Parcul natural Putna-Vrancea

Parcul  Natural Putna-Vrancea

Dragi prieteni,

Cu pasi repezi ne apropiem si de luna februarie, o luna geroasa, cu nameti, cu obrajori rosii si cu multe straturi de haine pe noi. Daca tot e frig si viscoleste si nu ne  cuibarim la gura sobei in compania unei cani cu vin fiert care sa ne incalzeasca si dezmorteasca (picioarele dar si) simtamintele, atunci “de ce sa nu ne tina de cald” amintirile frumoase si momentele amuzante petrecute alaturi de cei dragi? Asa se face ca, intorcandu-ma acasa seara tarziu, escaladand cu voiosie – cei care ma cunosc stiu ca ma adaptez usor conditiilor – nametii ce depasesc cu mult inaltimea unei masini, mi-am adus aminte de frumoasa practica din anul al II-lea de studentie.  Ca sa zic asa, pot sa confirm, din propriile trairi, ca a fost o experienta cat se poate de greenly.  O  “greenly practica” sau “practica greenly” in judetul Vrancea.

Pentru ca aria mea de competenta in cadrul revistei este “Arii Protejate”…haideti   impreuna sa vedem ce inseamna “Parcul Natural Putna-Vrancea”.

Parcul Natural “Putna-Vrancea” reprezinta, in primul rand, cea mai importanta “zona nucleu” la nivel european a populatiilor de carnivore mari: ursul (Ursus arctos arctos), lupul (Canis lupus) si rasul (Lynx lynx).

Este o arie protejata ce are ca scop protectia si conservarea ansamblurilor peisajere, in care interactiunea activitatii umane cu natura a creat de-a lungul timpului o zona distincta, cu  valori peisajere si/sau culturale.

Managementul parcului incurajeaza activitatea stiintifica si educationala si, in acelasi timp, ofera publicului posibilitatea de recreere si turism.

A fost desemnata arie protejata conform directivelor europene “Directiva Habitat” si “Directiva Pasari” si, astfel, este un sit de importanta comunitara. In acest mod, se asigura  statutul  favorabil de conservare a speciilor si habitatelor de importanta comunitara, ce apartin siturilor Natura 2000.

Ca si o paranteza, trebuie stiut ca zonarea parcului natural se realizeaza pe 4 nivele: 1) zona de protectie stricta – unde sunt permise doar activitatile stiintifice; 2) zona de protectie integrala – ofera activitati de recreere, turism controlat, activitati  stiintifice si educationale; 3) zona de management durabil (sau zona tampon), ce reprezinta o punte de legatura  intre activitatile cu caracter traditional si limitat (precum pastoritul, cresterea animalelor, exploatarea plantelor medicinal,ciuperci, fructe de padure) si 4) zona de dezvoltare durabila, unde au loc diverse  activitati antropice, care se doresc a fi in acord cu mediul si care sa nu aduca prejudicii parcului natural, creandu-se o legatura sustenabila si durabila, atat pentru mediul natural cat si pentru statutul socio-economic al populatiei locale.

Parcul natural Putna-Vrancea cuprinde 6 rezervatii naturale, dintre care amintim: “Groapa cu pini”, “Padurea Lepsa-Zboina”, “Cascada Putnei” si salbatica “Valea Tisitei”.

Ca flora reprezentativa si sub regim de protectie intalnim: papucul doamnei, bulbucul de munte, floarea-de-colt (Leontopodium alpinum Cass), iar ca fauna specifica : cerbul (Cervus elaphus), mistretul (Sus scrofa), jderul de copac (Martes martes), vulpea (Vulpes vulpes), bursucul (Meles meles), pisica salbatica (Felis silvestris), iepurele comun (Lepus europaeus) si capra neagra.

Parcul prezinta un rol cheie in asigurarea diminuarii impactului antropic, printr-o monitorizare ampla prevazuta cu masuri speciale de conservare. Astfel, conservarea celor 3 specii de carnivore mari are loc  conform planului de management local, realizat in cadrul prevederilor programului de conservare “Life Nature”. De asemenea, prioritara pentru desemnarea ca arie protejata a fost si incadrarea vidrei (Lutrinae) in planul de protectie a ariei protejate.

Printre obiectivele specifice planului de management al parcului se enumera:

  • protejarea habitatului si peisajului prin mentinerea interactiunii armonioase a omului cu natura
  • mentinerea unor efective viabile de carnivore mari in partea vestica a judetului Vrancea
  • incurajarea comunitatilor locale in vederea dezvoltarii activitatilor economice, utilizand durabil resursele existente
  • constientizarea si informarea publicului
  • promovarea tolerantei sociale fata de cele 3 specii de carnivore mari, prin combaterea surselor de conflict si a competitiei cu oamenii.

Astfel, este foarte importanta comunicarea cu populatia locala, in special pentru a combate imaginea negativa  pe care o au localnicii despre cele 3 specii protejate in cauza, acest lucru provenind din necunoastere.  Acestia asociaza conform traditiei ursul si lupul cu un “animal rau”, cu un dusman care lasa in urma lui numai pagube.  Un lucru esential pentru implementarea acestor retele de protectie este explicarea si intelegerea conceptului Natura 2000, care inseamna  restrictii, limitari in utilizarea terenurilor, dar si masuri compensatorii pentru pierderile generate. Este necesar a se intelege faptul ca cele 3 specii sunt verigi vitale, sunt pradatori de varf, care mentin ordinea si echilibrul la nivelul piramidei trofice.

Un management eficient va presupune un sistem integrat, ce va asigura o conectivitate a siturilor la nivel regional. La momentul actual, este in curs de implementare proiectul “Life Ursus” care are ca scop conservarea si salvarea populatiei de ursi, cea mai importanta si reprezentativa la nivel european.

Pentru a intelege mai bine viziunea ”Natura 2000” si daca doriti sa participati la protectia animalelor salbatice de la noi din tara, va recomand cu mult drag sa vizitati si site-ul  www.carnivoremari.ro , unde veti vedea cum specialistii se lupta pentru a promova si proteja cele  trei simboluri ale spatiului romanesc carpatin.

Articol realizat de Cristiana Călinescu

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Imi place articolul, m-a facut curios sa aflu mai multe despre acest parc :) In ce an a fost declarat parc natural? Care sunt limitele geografice ale parcului? Are un site web?

  2. Buna Mihai!! Ma bucur mult ca ti-a placut acest articol si ca te-a atras subiectul. Parcul a fost declarat arie protejata in anul 2004, dar sunt sigura ca vrei sa afli mult mai multe despre el. Acesta este site’ul http://www.putnavrancea.ro/, dar poti sa il gasesti si pe Facebook, o sa vezi foarte multe poze, unele dintre ele realizate de o prietena buna care studiaza zona. Nu este asa de greu de ajuns,asa ca oricand poti sa faci o vizita. Zona este superba, sunt sigura ca nu o sa regreti. Noi ne-am simtit minunat, a fost o experienta placuta. si aici este adresa de FB http://www.facebook.com/pages/Parcul-Natural-Putna-Vrancea/317043595003016. Toate cele bune!

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress