Veste bună pentru iubitorii ariilor protejate din cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării!
În urma unei conferințe ce a avut loc ieri, 24 Iulie 2014, s-a decis demararea proiectului „Reconstrucţia ecologică a terenurilor aparţinând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia în cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunării”. Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune/ Fondul European de Dezvoltare Regională este de competența domeniului public al Consiliului Local Mahmudia. Acesta va presupune ca în cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunării, Consiliul Local Mahmudia, în parteneriat cu WWF-România și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, vor realiza în perioada următoare o serie de lucrări de reconstrucție ecologică în zona Carasuhat, Mahmudia (Foto 1).
Obiectivul principal al proiectului este de a adăuga o valoare naturală zonei prin asigurarea statutului favorabil de conservare a habitatelor prioritare din situl Natura 2000 Delta Dunării – zona pilot Carasuhat, contribuind astfel, în mod direct, la atingerea obiectivelor Axei Prioritare 4 POS Mediu.Prin prisma acestui proiect, 924 ha din zona Carasuhat vor prinde viață din nou însumând, prin reconectarea lor la circuitul natural al deltei în următorul an.
Lucrările își propun refacerea complexului de japșe, bălți, gârle și canale care ofereau înaintea desecării și îndiguirii din anii ΄80, hrană, adăpost și loc de reproducere pentru toate speciile de plante, păsări și pești caracteristice deltei, astăzi amenințate cu dispariția. Realizarea acestor lucrări vizează asigurarea condițiilor de refacere și conservare a 18 tipuri de habitate, ținând cont de nevoile socio-economice ale comunității locale (Foto 2).
Proiectul este co- finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională și se derulează în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, iar acum este al doilea an de când ar fi trebuit să înceapă lucrările, în baza contractului de finanțare nr. 128266/01.03.2012 semnat între ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice ca Autoritate de management POS Mediu și Consiliul Local al Comunei Mahmudia, ca beneficiar.
De reținut este și faptul că proiectul „Reconstrucţia ecologică a terenurilor aparţinând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia în cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunării” este cu siguranță prima acțiune de reconstrucție ecologică din Delta Dunării implementat de către o comunitate locală, prin “implicarea localnicilor în astfel de proiecte dovedește putenica lor legătură cu valorile oferite de ecosistemele Deltei Dunării chiar și după ce timp de mai mult de 50 de ani o parte din zonele deltei au fost transformate în ecosisteme artificiale”. Astfel, la terminarea acestor lucrări, se vor asigura condițiile de refacere și conservare a 18 tipuri de habitate, ținând cont de nevoile socio-economice ale comunității locale.
Le mulțumim membrilor organizației WWF România și Consiliului Local Mahmudia pentru implicarea în acest proiect și așteptăm rezultatele cu cel mai mare interes!
Sursa Informațiilor: Ioana Cenușă – WWF România
Sursă fotografii: Cristian Mititelu Răileanu