Cred că aproape oricine a văzut o pădure. Spun „aproape” pentru că mă gândesc și la locuitorii acelor zone despre care noi am învățat că sunt mult prea reci sau mult prea calde pentru a avea această posibilitate. Deși există și acolo, uneori, păduri. E adevărat, nu verzi, cu ramuri îmbrățișate, cu frunze murmurătoare și la fel de primitoare, dar tot păduri. Unele conțin lemn, altele numai piatră, însă chiar și așa ele își păstrează puterea de a ne atrage privirile, uimirile și ne așteaptă cuminți să le revedem.
O astfel de pădure este pădurea pietrificată din Arizona. Se pare că arborii pietrificați nu s-au născut, n-au trăit și n-au murit pe locul unde se găsesc astăzi, ci au fost aduși de la mare distanță, odată cu aluviunile și rocile vulcanice transportate de numeroși torenți în această zonă, reprezentând o fostă câmpie mlăștinoasă. Ca mărturie stă faptul că nu s-a găsit nicio urmă fosilă a frunzelor lor, în timp ce peste 30 de specii de plante foarte fragile, care trăiau în regiunile mlăștinoase în acea perioadă, au fost găsite fosilizate.
Dar cum a avut loc pietrificarea?
În condiții obișnuite, lemnul acumulat în acest fel s-ar fi transformat în cărbune. Însă, datorită sărurilor minerale în care a predominat siliciul, lemnul s-a impregnat treptat, mineralizându-se. Astfel, sărurile minerale pătrunse odată cu infiltrația apei au înlocuit aerul aflat în spațiile din țesutul lemnos. Sarea care a contribuit în cea mai mare măsură la pietrificare ar fi fost în acest caz oxidul de siliciu, a cărui culoare, albă la început, a fost alterată apoi de alți oxizi în roșu, brun și galben, cu o splendidă gamă de nuanțe. Ulterior pădurea a fost acoperită de un strat de sedimente roșii și galbene, dar vântul și apa le-au înlăturat, dezvelind ceea ce se vede astăzi.
Pădurea Pietrificată din Arizona cuprinde, de fapt, patru areale de vechi păduri adevărate, pietrificate ca urmare a procesului amintit, respectiv: Blue Mesa Forest, Jasper Forest, Crystal Forest și Rainbow Forest. În plus, în această zonă se află Black Forest, un areal de badlands-uri, de coline modelate de apă și vânt, culminând cu stânca Pilot Rock la 1900 m. De asemenea, există alte stânci pitorești, între care Newspaper Rock, vechi ruine pueblo, îndeosebi cele din punctul cunoscut sub numele de Puerco Indian Ruin, după numele râului în apropierea căruia se află. Există chiar și un muzeu: Rainbow Forest Museum.
Toate acestea sunt protejate în cadrul Parcului Național al Pădurii Pietrificate (Petrified Forest National Park), desfășurat pe 38 km², înființat pentru a le putea apăra împotriva „amatorilor de amintiri”. Acesta reprezintă doar un mic petic al unei zone foarte aparte, cunoscută sub numele de Deșertul Pictat (Painted Desert), devenit cunoscut pentru remarcabila succesiune armonioasă de nuanțe pe care marnele, argilele și gresiile o dezvăluie, rezultate din eroziunea inegală a stratelor de sedimente având vârste și culori diferite.
Interesant de menționat este faptul că, amerindienii din zonă folosesc nisipurile colorate de aici pentru a-si fabrica vopselele utilizate pentru colorarea corpului – nu întâmplător au fost numite „pieile roșii”- precum și pentru faimoasele lor picturi alcătuite din compoziții circulare pictate pe suprafețe de pământ netede.
Dincolo de apariția, evoluția sau moartea acestor păduri, întreb: oare acești arbori ascund și un suflet pietrificat?
Surse bibliografice și foto :
http://www.petrified.forest.national-park.com/
http://www.nps.gov/pefo/index.htm
http://www.shannontech.com/ParkVision/PetForest/PetForest.html
http://www.npca.org/parks/petrified-forest-national-park.html
http://everywhereonce.com/2012/07/06/petrified-forest-national-park/
http://photo.net/equipment/where-to-buy
http://directionofourdreams.blogspot.ro/2011/06/painted-desert.html
http://2dodges2go.blogspot.ro/2011_10_01_archive.html
http://seniorhikerphotos.blogspot.ro/2011/08/painted-desert-from-tawa-point.html
Articol realizat de Anca Milea
Master Geormorfologie cu elemente de cadastru (Anul I)