Va plac vidrele? Haideti sa le dam o mana de ajutor!

Vidrele, animale care impresionează internetul prin drăgălăşenia lor, au un rol mult mai serios şi mai important în ecosistemele din care fac parte. Membre ale familiei Mustelidelor, vidrele reprezintă un indicator important pentru sănătatea ecosistemelor acvatice, în România specia fiind răspândită în întreaga țară, cu deosebire în lacurile și văile apelor mari, dar mai ales în bălțile și Delta Dunării.

Populația de vidră a înregistrat un declin continuu în secolul XX, prezența speciei fiind limitată la areale mici  în Europa de vest și centrală, în timp ce în estul Europei există puține informații istorice referitoare la distribuția și abundența acestei specii. Printre cauzele acestui declin populațional se numără: distrugerea și înlocuirea habitatului riparian, reducerea cantităților de hrană prin poluarea râurilor cu diverși compuși chimici, vânătoarea, întrucât este considerată un dăunător din pricina prădării resurselor piscicole.

 Începând cu anii 1990, numeroase surse de poluare au dispărut datorită adoptării unor tehnologii prietenoase cu mediul sau datorită opririi procesului de producție, ceea ce a dus la refacerea naturală a habitatelor și biocenozelor afectate. Repopularea naturală cu pește, crustacee și amfibieni a determinat creșterea numerică și extinderea treptată a populației de vidră din România.

Una dintre asociaţiile implicate activ în conservarea populaţiilor de vidră din România este Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice, cu sediul în Focşani. Dintre acţiunile realizate de aceasta, menţionăm:

  • Realizarea de studii de teren și inventarierea speciei în ariile protejate; 
  • Creşterea gradul de conștientizare a publicului larg asupra necesității conservării vidrei;
  • Colectarea şi analiza de date privind starea de conservare a vidrei la nivel național.

 Ultimul proiect pe care ACDB îşi doreşte să îl implementeze este « Conserve and restore habitats for otters, Romania ».

Scopul acestui proiect este de a conserva și reface habitatele acvatice pentru vidră într-o zonă protejată din Munții Vrancei prin implicarea comunităților locale și a împătimiţilor de natură. Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice va face acest lucru, împreună cu voluntari din comunitatea locală, de-a lungul a 30 km de râul Putna prin monitorizarea populației de vidră, construirea a 6 vizuini pentru a încuraja vidrele să populeze anumite zone, identificarea și protejarea vizuinilor de vidră existente, plantarea a 1000 de copaci nativi pe malurile râurilor, eliminarea speciilor invazive și îndepărtarea deșeurilor. Proiectul îşi doreşte să ridice, de asemenea, gradul de conștientizare al oamenilor asupra acestei specii, precum şi și a conservării sale, prin utilizarea deșeurilor colectate pentru instalații de artă, prin crearea de ateliere și tabere pentru copii, instalarea a 6 panouri interactive de informare cu privire la conservarea ecosistemului și marcarea a două trasee de 35 km de bicicletă, cu panouri informative despre zona protejată și despre vidre.

 Dacă doriţi să daţi o mână de ajutor acestui proiect, puteţi să îl votaţi aici. Noi am făcut-o deja !

Surse info: 1, 2, 3.

Surse foto: 1, 2.

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress