Din seria ‘ce se mai întâmplă cu câinii fără stăpân din Capitală’, vă aducem la cunoștință ultimele informații cu privire la acest subiect.
La data de 16 aprilie 2013, Primăria Municipiului București a pus în dezbatere publică Proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea H.C.G.M.B. nr. 243/2009 privind controlul reproductiei câinilor in Municipiul Bucuresti. Până la data de 30 aprilie anul curent, dragi cititori, vă puteți exprima opiniile și sugestiile pe site-ul www.pmb.ro.
Vă invit să citiți comentariile fundației VIER PFOTEN pe marginea noilor prevederi, fundație care s-a implicat până acum în mod activ și eficient în această problemă, confruntându-se cu realitatea ‘din teren’:
Pozitia VIER PFOTEN fata de modificarile Hotararii 243/2009 privind controlul reproductiei cainilor in Municipiul Bucuresti
“18 aprilie 2013: Fundatia Vier Pfoten considera salutara initiativa Primariei Capitalei de a aduce imbunatatiri actualei hotarari privind gestionarea populatiei de caini. Cu toate acestea, doreste sa atraga atentia ca unele modificari propuse dezbaterii publice sunt menite sa genereze confuzie si chiar respingere din partea cetatenilor, iar altele sa puna piedici inutile celor care vor sa adopte animale fara stapan.
Noile modificari impun tuturor detinatorilor de caini in varsta de peste sase luni sa-si sterilizeze si inregistreze obligatoriu animalele, exceptie facand cainii utilitari, cainii de vanatoare si cainii politisti. In mod inexplicabil, aceasta exceptie nu-i include si pe cainii de rasa cu drept de monta, care sunt inscrisi in Asociatia Chinologia. Pentru rezolvarea acestei probleme, Hotararea ar trebui sa permita celor care nu doresc sa-si sterilizeze animalul sa aiba libertatea acestei decizii, platind in schimb o taxa anuala catre consiliul local.
Una dintre cele mai discutabile prevederi este taxa de 170 de lei pentru preluarea unui caine din adaposturile primariei, care nu va face decat sa descurajeze adoptiile! De mentionat ca, potrivit noilor reglementari, cetateanul care ar plati aceasta taxa ca sa adopte un caine nu ar avea dreptul sa-l adaposteasca pe domeniul public, desi, in acelasi timp, primaria isi rezerva dreptul de a returna animalul in teritoriu. In acest context, dorim sa precizam ca, potrivit actualei legi pentru protectia animalelor, abandonul presupune _lasarea animalului pe domeniul public fara a-i asigura conditiile de bunastare: hrana, apa, posibilitatea de miscare, adapost corespunzator si tratament medical._ Insa, daca unui animal i se pot asigura aceste conditii, adapostirea lui pe domeniul public nu poate fi considerata abandon.
Potrivit modificarilor propuse dezbaterii, cetatenii care vor sa adopte un caine ar trebui sa faca dovada detinerii de spatiu suficient si resurse financiare pentru intretinerea animalul, insa nu sunt specificate criteriie dupa care vor fi evaluate spatiul si resursele financiare ale adoptatorului. De remarcat ca la nivel general, desi prevede obligatii pentru proprietarii si adoptatorii de caini, noua Hotarare nu ofera detalii despre modalitatea de control si sanctionare a celor care le incalca.
Fundatia VIER PFOTEN considera ca resursele primariei ar trebui sa fie directionate prioritar catre stoparea inmultirii cainilor si catre identificarea acestora. Noile modificari prevad si masuri benefice si eficiente pe termen lung, precum obligativitatea de a microcipa si inregistra animalele in registru unic al Primariei, dar si posibilitatea ca animalele sa fie sterilizate si returnate in teritoriu. In acest fel, se va putea folosi la maxim capacitatea adaposturilor publice de a reduce si stopa reproductia cainilor. Salutam totodata faptul ca serviciile de sterilizare, identificare si microcipare vor fi gratuite, lucru menit sa incurajeze o participare activa a bucurestenilor la efortul de stopare a inmultirii cainilor fara stapan.
<<Unele modificari sunt de bun simt, aplicabile si eficiente, insa altele nu vor putea fi puse in practica. Taxa de 170 de lei e aberanta tinand cont ca cei care adopta sunt oameni cu venituri modeste in general. De ce trebuie sa le punem tocmai lor piedici? Pentru ca primaria sa faca rost de bani pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapani, as propune aplicarea unor amenzi usturatoare tuturor celor care-si abandoneaza intentionat animalul. Reamintim ca VIER PFOTEN deruleaza o campanie de sterilizare a cainilor fara stapan in doua puncte de lucru din Capitala, unul in sectorul 6, pe bulevardul Timisoara, si unul in sectorul 3, in baza din strada Theodor Pallady. Ii invitam pe toti cetatenii Capitalei sa se implice, indiferent de ce parte a baricadei se afla, deoarece problema cainilor fara stapan este a intregii comunitati, nu doar a iubitorilor de animale.>>, a declarat Anca Tomescu, coordonator al proiectului Animale fara Stapan VIER PFOTEN.”
Vă reamintim cine sunt cei de la VIER PFOTEN:
Fundaţia VIER PFOTEN este o organizaţie non-guvernamentală non-profit cu sediul central la Viena, al cărei scop este de a îmbunătăţi legislaţia şi condiţiile de viaţă ale animalelor de fermă, sălbatice, de companie sau fără stăpân. În România, Fundaţia desfăşoară campanii de sterilizare şi returnare în comunitate a animalelor fără stăpân, proiecte de terapie asistată de animale, proiecte dedicate animalelor sălbatice din grădinile zoologice şi circuri, salvarea urşilor ţinuţi în captivitate sau protejarea cailor sălbatici din Grindul Letea.
Problema câinilor fără stăpân este un subiect controversat. Pentru a fi la curent cu legislația în vigoare, puteți consulta următoarele:
- Anunțul oficial referitor la Proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea H.C.G.M.B. nr. 243/2009 privind controlul reproductiei câinilor in Municipiul Bucuresti : CLICK AICI (sursă: www.b356.ro)
- H.C.G.M.B. nr. 243/2009 privind controlul reproductiei câinilor in Municipiul Bucuresti CLICK AICI
- Legea care reglementeaza cainii fara stapan- OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fără stăpân, modificata si completata prin Legea nr.391/2006
- http://www.aspa.ro/legislatie
Articole din arhiva Greenly pe această temă:
http://greenly.ro/biodiversitate/alte-vesti-de-la-vier-pfoten-sterilizarea-animalelor-fara-stapan/
radulescu michaela
13/05/2013
am expus azi 13 05 2013 situtia cainilor otraviti cu intentie in saptamana mare la moroieni dambovita am incercat atunci cu vecini si turisti sa i salvam am dat tel la dr veterinar dar nu era in localitate am sunat al politie dar nu a venit nimeni iar primarul sta in zona cainilor otaviti adica sat pucheni str lotul 4 vis a vis de mine care am casa de vacanta la nr 108 stiu ca nu avem probe si nu putem sustine in instanta proces dar stim unde am ingropat cel putin 4 caini otaviti va rugam sa metiatizati cazul si sa se inceteze cu aceste actiuni criminale