Descoperim comoara de lângă noi – Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș

Dragi prieteni Greenly, avem bucuria de a vă prezenta un proiect frumos! Mulțumim doamnei profesoare Mioara Clius pentru această informare! Dar…vă lăsăm să descoperiți singuri despre ce este vorba…

I N F O R M A R E

Descoperim comoara de lângă noi – Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș” este proiectul Asociației Centrul de Educație pentru Dezvoltare Durabilă (CEDDu – Județul Neamț, Sat Borlești, Comuna Borlești, Str. Decebal nr. 61; Website: http://ceddu.ro; E-mail: office@ceddu.ro; Tel.: 0723662836) care a avut drept scop creșterea vizibilității valorilor naturale prezente în această arie protejată. Proiectul a pornit de la premisa că în orașul Bălan, care în ultimii ani se află în declin economic ca urmare a destructurării industriei de exploatare a cuprului, valorile naturale pot contribui la creșterea turismului și implicit a veniturilor pentru localnici. Pentru ca acest lucru să poată fi realizat copiii și membrii comunității locale trebuie să cunoască valorile conservate în aria protejată aflată în vecinătatea orașului, iar autoritățile locale să sprijine inițiativele de dezvoltare a turismului indiferent de formele pe care acesta le îmbracă (ecoturism, turism de aventură, turism științific, etc.).

Mai jos, prezentăm pe scurt câteva dintre activitățile și materialele realizate în proiect.

1. Materiale didactice pentru învățământul primar:

Figura 1

Figura 1

  • Fișe de lucru cu plante protejate în parc (Fig. 1-2) pentru elevii din învățământul primar.
    Figura 2

    Figura 2

  • Un atlas tactil dacă nu unic în țară, cu siguranță foarte original. În acesta, pe fiecare filă am reprezentat imagistic o plantă/un arbore, am  introdus câteva elemente despre unicitatea sau biotopul în care trăiește, am lipit un fragment de scoarță și o amprentă de frunză realizată în ipsos. Practic, prin acest atlas am adus o serie de specii în interiorul clasei pentru a familiariza elevii cu arbori și plante protejate în parc (Fig. 3-5), deși piesele ilustrate NU AU FOST colectate din interiorul ariei protejate.
    Figura 3

    Figura 3

  • Prezentări power point și afișe informative cu elementele protejate în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș adresate elevilor de la ciclurile gimnazial și liceal (Fig. 6-7).

2. Organizarea unui concurs indoor pentru aproape 200 de elevi de la ciclurile gimnazial și liceal în care am verificat cunoștințele despre parc. În urma acestui concurs, am selectat doar 40 de elevi (20 de la gimnaziu și 20 de la liceu) pentru a participa la un outdoor (Fig. 8).

3. Organizarea unui concurs outdoor (“Comorile ascunse ale Hășmașului”) după modelul Amazing

Figura 4

Figura 4

Race cu foarte multe probe care au testat cunoștințele despre natură, despre parcul național, orientarea pe teren etc. (Fig. 9 – 12. Atât elevii participanți (40) cât și cei peste 40 de voluntari, părinții, prietenii și profesorii ce au făcut parte din public au apreciat foarte mult acest concurs original și incitant.

Figura 5

Figura 5

4. Organizarea unui concurs de fotografie  on-line  sub numele “Hășmaș – natură și oameni”. Elevii au surprins în fotografii Hășmașul și Bălanul așa cum le simt ei, cum le văd, cum le sunt dragi. Acestea au fost votate pe pagina de Facebook a asociației CEDDu și au fost premiate într-o festivitate ce a avut loc la Școala Gimnazială “Geo Bogza” în data de 5 iunie 2015 (Fig. 13).

Figura 6

Figura 6

5. Organizarea unei expoziții permanente realizate de membrii CEDDu și montate de elevii din Bălan ce are drept subiect valorile naturale protejate în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș și care va fi găzduită toată vara de Școala Gimnazială “Geo Bogza” (Strada Florilor nr. 4) pentru a fi văzută atât de localnici cât și de turiștii ce tranzitează orașul (Fig. 14 – 16). De această expoziție deja s-au bucurat mulți dintre elevii orașului și ai localităților din jur în ultimele săptămâni ale anului școlar sau de cei ce participă la cursurile școlii de vară, dar și foarte mulți membri ai comunității locale. Expoziția este deja un loc central al orașului și mulți localnici sunt uimiți de minunile ascunse de masivul ce se poate observa din orice colț al Bălanului.

Figura 7

Figura 7

6. Realizarea unei broșuri cu titlul “Comorile naturii din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș”  poate fi vizualizată și on-line pe site-ul Asociației CEEDu (http://www.ceddu.ro/documente/Comorile_naturii_din_Parcul_Naţional_Cheile_Bicazului_-_Hăşmaş.pdf) și pe site-ul parcului național (http://www.cheilebicazului-hasmas.ro).

Figura 8

Figura 8

Proiectul a valorizat sprijinul financiar al Fundației pentru Parteneriat și MOL România prin programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate. Susținerea logistică la Bălan a fost asigurată de cei trei parteneri: Școala Gimnazială “Geo Bogza” și Liceul Tehnologic “Liviu Rebreanu” din Bălan alături de Administrația Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș. În cele două luni ale proiectului (20 aprilie – 20 iunie), la activități au participat peste 300 de elevi din orașul Bălan, 160 de voluntari și, datorită mediatizării, toți locuitorii orașului au aflat de această inițiativă.  Valoarea proiectului este de 24.910 RON (aproximativ 2500 Euro) din care mai bine de 20% a fost contribuția asociației CEDDu.

Figura 9

Figura 9

30 iunie 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

Figura 10

Figura 10

Figura 11

Figura 11

Figura 12

Figura 12

Figura 13

Figura 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figura 14

Figura 14

Figura 15

Figura 15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figura 16

Figura 16

 

 

 

 

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
1 comment on this postScrie-l pe al tau!
  1. Un proiect foarte frmos si cu multa initiativa,felicitari celor care au participat la efectuarea acestui proiect.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress