Arbustul mic, numit Strugurii Ursului, se intalneste in tara noastra in zona montana, fiind considerat monument al naturii. Strugurii ursului au un statut special de conservare si in Ilinois si Iowa (SUA), arbustul medicinal fiind desemnat, conform categoriilor IUCN, in pericol.
Daca va intrebati cum ne putem bucura de puterea terapeutica a arbustului Arctostaphylos uva-ursi, singura modalitate este de a-i gasi un inlocuitor cu aceleasi proprietati terapeutice, care poate fi recoltat fara restrictie. Este vorba despre Merisor (Vaccinium vitis idaea), care are o utilizare larga in medicina naturista, avand aproape aceleasi proprietati vindecatoare ca Strugurii Ursului.
Cum recunoastem deosebitul arbust Strugurii Ursului? Este vesnic verde, cu frunzele carnoase, alungite, flori roz de aproximativ 5 mm lungime si fructe de culoare rosie, comestibile, asemanatoare Merisorului. Ne putem bucura de inflorescenta Strugurilor Ursului in lunile aprilie – iunie; astfel, daca mergem in aceasta perioada in zona Rezervatiei Scarita-Belioara, din Muntii Apuseni (Muntele Mare), il putem gasi inflorit.
Printre afectiunile asupra carora Strugurii Ursului au o mare putere tamaduitoare se gasesc:
- infectiile urinare (Strugurii Ursului contin hidrochinona si metilbutina cu agenti antibacterieni, care asigura sanatatea tractului urinar; se recomanda folosirea tincturii de Strugurii Ursului sau dupa caz tinctura cu extract de Merisor);
- artrita, durerile de spate;
- afectiunile biliare, reumatism;
- balonarile, bronsita;
- afectiunile rinichilor (pietre la rinichi – ceaiul din strugurii ursului);
- diabet zaharat, boli ginecologice, afectiuni ale prostatei;
- indigestie, hemoroizi, obezitate, retentie de apa
Pentru a va face o idee referitoare la compatibilitatea pe care arbustul Strugurii Ursului o are cu merisorul, va voi prezenta cateva din afectiunile tratate cu ajutorul merisorului: cistita, guta, reumatismul, boli renale, infectii genitale, diaree, tuse, rani, infectii ale prostatei.
Ceaiul din radacini de merisor trebuie consumat zilnic (2-3 cani), iar din tinctura cu extract de Merisor se recomanda a se lua 1 lingurita de 3 ori pe zi.
Prin proprietatile lor miraculoase de vindecare a numeroaselor boli si afectiuni, atat arbustul Strugurii Ursului cat si Merisorul devin un simbol al sanatatii in special asupra rinichilor si vezicii urinare, cu efecte deloc de neglijat si asupra celorlalte organe. Bucurati-va de puterea terapeutica a Merisorului si ocrotiti „Strugurasul” (Strugurii Ursului) – miraculosul arbust cu proprietati curative, specie ocrotita, de mare interes fitogeografic si fitoterapeutic.
Mai multe detalii, pe www.sanatatecuplante.ro
Articol scris de Alina Tudor, doctorand la Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti
Surse:
http://plants.usda.gov, http://www.carpati.org, http://romania.calivita.com, http://www.herbwisdom.com
Sursa foto:
http://calphotos.berkeley.edu/cgi/img_query?enlarge=0000+0000+0506+1197
http://www.wildflower.org/gallery/result.php?id_image=17005
Luna
14/06/2012
Am o intrebare: unde ai vazut Arctostaphylos uva-ursi?
sanda
09/11/2012
intrebarea mea este daca strugurii ursului ,mai au si denumirea de sarbezele ? UNDEVA IN MUNTII APUSENI MAI PRECIS IN SATUL BOC , Muntele Baisorii, jud. Cluj; se gaseste cred eu asa ceva, dar cu aceasta denumire :Dupa poza , ar fi asa ceva .
MERSI.
Valentina Manoiu
09/11/2012
Bună ziua! Îmi permit să vă răspund eu, în locul autoarei articolului: da, strugurii ursului se mai numesc şi sărbezele. Tot ce e mai bun vă dorim!