și în alte țări europene. Acum este momentul pentru a vota proiectul câștigător.sustainia-logo

România este prezentă în competiție cu 4 proiecte privind utilizarea biomasei pentru încălzirea locuințelor, construcțiile sustenabile, agricultura ecologică, reciclarea și transportul ecologic.

Pentru sectorul energetic, soluția de reducere a emisiilor de CO2 este propusă prin intermediul proiectului “Utilizarea sustenabilă a biomasei în scopuri energetice”, implementat de Fundația TERRA Mileniul III în comuna Vlad Țepes din judetul Călărași. Proiectul se adresează comunităților rurale care pot folosi deșeurile agricole pentru producerea de brichete, cu care își pot încălzi locuințele, dezvoltând totodată un model de afacere locală. Proiectul poate fi votat aici.

Comisarul UE pentru politici climatice, Connie Hedegaard, a declarat: „A fost extrem de încurajator să vedem că există atâtea proiecte inovatoare – de la soluții de transport cu emisii reduse de CO2 și instrumente digitale pentru a facilita o viață sustenabilă, până la companii, școli și locuințe care își produc propria energie din surse regenerabile. Acum că procesul de votare este pe cale să înceapă, care considerați DUMNEAVOASTRĂ că sunt cele mai bune soluții pentru a crea lumea pe care o vrem? Aștept cu nerăbdare să premiez cele mai bune proiecte în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor de la Copenhaga, de anul acesta.”

2012_03_07_01Începând din 19 iunie, publicul are ocazia să decidă care sunt cele zece proiecte europene ce se vor califica pentru următoarea etapă, prin intermediul votului online. Acestea vor fi apoi evaluate de un juriu prezidat de comisarul Connie Hedegaard, care va selecta cele trei proiecte finaliste ce vor fi laureate în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Sustainia de la Copenhaga din toamna aceasta.

Unul dintre proiectele finaliste va fi recompensat cu marele premiu: pachetul european de media. Câștigătorul va avea ocazia de a produce un material video profesionist pe baza proiectului prezentat și va primi un sprijin media substanțial pentru a-și promova proiectul câştigător în întreaga Europă.

Dat fiind că această campanie acordă o atenţie specială unor ţări precum Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia și Portugalia, în toate aceste cinci țări va fi selectat câte un câștigător național. Proiectele câștigătoare vor fi incluse într-o campanie națională de afișe ce va avea loc în fiecare dintre capitalele ţărilor respective în toamna anului 2013.sustainia

Ce urmează?

  • Votul publicului pe site-ul www.world-you-like.europa.eu între 19 iunie și 19 august.
  • Anunțarea câștigătorilor naționali din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia și Portugalia până la mijlocului lunii septembrie.
  • Anunțarea celor trei proiecte finaliste și a câștigătorului final în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Sustainia – „Lumea pe care o vrei” de la Copenhaga, din 7 noiembrie 2013.

Contextul competiţiei?

Concursul face parte din campania paneuropeană a Comisiei Europene de sensibilizare publică „Lumea pe care o vrei. Cu clima care îți place”, menită să promoveze soluții practice, inovatoare și rentabile pentru combaterea schimbărilor climatice.

946424_388311701290264_1228922375_nDe la lansarea acesteia în octombrie 2012, campania a atras peste 30 000 de adepţi în reţelele de socializare și peste 160 de organizații partenere în întreaga Uniune Europeană, beneficiind de sprijinul mai multor nume de marcă de pe scena internațională, printre care Secretarul General al ONU Ban Ki-moon și actorii premiaţi Colin Firth și Sergio Peris-Mencheta.

Partenerul campaniei, Sustainia, reprezintă o inițiativă internațională de promovare a sustenabilității – avându-l ca președinte onorific pe Arnold Schwarzenegger – care își propune să identifice și să mărească numărul soluțiilor imediat realizabile.

Alăturați-vă dezbaterii și aflați mai multe aici:

www.world-you-like.europa.eu/ro/

www.facebook.com/EUClimateAction

Twitter: #worldulike

Mai multe informații despre premiile Sustainia: www.sustainia.me

Contact:

Stephanie Rhomberg, stephanie.rhomberg@ec.europa.eu

Isaac Valero Ladron, isaac.valero-ladron@ec.europa.eu

În concluzie…să ne informăm şi SĂ VOTĂM !!

[Mulţumim pentru comunicat drei Raluca Petrescu, PR Officer, TERRA Mileniul III]

III. În finalul acestui articol, vă informăm că Şcoala Britanică din Bucureşti (BSB) a primit recent prestigiosul Eco-School Silver Award (Medalia de Argint a Şcolilor Eco) pentru angajamentul şi reuşita de a transforma incinta școlii într-un loc mai prietenos pentru mediul înconjurător. Premiul, care este acordat anual de către Fundația Internațională pentru Educație Ecologică (FEE), cu sediul în Danemarca, este parte a unui program care implică școli din 65 de țări din întreaga lume. Fiecare școală urmează un proces de schimbare în șapte paşi și îi îndeamnă pe elevi să se implice personal în acțiunile ecologice.

Eco-School Silver Award a fost obţinut de elevii Şcolii Britanice din București, care au completat cu succes toţi cei șapte paşi ai programului FEE pentru o școală mai “verde”. Acţiunile au culminat cu activitățile Săptămânii Eco de la BSB și concursul intern pentru desemnarea Codului Eco al şcolii. De mai mulţi ani, Şcoala Britanică din Bucureşti a desfăşurat acţiuni de reducere a amprentei de carbon, precum şi de educare ecologică a copiilor, însă este primul an când BSB a participat în cadrul programului Şcolilor Eco.

„Prin munca și dăruirea copiilor și a profesorilor pentru protejarea mediului și conservarea resurselor naturale, am avut posibilitatea de a reduce semnificativ cantitatea de energie pe care o folosim în BSB. Cu toate acestea, nu ne vom mulţumi cu această reuşită și vom continua eforturile noastre în noul an școlar pentru a obține Medalia de Aur a Şcolilor Eco”, a declarat Jo Puddy-Wells, director al Şcolii Britanice din București.Elevi BSB participand la actiunile Saptamanii Eco

Acţiunile programului “Școlile-Eco” fac parte din inițiativa ecologică “Planeta BSB” a Şcolii Britanice din București, care implică elevii în mod voluntar, crescând totodată gradul de conștientizare asupra problemelor de mediu. Inițiativele la nivel de școală includ acțiuni, cum ar fi concursul anual de decorare a Pomului de Crăciun Eco, Ora Pământului BSB în luna noiembrie, concursurile de poezie cu tematică de mediu, website-ul “Oamenii Copac”, care oferă sfaturi de mediu și provocări, concursuri de comportamente eco ale elevilor și de artă din materiale reciclabile sau sărbătorirea Zilei Verdi, pe 17 martie. Programul “Planet BSB” se află sub înaltul patronaj al ASR Prinţul Nicolae de România.

Cei șapte paşi ai programului şcolar FEE pentru sustenabilitate şi ecologie constau în principal în selectarea unui comitet Eco al Şcolii (1), revizuirea modului de funcționare a școlii din perspectivă ecologică(2), elaborarea și implementarea unui plan de acțiune din perspectiva sustenabilităţii (3), monitorizarea și evaluarea implementării planului (4), includerea eforturilor de sustenabilitate în programa școlară (5), informarea și implicarea studenților și a publicului larg cu privire la proiect (6) și, în cele din urmă, producerea unui Cod-Eco al școlii. Premiul Şcolilor-Eco este recunoașterea punerii în aplicare cu succes de către școlile participante a programului de șapte paşi.

FEE este o organizație internațională tip umbrelă care are în prezent 77 de organizații membre în 65 de țări din întreaga lume.

Şcoala Britanică din Bucureşti (BSB) a fost înfiinţată în anul 2000 ca o instituţie de învăţământ internaţional de elită, oferind acces la o educaţie britanică de înaltă calitate. BSB are în prezent peste 400 de elevi înscrişi în ciclul primar şi secundar şi deţine un campus modern în nordul capitalei. Este, de asemenea, membru acreditat al COBIS (Consiliul Şcolilor Britanice Internaţionale) şi recunoscută de Ministerul Educaţiei din România. Pentru mai multe detalii: www. britishschool.ro.

Pentru informaţii suplimentare: Ionel Bărbălău, PRAIS Corporate Communications, ionelbarbalau@prais.ro

[Mulţumim pentru informaţii şi fotografie dlui Ionel Bărbălău, Senior Consultant, PRAIS Corporate Communications.]

Vă dorim vacanţă frumoasă în continuare, dragi cititori, şi nu uitaţi să aveţi grijă şi de mediu, în drumeţiile voastre!

Alte surse foto: http://wesconews.com/index.php/2012/07/sustainia-and-our-future/

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/hedegaard/index_en.htm

http://chrisriedy.me/2012/06/07/sustainia/

https://www.facebook.com/thecrystalorg

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress