Cartonaș roșu circului cu animale sălbatice!

Dragi cititori, voi cum vă lăsați amuzați? Ce tip de entertaining preferați în timpul liber? Ieșiți la film? La teatru? La stand up comedy? La circ cu animale?

Dacă pentru unii, privirea animalelor sălbatice dresate la circ constituie un prilej de mare amuzament, cei de la Vier Pfoten ne atrag atenția că situația nu este tocmai veselă… Vă prezentăm opinia lor, exprimată prin comunicatul de presă din data de 19 aprilie 2013.

“Cea mai spectaculoasa dresura de lei din Europa este si cea mai nefericita alegere pentru o seara de distractie. Asta au aflat spectatorii care au venit la reprezentatia circului ambulant Orlando din București, carora membrii VIER PFOTEN le-au explicat ce inseamna pentru un animal salbatic viata la circ: custi minuscule, transport stresant, pe distante lungi si dresaj chinuitor.

Leii de la Circul Orlando. FOTO: George Nedelcu/VIER PFOTEN

Leii de la Circul Orlando. FOTO: George Nedelcu/VIER PFOTEN

O echipa a VIER PFOTEN a impartit aseara pliantele si cartonasele rosii ale campaniei Stop it! Fara animale salbatice in circuri spectatorilor veniti la circul ambulant Orlando, instalat langa un cunoscut hipermarket bucurestean. Membrii organizatiei au stat de vorba cu ei, explicandu-le ce se intampla in spatele cortinei dupa ce luminile arenei s-au stins, iar leii, tigrii sau elefantii revin in custile lor stramte din manej. Animalele de circ sunt tinute in lanturi, transportate in conditii improprii si fortate sa faca lucruri pe care nu le-ar face niciodata in natura. Sufera tulburari grave de comportament, au o sanatate precara si, de cele mai multe ori, nu sunt corect sau deloc ingrijite daca se imbolnavesc.

Echipa Vier Pfoten in cadrul campaniei de constientizare

Echipa Vier Pfoten in cadrul campaniei de constientizare

 

Echipa Vier Pfoten in cadrul campaniei de constientizare

Echipa Vier Pfoten in cadrul campaniei de constientizare

 

Echipa Vier Pfoten in cadrul campaniei de constientizare

Stop it!

Echipa Vier Pfoten in cadrul campaniei de constientizare

Proteste impotriva spectacolelor cu animale salbatice

«Romanii par a fi ceva mai greu de convins ca locul animalelor salbatice nu este la circ – pur si simplu pentru ca suntem obisnuiti cu circul ca modalitate de divertisment fara sa ne gandim la ce se intimpla in spatele arenei. Am vazut parinti care ignora total copiii speriati de elefanti, obligandu-i sa stea cuminti langa un animal care are in medie pina la 4 metri inaltime pentru a pleca acasa cu o fotografie frumoasa. Am vazut si copii plangand in hohote, strigand parintilor de ce m-ai adus aici, ca sa vad niste animale chinuite?. Toata experienta acestei campanii ne-a facut sa intelegem ca nu numai copiii vor sa mearga la circ, ci mai ales parintii si bunicii. Ei sunt cei care trebuie convinsi ca ceea ce vad in arena nu are nicio legatura cu comportamentul natural al animalelor».

In Europa exista inca sute de circuri ambulante care se plimba din oras in oras, transportand in conditii chinuitoare, pe distante de sute de kilometri, o recuzita vie compusa din animale salbatice care nu pot trai normal decat in natura. Habitatul unui leu, spre exemplu, se desfasoara pe o suprafata de circa 400 de km2, echivalenta cu dublul suprafetei orasului Bucuresti. In circuri, Regele Animalelor are la dispozitie maximum 12 metri patrati, iar instinctele sale de vanatoare si alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive.

In prezent, nu exista o interdictie la nivel european, insa unele tari, precum Austria, Grecia si Bulgaria au interzis total aceasta practica, iar altele au impus o lista restrictiva a animalelor care pot fi dresate in circuri. Marti, guvernul de la Londra a anuntat ca, de la 1 ianuarie 2015, folosirea animalelor in circuri va fi complet interzisa pe teritoriul britanic. Romania nu detine nici macar o reglementare specifica pentru bunastarea animalelor din circuri.

«Este foarte greu sa schimbi ceva ce s-a imprimat intr-o mentalitate in care bunastarea si protectia animalelor sunt inca niste cuvinte fara continut. Asa ca, inainte de a ne lasa fascinati de luminile circului si spectaculoasele dresuri de lei, elefanti sau tigrii ar fi bine sa constientizam ca locul animalelor salbatice este in salbaticie. Este primul pas prin care acestea isi pot redobindi respectul pe care il merita»,  mai spune Veronica Tulpan.

Leoaica tinuta in cusca inainte de spectacolul de circ.

Leoaica tinuta in cusca inainte de spectacolul de circ. FOTO: George Nedelcu/VIER PFOTEN

FOTO: George NFOTO: George Nedelcu/VIER PFOTENedelcu/VIER PFOTEN

FOTO: George Nedelcu/VIER PFOTEN

Stop it!

Stop it!

VIER PFOTEN va organiza anul acesta mai multe evenimente si actiuni de protest care vor viza circurile, pentru a atrage atentia asupra conditiilor de detinere, transport si dresaj la care sunt supuse animalele salbatice.

Romanii care doresc sa ceara Parlamentului interzicerea prin lege a folosirii animalelor salbatice in circuri sunt invitati sa se alature miilor de concetateni care au semnat deja Cartonasul Rosu lansat de VIER PFOTEN: www.stop-it.ro [1]

Cu aceasta ocazie, VIER PFOTEN prezinta in premiera si noul videoclip dedicat campaniei  ”Stop-it!”, realizat in colaborare cu agentia de publicitate Propaganda:

http://www.youtube.com/watch?v=FTd2MUgVov8&feature=player_embedded [2]“

Așadar.. eu, una, prefer să merg la teatru (unde oamenii sunt cei care muncesc pe scenă, de bunavoie și nesiliți de nimeni)… Sau la film…

Despre autor
Doctorand la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, anul III
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress