Anul 2013 – anul Quinoa

Quinoa este singura plantă comestibilă care conține toți aminoacizii esențiali, oligoelemente și vitamine, fără să conțină gluten. Mai mult, aminoacizii sunt concentrați în nucleul bobului de quinoa, și nu în coajă, ca în cazul orezului sau grâului (care odată decorticate, își pierd mare parte din nutrienți). Planta este foarte adaptabilă la diferite condiții climatice; ea se dezvoltă în condiții de umiditate cuprinse între 40 și 88% și suportă temperaturi variind între -4 și 38 grade Celsius. Mai mult, ea folosește eficient apa, tolerează și rezistă în soluri uscate și dă recolte acceptabile chiar și acolo unde precipitațiile ating doar 100-200 mm. Din aceste motive, Organizația Mondială pentru Hrană (FAO) a declarat 2013, anul Internațional al Quinoa.

Quinoa Red_quinoa

Există peste 3.000 de varietăți de quinoa, cultivate și sălbatice, care cresc în zone variate, de la văile râurilor până la câmpiile înalte din Altiplano. Principalii producători mondiali sunt Bolivia, Peru și Statele Unite, însă producția de quinoa se extinde și pe alte continente, fiind cultivată în prezent și în câteva țări europene și asiatice. În 1996, quinoa a fost declarată de FAO una dintre cele mai promițătoare culturi agricole, nu numai datorită proprietăților nutritive și utilizărilor multiple, ci și pentru că ar putea fi o alternativă de hrană în zonele unde securitatea alimentară este amenințată. NASA a inclus-o în dieta astronauților, în misiunile de lungă durată, ca sursă proteică. Produsele din quinoa includ fulgi, făină, paste, batoane, dar și ulei, amidon, saponină, coloranți sau concentrate proteice.

Află mai multe despre potențialul quinoa aici sau aici.

Sursa: National Geographic

Foto: nytimes, biotimes, myquinoanutrition

Despre autor
Absolvent al Facultatii de Geografie (UB) - specializarea Stiinta Mediului și al masterului "Evaluarea Integrată a Stării Mediului".
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress