Nu-mi place sa lungesc lucrurile si privind putin in urma am realizat ca asta am facut.
Am scris actul constitutiv…….
….Ne batem mandri pe umar pentru ca existam “pe hartie” si facem usor ultimul pas.
AUTENTIFICAREA
Atat actul constitutiv cat si statutul asociatiei (statutul trebuie scris de membrii organizatiei) trebuie autentificate la notar. Toti membrii organizatiei trebuie sa se prezinte in fata notarului public/avocatului cu actul de identitate, unde vor semna toate exemplarele. Notarul va autentifica documentele si va intocmi un proces –verbal (in functie de cei de la Judecatorie, procesul-verbal va fi scris in continuarea actului constitutiv sau separat). Va recomand sa-i trimiteti notarului/avocatului pe mail ambele acte pentru ca acesta sa faca modificarile necesare.
Costurile difera in functie de numarul exemplarelor autentificate si de notar.
PATRIMONIUL
Patrimoniul initial se constituie printr-un depozit bancar; in cest sens, mergeti la banca si spuneti ca vreti sa infiintati un ONG. Pentru un ONG, suma depusa trebuie sa fie egala cu un salariu minim brut pe economie. Banii vor fi depusi sub forma de patrimoniu initial. Achitati taxele impuse de banca si cereti un extras de cont doveditor.
CAZIER FISCAL
Membrii fondatori trebuie sa-si scoata cazierul fiscal individual. Cazierul fiscal este eliberat de Ministerul Finantelor, prin Administratia Finantelor Publice din zona de domiciliu a fiecarui membru.
DEPUNEREA DOSARULUI
Intr-un dosar adunati toate actele, completati o cerere catre Judecatorie prin care solicitati infiintarea unui ONG, achitati o taxa de timbru judiciar si depuneti dosarul.
VA ROG SA :
- Verificati dosarul la judecatorul de serviciu;
- Nu lipsiti din sala la termenul de judecata ;
- Sa ajungeti devreme la tribunal;
- Sa nu va uitati actul de identitate;
- Fiti ochi si urechi la grefier;
- Va prezentati cu fermitate cererea.
Dupa pronuntare, depuneti la Judecatorie o cerere de eliberare a Sentintei civile si a Certificatului de inscriere in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor (cereti mai multe exemplare).
Pentru eliberarea Certificatului de Inregistrare Fiscala, veti depune la Administratia Finantelor Publice un dosar cuprinzand xerocopii dupa: statut, act constitutiv, sentinta, certificatul de inscriere in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, un timbru fiscal, doua formulare “cod 010″ pe care le veti completa.
Nu-mi ramane decat sa va spun……….
Aveti un ONG!!!!!!!
Pentru orice intrebare legata de acest subiect va stau la dispozitie .
Articol realizat de Alina Costici
Mihai Olenici
21/02/2012
La sectiunea Arii Protejate am urmarit, pe parcursul a 4 episoade, pasii/etapele necesare infiintarii unui ONG. Si cu “infiintarea” unei arii protejate cum ramane?…
alina costici
21/02/2012
Incerc sa scriu din experienta proprie, in acest moment nu am ajuns inca la etapa infiintarii ariei protejate. Trebuie sa intelegeti ca infiintarea unei arii protejate este un proces de durata, birocratic, necesita multa munca de teren, delimitarea ariei protejate si sunt necesare o multitudine de date (fauna, flora, sol, subsol etc). . Cand o sa reusim sa realizam acest lucru o sa impartasesc totul cu cei de la greenly.
Urmatorul pas ar fi scrierea unui studiu de fundamentare stiintifica, cu acest studiu de fundamentare trebuie sa te prezinti la Academia Romana unde vei obtine sau nu avizul, in final cel care decide sau nu daca acea arie naturala se va infiinta va fi Ministerul.
Mihai Olenici
21/02/2012
Multumesc pentru raspuns. :)
Ronel Rancea
26/09/2012
Da iubesc si eu acest raspuns,si ca sa nu o supar pe doamna Valentina Manoiu
votez si eu pentru ca v-ati intors”acasa”.Adica la diferenta dintre cele doua institutii de drept ONG-ul si Aria Protejata,din punct de vedere juridic ca institutii
de drept privat,prima si de drept public,a doua.
Cu respect Ronel Rancea,presedintele Asociatiei Montane pentru infiintarea
“PARCULUI NATIONAL MUNTII TIBLES”
Valentina Manoiu
27/09/2012
Buna dimineata! Nu ma supar absolut deloc! Pana la varsta aceasta si prin natura profesiei, am intalnit fel si fel de oameni :)! Cum va imaginati ca am confundat o arie protejata cu un ONG?? Titlul a fost ales de autoarea articolului…din pacate, nu mai face parte din echipa pentru a va raspunde. Fiecare redactor scrie asa cum crede si alege titlul care i se pare cel mai potrivit! Numai bine!