Este stabilit că Rusia va pune pe tapet la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci cele mai generoase peisaje din istorie, întrucât deja Vladimir Putin a cheltuit 51 miliarde dolari pe tot ce a însemnat pregătiri pre-olimpiadă, ”încasând” și cele mai generoase critici de mediu. Motivul? … Rusia a transformat unul dintre cele mai frumoase regiuni naturale ale Europei, regiunea Caucaz din jurul orașului Soci, într-o imensă zonă de construcție.
Noua Rusie va prezenta la Jocurile Olimpice de Iarnă ce vor debuta în mai puțin de o lună zone de schi nou-nouțe, stațiuni de coastă de un adevărat iz turistic transformate în arene de luptă ale sportivilor, facilități de cazare modernizate în Munții Caucaz și de-a lungul Mării Negre, sau construite de la zero, infrastructură rutieră din cauza căreia naturii i s-au răpit din teritorii și resurse naturale scoase la lumină pentru a ”împodobi” locațiile olimpice ”ca în Occident”.
Râul Mzymta – deșeuri toxice rezultate din construcțiile la parcul olimpic (Februarie 2013)
Și totuși, comitetul de organizare de la Soci 2014, a anunțat că, printr-un parteneriat cu Worldwide Olympic Partner Dow, se va diminua întreaga amprenta de carbon legată de pregătirea și punerea în scenă a Jocurile Olimpice de Iarnă.
Pentru prima dată în istoria jocurilor olimpice, organizatorii se angajează în mod voluntar la acțiunea de neutralizare a amprentei de carbon, prin monitorizarea spectatorilor și reprezentanților mass-media care ajung la Soci și în celelalte localități din împrejurimi, în perioada desfășurării probelor sportive. Compania cu Worldwide Olympic Partner Dow a lansat un program revoluționar pentru a reduce amprenta de carbon și îl va testa la Soci prin implementarea tehnologiilor eficiente energetic pentru a îmbunătăți performanța emisiilor de GES în domenii cheie ale economiei ruse.
“Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, amprenta de carbon a evenimentului va fi atenuată prin utilizarea unor tehnologii eficiente energetic, care vor duce la o scădere generală a emisiilor de gaze cu efect de seră în Rusia în anii următori“, a declarat Dmitri Chernyshenko, președintele Comitetului de organizare Soci 2014. Tot acesta afirmă a afirmat că este nevoie de expertiza de inovare, de conducere spre durabilitate și de ”un mare sentiment de parteneriat pentru a furniza astfel de angajament îndrăzneț pentru jocuri cu impact minim asupra climei – și am găsit toate aceste caracteristici în Dow. Dow a fost cheia pentru a permite viziunea noastră pentru niște Jocuri Olimpice mai durabile“.
Amprenta de carbon a Jocurilor include emisiile de gaze cu efect de seră asociate cu locurile de cazare ale sportivilor, muncitorilor și voluntarilor, locurile în care se vor desfășura probele de sport și toate celelalte activități ale Comitetului de organizare Soci 2014, pornind de la momentul când Rusia a câștigat dreptul de a găzdui Jocurile de Iarnă din 2014, încă din timpul perioadei de licitație din anul 2007. După ce a câștigat suma licitată pentru a organiza primele Jocuri Olimpice de Iarnă din istoria Rusiei, Soci a lucrat cu o echipa de experți ruși și nu numai pentru a măsura amprenta de carbon directă a Jocurilor, estimată la 360.000 de tone metrice de emisii de CO2.
În plus față de angajamentul de a reduce amprenta de carbon, luat direct de comitetul de organizare Soci 2014, Dow va face un pas mai departe și pentru a permite compensarea emisiilor de GHG estimate legate de călătoriile până la Soci și în interiorul parcului olimpic. Amprenta de carbon de la biletele de avion ale spectatorilor și reprezentanților mass-media este estimată la 161 mii de tone metrice de emisii de CO2.
Activitate de construcție pe un teren expropriat din apropierea orașului Soci
De cealaltă parte a problemei stau pagubele de mediu pricinuite de toate activitățile de pregătire a Jocurilor Olimpice de Iarnă, 2014, mai ales cele de construcție. Astfel, putem cădea de acord cu experții în dezvoltare durabilă și protecția mediului care au analizat până acum impactul asupra mediului, conform cărora “Un mediu unic este deteriorat iremediabil pe o suprafață mare în Caucaz“. Potrivit informațiilor din presa americană, funcționalitatea de aproximativ 2.000 de hectare din jurul orașului Soci a fost schimbată radical, implicând exproprierea terenurilor agricole, distrugerea peisajelor naturale și modificarea radicală a aspectului peisajelor antropogene.
Spațiu forestier defrișat pentru construirea unei pârtii de ski
Deși rușii sunt dornici să ureze ”bun venit” sportivilor și spectatorilor Jocurilor Olimpice de Iarnă, prețul plătit este mare și străbate dincolo de valoarea economică. Decorul spectaculos, sălile mărețe unde se vor desfășura probele de patinaj sau hockey pe gheață, pârtiile de schi impresionante sunt departe de a constitui avanposturi ale naturii puțin atinse de om. Ecosistemele montane și costiere au avut mult de suferit de pe urma aranjamentelor, deoarece pe lista activităților de pregătire a spațiului olimpic au stat în frunte și defrișările, deversările, carierele de piatră concasată exploatate în zonele de rezervă ale Parcului Național Soci și depozitarea necontrolată a deșeurilor chiar în albiile râurilor. Testimoniu este chiar valea râului Mzymta, defrișată și ”decorată” cu deșeuri toxice de pe urma construcțiilor. Teritoriile sit-urilor sportive de pe coastele din vestul Caucazului nu au fost nici ele ocolite, unele din acestea, în urma transformărilor din natural în antropizat sau chiar antropic, fiind chiar eliminate de sub protecția Patrimoniului Mondial UNESCO.
Descărcare ilegală a deșeurilor din construcții continuă în dealurile din amonte de satul olimpic
De aici se profilează noi amenințări cu alunecări de teren, eroziune, avalanșe, care apar din ce în ce mai des pe pantele de Masivului Aibga, în urma defrișărilor și a construcției de trasee de schi, telescaune și alte obiecte. Pe lângă acestea, în conformitate cu Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), 3,5 miliarde de tone de deșeuri au fost generate în timpul preparării parcului olimpic doar în 2009.
Dacă mai adăugăm și dispariția a numeroase specii de plante și de animale de la Soci, se ajunge la un nivel critic de modificare a mediului natural și la sărăcirea într-un viitor nu prea depărtat a biodiversității.
Îngreunarea circulației pe străzile din Soci și transportul intens de materiale de construcție au stat la baza formării în timpul iernilor a unui strat gros de smog, iar centralele electrice (exemplu, centrala termica Kudepstinskaya) nu au respectat prevederile de funcționare în tot timpul pregătirii jocurilor olimpice.
În plus, obligațiile legale prevăzute în Cartea ofertei de organizare a jocurilor au fost încălcate de către Rusia, Comitetul Olimpic rus și orașul Soci. Grupul de mediu însărcinat cu supravegherea activităților de construcție spune că deșeurile din zona olimpică sunt transferat dincolo de zona de la Soci la groapa ecologică de gunoi Belorechensky, dar comisiile internaționale de mediu au descoperit mari încălcări ale garanțiilor asupra deșeurilor.
Distrugerea mediului costier din Marea Neagră în apropiere de Soci
În Rusia, părerea nu este unanimă vis-a-vis de impactul asupra mediului a organizării Jocurilor Olimpice de Iarnă în 2014, dar obiecțiile cu privire la aceste încălcări și abuzuri au fost reprimate brutal, unii dintre membrii purtătorii de cuvânt ai grupurilor militante pentru mediu devenind chiar victime. “De la momentul când Soci a fost selectat ca oraș gazdă pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2014, Guvernul Federației Ruse a urmărit în mod deliberat politica de a degrada demnitatea umană a cetățenilor săi”, a declarat un purtător de cuvânt al unui grup pentru apărarea drepturilor omului din Rusia. Prin urmare, politica guvernamentală în Rusia contrazice obiectivele principale ale olimpismului de a promova respectul pentru demnitatea umană.
Încheiem această primă parte prin a preciza faptul că CIO (Comitetul Olimpic Internațional) s-a angajat la dezvoltarea durabilă prin stabilirea propriei Agende 21 și prin menținerea unei strânse cooperări cu Programul de Mediu al ONU, UNEP, prin organizarea Conferința Mondială privind Sportul și Mediul, precum și prin integrarea cerințelor de mediu în selecția de orașe-gazdă ale jocurilor olimpice. Pentru Comitetul Olimpic Internațional mediul este al treilea pilon al Mișcării Olimpice, alături de sport și cultură și sperăm că în final i se va da câștig de cauză.
Surse:
http://ens-newswire.com/2013/02/11/dark-side-of-the-sochi-winter-olympics-environmental-damage/
http://www.outsideonline.com/adventure-travel/europe/russia/The-Zoich-Olympics.html
http://sochi2014.blob.core.windows.net/storage/games/strategy/OGI%20Digest_Eng_fin.pdf
http://www.takepart.com/photos/5-ways-sochi-olympics-are-bad-human-rights