Altfel de păduri – Pădurile de piatră și de lut (Partea a II-a)

Pădurile de Piatră sunt mai cunoscute și mai răspândite pe Glob. Una se găsește în zona litoralului Mării Negre, în apropiere de Varna, la numai 17 km spre vest. Trunchiuri cilindrice, înalte de până la 5 m și cu diametrul de aproape 1 m, se ridică spre cer. Se consideră că acestea nu ar reprezenta altceva decât stalactitele și stalagmitele unei vechi peșteri acoperite de nisip, al cărei plafon a fost apoi erodat, iar în timp coloanele respective s-au individualizat, rămânând paznicii vremurilor trecute.

Mai multe asemenea păduri de piatră, dintre cele mai impunătoare și cunoscute până astăzi, se află în provincia chineză Yunnan, fiecare dând naștere unei minunate legende.

Cea mai renumită de aici este cea cunoscută chiar sub numele de Pădurea de Piatră, pe plan local numele său fiind Shi Lin. Se află la 120 km sud-est de orașul Kumming, reședința provinciei, și la fel ca cea de lângă Varna, s-a format într-o regiune carstică. Pătrunzând printre fisuri, apa a erodat roca în forme dintre cele mai ciudate: piloni zvelți, monoliți înalți, stânci colțuroase, înguste canioane etc. Formațiunile stâncoase ating până la 30 m înălțime. Unele se ridică singuratice, într-o strălucire trufașă, pe când altele sunt adunate în grupuri. Ferestrele străpung din loc în loc stâncile și prăpăstii adânci șerpuiesc ca un labirint de coridoare printre culmi.Padurea de piatra Shi Lin - provincia Yunnan

Cu cât se înaintează în adâncul pădurii, cu atât mai ciudată devine aceasta. Fiecare stâncă, fiecare vârf are o forma unică, nemaiîntâlnită. Unul dintre vârfuri pare un uriaș leu, ținându-și mândru capul sus, o stâncă are forma unui bivol. O formațiune stâncoasă oferă imaginea unei frumoase fete admirându-se în oglindă, în timp ce o pereche de îndrăgostiți nedespărțiți, un nufăr înflorit, lăstari de bambus – toate sunt încrustate în piatră de către natură.

Dar în respectiva lume rece de piatră, există și o foarte frumoasă pajiște, a cărei culoare însuflețește restul decorului. A primit un nume poetic: “Pajiștea dansului în Lumina Lunii”, întrucât poiana luminoasă constituie locul unde fetele și băieții fac focuri de tabără și dansează la lumina astrului nopții.

Pajistea dansului in lumina lunii - Padurea de piatra - YunnanLa răsărit de pajiște se află un alt fragment de codru de piatră, ce închide și un frumos bazin lacustru. Reflectate în apele liniștite, vârfurile de piatră din jur par tinere fete pieptănându-și părul în bătaia vântului. De altfel, unul dintre aceste vârfuri poartă numele Ashmei, eroina unei legende yi. Vreme de generații, ea a întruchipat pentru populația yi toate virtuțile: vitejie, gingășie, cinste, speranță, bunătate și chiar forță.

O altă minune naturală a provinciei Yunnan este Pădurea de Lut, ce se găsește pe malul fluviului Jinsha. Este formată din coloane de lut, de culori vii, predominant roșii, și forme variate care se înalță solitare sau în grupuri, ascunzând o lume de basm plină de mistere. Numele date formelor sunt extrem de sugestive. “Palatul Imperiului Roman”, numele oferind imaginea unor ruine romane, “Ursul Mare”, reprezentând un urs așezat în vârful unei coloane, pe când “Statuile” grupează o mare varietate de tipologii umane, în poziții și atitudini diferite.

Această pădure reprezintă însă un exemplu tipic de badlands-uri, fiind rezultatul acțiunii apei și vântului într-o zonă alcătuită în ansamblu din roci friabile, ușor erodabile.

Când privim aceste păduri, ni se par încremenite în vraja timpului, le observăm, le admirăm, mai apoi le uităm. Ele însă aparțin acelor locuri, sunt încălzite și însuflețite de milioanele de răsărituri, îngrijite de vremurile trecătoare ale apusurilor, dar ne zâmbesc mândre de fiecare dată !

Sursă bibliografică:

S. Neguţ, I. Nicolae – Enciclopedia recordurilor geografice

Surse foto

 

http://www.jurnal.md/ro/news/top-10-minuni-geologice-203133/

http://www.dreamdestinations.ro/top-10-minuni-ale-naturii-de-pe-terra-8-stone-forest-shilin-china-10313/

http://www.coolpicturegallery.net/2010/11/beautiful-and-strange-nature-designed.html

Articol realizat de Anca Milea

Master Geomorfologie cu elemente de Cadastru (Anul I), Facultatea de Geografie

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress