SUPRAPOPULAREA – O PROBLEMĂ ACTUALĂ MAJORĂ A MEDIULUI

Acum puţin timp, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) anunţa oficial că suntem peste 7 miliarde de oameni pe planetă, mai precis 7,2 miliarde şi că populaţia o să ajungă la 8,1 miliarde până în 2025, cea mai mare creştere având  loc în regiunile în curs de dezvoltare, aşa cum sunt ţările din Africa (Fig. nr. 1,2,3).

80WorldPopulationGrowth

Fig. nr.1 Dezvoltarea populaţiei pe Glob

Population

Fig. nr. 2 Populaţia Europei şi Africii- comparaţie

urban_growth_west_africa

Fig. nr. 3 O perspectivă a dezvoltării oraşelor din vestul Africii până în 2020

Creşterea populaţiei ţine cont de 3 factori principali: fertilitatea, mortalitatea şi migraţia, toate fiind influenţate de calitatea, varietatea şi gradul de accesibilitate la resursele din diferitele zone ale Terrei. Nivelul de dezvoltare economică depinde de asemenea de aceste resurse. O creştere explozivă a avut loc în perioada 1800-2000, când de la o populaţie globală de 1 miliard s-a ajuns efectiv la 6 miliarde de oameni într-un timp extrem de scurt. Explicaţia poate fi aceea a creşterii calităţii vieţii şi inovaţiile din domeniul tehnologic, industria farmaceutică ş.a.

Odată cu suprapopularea planetei intervin o serie de probleme asupra mediului, cum ar fi: defrişarea pădurilor pentru ca terenurile rezultate să poată fi exploatate agricol, deşertificarea, înmulţirea deşeurilor, poluarea apelor, a aerului, a solului şi, indirect, alte probleme precum topirea calotei glaciare şi creşterea nivelului oceanelor (Fig. nr. 4), cauzate de creşterea concentraţiei de dioxid de carbon ca urmare a folosirii intense a combustibililor fosili etc.

newyork-under-water

Fig. nr. 4 O simulare a efectului creşterii nivelului Oceanului Planetar

Pe lângă problemele de mediu, o serie de alte probleme ce rezultă din creşterea numărului de locuitori sunt: analfabetismul, şomajul, discrepanţa majoră între ţările cu populaţie malnutrită şi cea cu populaţie obeză (Fig. nr. 5), distribuţia inechitabilă a resurselor alimentare şi energetice.

obesity_poverty

Fig. nr. 5 Discrepanţa majoră dintre populaţii

Se pune întrebarea dacă planeta va mai putea suporta pe viitor creşteri ale populaţiei şi, dacă da, până la ce valoare. Dacă nu, atunci cum putem stopa această creştere?

Cele mai multe opinii, împărtăşite chiar de liderii mondiali, sunt îndreptate spre factorul fertilitate. Se doreşte controlarea numărului de sarcini prin folosirea mijloacelor contraceptive sau se încurajează răspândirea avortului drept soluţie eficientă şi legală. O altă opinie, mai neortodoxă, ar fi aceea a îmbolnăvirii populaţiei cu tot felul de virusuri, boli, epidemii, vaccinuri şi prin introducerea în alimentaţie a aditivilor cancerigeni.

Ce părere aveți despre aceste din urmă opinii, dragi cititori?

Referinţe:

-http://www.instilulmeu.ro/putem-evita-problemele-mediului-inconjurator/

-http://www.noiscriem.net/2013/07/problema-demografica-suprapopularea.html

-http://www.descopera.ro/dnews/10967213-e-oficial-astazi-traiesc-72-miliarde-de-oameni-iata-cand-vom-fi-8-miliarde-si-ce-se-va-intampla-cu-romania

-http://opengis.unibuc.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=173:efectele-creterii-populaiei-asupra-mediului&catid=38:articole

Despre autor
Masteranda anul II la Universitatea din București.
1 comment on this postScrie-l pe al tau!
  1. Imi place explicatia asta: http://www.gapminder.org/videos/population-growth-explained-with-ikea-boxes/

    Recent am citit intr-o carte de Al Gore, “Earth in the Balance”, cum pentru a stabiliza cresterea populatiei e nevoie de 3 masuri aplicate concomitent:
    1. reducerea numarului de decese in randul copiilor sub 5 ani (acces la apa curata si alimentatie corecta; multi parinti din tarile in curs de dezvoltare fac mai multi copii, stiind ca e riscul mare sa ii piarda, astfel neavand cine sa aiba grija de ei la batranete)
    2. educarea si imputernicirea femeilor in tarile in curs de dezvoltare si in tarile arabe (ele trebuie sa ajute in luarea deciziilor in planificare familiala, fapt care nu se intampla in multe tari)
    3. distribuirea de mijloace contraceptive si educarea sexuala

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress