Insula călătoare din Atlanticul de Nord

Bancurile de nisip, curenții și stâncile submarine, plus ceața și furtunile violente au provocat mai mult de 350 de naufragii cunoscute. Insula este denumita deseori „Cimitirul din Atlantic”.  Puține epave mai sunt vizibile, întrucât apele violente rup rapid epavele care sunt acoperite apoi de nisip.

Nu departe de portul Halifax, la aproape 300 km de coasta canadiană, se găsește insula Sable, vestită pentru că în preajma ei și-au găsit moartea sute de corăbii.

Google-Map-Sable-B-1024x768

Cei care au studiat cauzele acestor tragedii au descoperit că insula Sable este „călătoare”. Ea își schimbă mereu forma și poziția, fiind imposibil de așezat într-un contur precis. De fapt, insula este o fâșie de nisip, de forma unui arc, cu o lungime de 42 km și o lățime maximă de 1,5 Km, acoperită cu ierburi și vegetație joasă. În 1901, guvernul federal a plantat aici 80.000 de arbori în încercarea de a stabiliza solul. Nici unul nu a supraviețuit.

Valurile spală țărmul apusean, care astfel se afundă mereu în apă, în timp ce coasta răsăriteană, sub acțiunea vântului care aduce munți de praf, ia mereu forme noi. În felul acesta, insula se „mișcă” spre răsărit cu o viteză de cca. 230 m. pe an. Călătoria ei este foarte primejdioasă pentru marinari. Din această cauză ei au numit-o „sicriul călător” sau, după alte surse, „cimitirul Atlanticului de Nord”. Deoarece nisipurile au culori variabile, uneori ajungând chiar la culoarea apei, este ușor de înțeles cum marinarii, înșelați, duceau corăbiile de bună voie la pieire sigură. Din anul 1766 până în anul 1966, deci în 200 de ani, insula a parcurs cca. 45 Km. Un adevărat record în domeniu.

Gale

Cercetătorii au descoperit un număr foarte mare de resturi ale epavelor scufundate de-a lungul timpului. Printre altele, au fost descoperite resturile unei epave scufundate cu cca. 400 de ani în urmă. O statistică a statului canadian a înregistrat doar în sec. XIX- lea si prima jumătate a sec. XX- lea, deci în 150 de ani, naufragiul a 515 nave. Ceea ce este cel mai periculos la acestă insulă este țărmul, format din nisipuri mișcătoare, care îl face o veritabilă capcană, pentru oricine se aventurează în zona lui.

justin-guariglia-debris-from-a-shipwreck-lies-in-the-sands-of-sable-island_i-G-28-2890-DHEPD00Z

Populația permanentă a insulei este de cinci persoane. În timpul verii, numărul de locuitori crește, aici sosind diferiți cercetători și fotografi. Doar două persoane s-au născut pe Sable Island începând cu 1920. Astăzi, pe insulă activează o stație meteorologică permanentă, iar în 2010 s-a luat decizia ca insula să devină Parc Național.

Skidby

Foto: museum.gov, blakemaybank, art

Despre autor
Absolvent al Facultatii de Geografie (UB) - specializarea Stiinta Mediului și al masterului "Evaluarea Integrată a Stării Mediului".
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress