Vidraru, un lac cu personalitate!

Lacul Vidraru este unul dintre cele mai mari lacuri din categoria sa in Romania (lac de acumulare) si se bucura de un real succes turistic. Foarte multi turisti indragesc acest lac si datorita faptului ca drumul pana acolo este fabulos, Transfagarasanul constituind una dintre cele mai impunatoare artere din Romania, obiectivele vazute pe acest traseu fiind aproape unice.

Barajul Vidraru a fost construit cu multe sacrificii umane (80 de persoane decedate) intre anii 1961-1966 si este considerat de specialisti ca fiind o mare realizare inginereasca.

In momentul inaugurarii, Barajul Vidraru era clasat pe locul 5 in Europa si pe locul 9 in lume, aceste date modificandu-se intre timp. In schimb, datele tehnice raman aceleasi si sunt, din punctul meu de vedere, impresionante. Volumul total al Lacului Vidraru este de 465 milioane metri cubi de apa si are o lungime de circa 10,3 km, latimea maxima de 2,2 km fiind atinsa in zona Vaii Lupului-Calugarita. Suprafata totala este de 870 de hectare.

Chiar daca aceste date sunt cunoscute de multa lume, sper ca – prin ele – sa ii conving pe cei ce nu le stiau sa viziteze aceasta mare realizare inginereasca.

In cele doua vizite pe care le-am facut la Barajul Vidraru pana acum, am reusit sa inteleg ca in Romania exista locuri uitate de multi, ultima vizita acolo fiind demoralizanta pentru mine, deoarece nu eram decat 3 oameni pe un baraj cu dimensiuni impresionante.

Barajul este situat pe Raul Arges si sprijinit de impunatorii versanti Pleasa si Vidraru, aflandu-se la circa 40 km de orasul Curtea de Arges.

Lacul Vidraru se confrunta si cu reale probleme de poluare. Datorita faptului ca apa a scazut mult in ultimul timp, lacul devine foarte vulnerabil la poluare, fiind plin de dejectii, cutii de bere, PET-uri si alte “minuni”. Toate aceste lucruri se intampla datorita nepasarii multor turisti care se mira de frumusetea zonei, dar tot ei o si deterioreaza.

Sper ca aceste lucruri sa se schimbe pe viitor cu bunavointa autoritatilor care, momentan, se ocupa cu altceva…

Acest articol a fost realizat de Mincu Cosmin, student in anul II, Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti, specializarea Geografia Mediului, pasionat de calatorii si de ideea de a cunoaste civilizatii. Daca v-a placut, ne-am bucura foarte mult sa-l votati si sa-l ‘share’-uiti mai departe pe Facebook, Twitter, Google+ sau alte retele.

Sursa info:

http://www.romanianmonasteries.org/ro/romania/vidraru

Fotografii realizate de autor.

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2022 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress