Caldura mare, mon cher (sau despre incalzirea globala si o parte din consecintele ei in Romania)

Nu este o noutate actuala tendinta de incalzire a climei. Resimtim cu totii verile toride iar oamenii de zapada sunt acum doar o amintire frumoasa din copilarie. Chiar daca unele teorii bine intemeiate, cum ar fi Gaia, sustin ca succesiunile perioadelor calde si reci fac parte din sistemul planetei pentru a atinge starea de homeostazie, dovezile unei incalziri climatice fara precedent vorbesc de la sine.

Al treilea raport al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice subliniaza o incalzire globala cuprinsa intre 0,6 ± 0,2 ºC in ultimul secol. Se pare ca incalzirea a avut loc in doua intervale: 1910-1945 si 1976-2000, ultima decada fiind considerata a fi cea mai calda perioada a masuratorilor instrumentale.

In ceea ce priveste Romania, resimtim o crestere a temperaturii medii anuale cu 0,3 ºC, cu o intensificare dupa anul 1960. Cu ajutorul noilor tehnologii de care dispunem, pentru noi, oamenii, este mult mai usor, doar un buton apasat pe o telecomanda si o briza racoroasa ne inunda casa. Chiar daca la prima vedere aceasta valoare nu pare foarte semnificativa, ecosistemele din jurul nostru incep deja sa reactioneze, apeland la toate mijloacele disponibile lor pentru a se adapta la noile conditii. In caz ca nu va amintiti conditiile anului 2000, va reimprospatez memoria spunand ca Administratia Nationala de Meteorologie atesta faptul ca vara anului 2000 a fost cea mai calduroasa din ultimii 100 de ani !

Va pot ajuta sa va faceti o imagine mai clara si despre viitor analizand conditiile actuale. Studii realizate de Administratia Nationala de Meteorologie dezvaluie cateva scenarii cu privire la predictiile incalzirii globale pentru urmatoarea perioada, 2020-2030 si chiar 2030-2090. Pentru intervalul 2020-2030 este prezisa o crestere a temperaturii medii anuale cu 0,5-0,8 ºC, iar pentru 2030-2090 se estimeaza o crestere cu pana la 1,5 ºC. Daca nu v-ati instalat inca aparate de aer conditionat, in curand va fi momentul potrivit.

Dupa cum spuneam, cele mai afectate sunt ecosistemele ce ne inconjoara, iar cele mai sensibile sunt liniile de frontiera dintre padure si pajiste. Vegetatia specifica zonelor subalpine si alpine se va reduce datorita migrarii padurii, in special a speciilor de pin (Pinus sylvestris) si molid (Picea abies).

Daca scenariile prevazute pentru 2020-2090 se adeveresc, consecinta va fi o migratie verticala a vegetatiei naturale cu 600 de m. In regiunile montane, alpine si subalpine, zonele de vegetatie vor fi inlocuite cu specii de fag si stejar. Astfel, vegetatia nativa din zona montana va fi redusa cu aproximativ 40-70%, depinzand de gradul incalzirii globale, iar daca ne referim la marimea teritoriului afectat, aceasta va fi aproximativ 68% din teritoriul Romaniei. Nu este important doar faptul ca unele specii vor deveni extincte (cum ar fi speciile de arbusti din zona subalpina) si le vom admira probabil doar la muzee si in filmele documentare, dar si noile ecosisteme formate se vor afla sub o presiune imensa pana vor atinge o stare de echilibru.

In cazul in care va place sa mergeti vara la picnic in padure si sa va bucurati de umbra, racoarea si linistea padurii, este foarte important sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a reduce amprenta ecologica pe care o lasam asupra ecosistemelor. Stingeti becul cand parasiti incaperea si inchideti aparatele electronice dupa ce ati terminat lucrul cu ele. Lucrurile mici fac diferenta!

Articol realizat de Irina Rotariu, masteranda la Brunel University, Londra, masterul „Pollution and Monitoring”.

Surse foto:

http://www.realitatea.net/studiu-kpmg-schimbarile-climatice-va-schimba-afacerea_171162.html

http://www.bioterapi.ro/aprofundat/index_aprofundat_index_enciclopedic_botanicMolid_MEDIA_1.html

http://fotogrossomodo.blogspot.com/2011/12/conifere.html

Dragi cititori, astept parerea dumneavoastra in legatura cu acest articol. Daca v-a placut, puteti sa-l votati !

De asemenea, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre ! 

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
7 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Un articol scurt si concis.
    In ce masura noi,oamenii,afectam Natura?Pana la urma facem parte din ea…asta este.Sistemul solar,inclusiv Terra,are evolutia lui naturala…este greu de cuantificat si irelevant pentru o varsta medie de 80 de ani (pe unde este) a unui om.Procesele astronomice si cele geologice dureaza milioane de ani.
    Astfel de lucruri s-au intamplat incepend din Precambrian,Permian,Triasic inferior,Paleocen…
    Aparitia omului (in sens de consumator) este atat de recenta.Dar grava…grabeste lucrurile.Si fara specia asta lucrurile ar fi mers in aceeasi directie a incalzirii globale.Suntem sapte miliarde (parca)…ce ne facem?
    Stngem becurile si inchidem aparatele electronice?Este o nimica toata.Omoram vacile care emana gaze in atmosfera?
    Habar nu am…eu sting becurile din bun simt…
    Trebuie intervenit, asa ca un demiurg, altfel ca sa potolim incalzirea…dar asta va mai dura,cred, vre-o o mie de ani.Trebuie sa racim ceva…cum?

  2. Poate ca problema nu e atat cati suntem ci mai degraba ce si cat consumam. Si trebuie sa recunoastem ca ignoranta si dorinta de confort fizic sunt mai puternice decat dorinta de schimbare [a obiceiurilor noastre de consum].
    Insa fiecare, acolo unde traim putem face niste schimbari. Poate ca nu mari, dar important e sa facem totusi, ceva. Putem reduce consumul – si de energie [in activitatile ziilnice] si de produse care presupun consum mare de energie in procesul de fabricatie. Ar trebui ca utilizarea durabila a resurselor sa fie o abordare fireasca si nu ceva, inca, inedit [sau, uneori, ceva abstract]. Si asa mai departe.

    Ar trebui sa ne reconsideram stilul de viata – sa traim mai simplu, mai curat, mai sanatos. Ar trebui sa fim (mai) responsabili in alegerile noastre. Nimic nu ne impiedica sa o facem. Si atunci?…

  3. Cu toate ca suntem doar o mica parte din evolutia Terrei, amprenta pe care o lasam este foarte puternică. Bineinteles, schimbarea trebuie sa fie una de impact, dar trebuie sa înceapa in casa fiecaruia pentru ca deja ne este foarte greu sa ne schimbam obiceiurile cand vine vorba de comfort. Schimbarea trebuire sa inceapa initial cu constientisarea problemei si gravitatea ei, multi dintre noi o considera doar un subiect de presa, din pacate!

  4. Din pacate, chiar si pentru cei care constientizeaza gravitatea problemei, distanta pana la primul [primii...] pas e, de ce le mai multe ori, mare. Chiar foarte mare. Inertia de plumb.

  5. da dar noi in loc sa pastram distrugem.voi nu vedeti cum se taie padurile in romania?

  6. Subiectul padurilor si a spatiilor verzi din Romania este unul foarte delicat. Am ajuns la un procent foarte scazut de spatiu verde pe cap de locuitor si al padurilor, ceea ce este foarte trist. Importanta acestora este primordiala, dar se pare ca nu toata lumea constientiseaza acest lucru. Imi este foarte usor sa fac o comparatie care imi este la indemana: o altă capitală europeană cu un nivel de poluare ridicat, Londra pune un accent deosebit pe spaţii verzi si pădurile care inconjoara metropola, dar cred ca discutia nici macar nu isi are rostul. Cu toate ca educaţia ecologica a aparut mai tarziu in ciclul scolar consider ca trebuie pus mai mult accentul pe practica si insulate acest spirit si la un nivel mai inalt, decât cel scolar! Avem inca atat de multe de învatat!

  7. “Subiectul padurilor si a spatiilor verzi din Romania este unul foarte delicat.”
    De ce oare?… O intrebare retorica, evident. De fapt, stim cu totii.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress