Astazi sarbatorim Viata Salbatica!

Cheetah-Wildlife-Wallpaper-640x480Astăzi sărbătorim, pentru prima dată, Ziua internaţională a Vieţii Sălbatice (World Wildlife Day). Decizia a fost luată cu ocazia celei de-a 68-a Întâlniri Generale a Naţiunilor Unite (UNGA), pe 20 decembrie 2013.

A fost alesa dată de 3 martie, dată la care a fost semnată convenţia CITES, în 1963.

WWD reprezintă ocazia oficială de a sărbători flora şi fauna salbatica– dar şi de a atrage atenţia asupra importanţei acestora şi a valorii lor intrinseci.

800px-CITES.svg

Tarile semnatare CITES

Convenţia CITES, privind comerţul cu specii de flora şi fauna sălbatică aflate în pericol, reprezintă un tratat multilateral ce are ca scop protecţia plantelor şi animalelor aflate în pericol şi asigurarea că activităţile de comercializare a acestora nu pune în pericol supravieţuirea speciilor. Conform prevederilor acesteia, comerţul cu specii de floră şi faună sălbatică este reglementat printr-un sistem de permise şi certificate, care asigură controlul acestor operaţiuni.

Convenţia nu preia rolul legilor naţionale, ci oferă un cadru de referinţă pentru statele semnatare. La nivelul Uniunii  Europene, a fost creat Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului din 9 decembrie 1996 privind protecţia speciilor faunei şi florei sălbatice prin controlul comerţului cu acestea , bazat pe CITES.

Actul face referire la:

  • eliberarea, utilizarea şi prezentarea documentelor referitoare la importul, exportul sau reexportul exemplarelor din speciile avute în vedere de regulament;
  • vânzarea sau orice altă tranzacţie comercială desfăşurată în interiorul Comunităţii Europene cu exemplare din anumite specii menţionate în regulament.

România a ratificat Convenţia prin Legea 69/1994.

Surse info: 1, 2, 3

Surse foto: 1, 2

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2021 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress