Chiar dacă cifrele privind pagubele diferă de la un analist la altul, un lucru este cert: seceta a afectat grav agricultura din România, aproape în toate zonele geografice, cea mai compromisă cultură fiind porumbul, care în 2011 plasa România pe primul loc din U.E., după suprafața cultivată și pe locul doi în ce privește producția. Astăzi se vorbește de un impact puternic al acestui fenomen (hazard) meteorologic în economia și PIB-ul României, impact resimțit de toate categoriile sociale.
Ce este seceta ?
Conform Dicționarului de Meteorologie și Climatologie, seceta este un fenomen complex, caracterizat prin insuficiența sau absența totală a precipitațiilor, temperaturi ridicate și valori mari ale deficitului de saturație, extinse pe perioade lungi de timp (săptămâni și chiar luni de zile). Condițiile respective determină micșorarea rezervelor de apă ale solului și provoacă dificultăți creșterii și dezvoltării plantelor. Se disting: seceta atmosferică (deficit de umezeală prelungit numai în aer) și seceta pedologică (deficit de umezeală prelungit, atât în aer cât și în sol).
Durata și intensitatea secetei este influențată însă și de alți factori, cum ar fi:
- deficitul de apă din perioada precedentă;
- asocierea mai multor factori meteorologici, ca insolația, umezeala aerului redusă, vânturi puternice;
- declanșarea fenomenului în timpul fazelor importante de vegetație;
- solurile uscate, lipsite de coeziune și apă;
- lipsa irigațiilor.
În ultimii 100 de ani se evidențiază o alternanță a anilor secetoși cu anii ploioși, cei dintâi având însă o pondere mai mare. Cu aproximație, 35 din cei 100 de ani au fost normali din punct de vedere al precipitațiilor, 20 ploioși și 45 secetoși. Dintre aceștia, merită menționat anul agricol 1945 – 1946, considerat „cel mai secetos an din secolul XX”, când în sudul și sud-estul țării, recoltele au fost compromise total.
Seceta, un aliat ?
Pentru majoritatea fermierilor, seceta este un dușman puternic, un musafir nepoftit și nedorit, care scade rezerva din hambare și subțiază buzunarul atât al vânzătorului cât și al cumpărătorului. Așadar, cum poate fi un aliat ?
Dacă ești unul din agricultorii păgubiți anul acesta de secetă, nu prea mai e nimic de făcut, însă poți lua măsuri ca data viitoare nu numai să fii pregătit, dar să și profiți de pe urma secetei. Fermierii ingenioși și-au mărit întotdeauna profitul pe timp de secetă, pentru că prețul alimentelor crește, iar concurența scade puternic pe piață. Care-i secretul ? Îl știți cu toții: irigațiile !
Probabil că mulți fermieri au un sistem de irigații propriu, însă în multe cazuri acesta fie nu acoperă toată suprafața cultivată, fie implică costuri prea mari de energie, fie sunt mari consumatoare de apă… cu alte cuvinte, sunt ineficiente.
Greenly Magazine îți recomandă sistemele de irigat prin picurare, care îți pot păstra producția constantă și în anii secetoși. Tot ce trebuie să faci (și aici majoritatea oamenilor se descurajează), este să investești, să-ți procuri un astfel de sistem adaptat suprafeței agricole. Care sunt avantajele ?
Distribuirea apei prin picurare în apropierea sistemului radicular al plantei duce la un consum de apă cu circa 30% din consumul realizat prin aspersie și aproximativ 80% din consumul realizat la irigarea pe brazde, ceea ce reduce semnificativ cheltuielile alocate aprovizionării cu apă => o metodă eco, prietenoasă cu mediul. Mulți fermieri practică încă în grădinile de zarzavat și legume, irigarea pe brazde, o metodă care nu mai dă randament !
Iată alte avantaje ale unui sistem de irigare prin picurare:
1. Se dozează exact apa necesară în diferite etape de dezvoltare a culturilor și în funcție de tipul de cultură irigat, eliminându-se în acest fel pierderile;
2. Fiecare plantă în parte poate primi cantitatea optimă de apă în funcție de necesarul de moment;
3. Consumul de apă pentru irigație este mai redus cu 20-40%, datorită uniformității și randamentului ridicat (90-96%) și reducerii pierderilor prin evaporația din sol și aer;
4. Alimentând cu apă numai zona rândurilor de plante, spațiul dintre rânduri rămâne uscat, ceea ce permite executarea lucrărilor agricole în condiții bune, înmulțirea buruienilor fiind mult diminuată;
5. Udarea directă a solului, fără umezirea plantelor, împiedică apariția și înmulțirea bolilor și dăunătorilor. Se micșorează sau se evită unele tratamente chimice, ceea ce împiedică poluarea recoltelor;
6. Permite administrarea îngrășămintelor și a diferitelor tratamente în timpul irigării – prin fertirigare (tehnologia de aplicare a îngășămintelor odată cu apa de irigare) se echilibrează armonios dozele administrate cu necesarul optim al plantelor în diferitele faze de creștere, situații de stres sau vârfuri de sarcină;
7. Menține structura și textura solului astfel încât sistemul radicular al plantelor se poate dezvolta mult mai bine comparativ cu alte modalități de irigare;
8. Prin irigarea prin picurare nu se răcește solul în aceeași măsură ca alte tehnologii de irigare, ceea ce elimină un stres important al plantei în special primăvara;
9. Nu există riscul arderii plantelor, chiar și în cazul irigării în zilele foarte călduroase, cu temperaturi exterioare de peste 40ºC;
10. Restrânge posibilitatea dezvoltării buruienilor, datorită faptului că se udă numai zona activă a rădăcinilor plantelor din cultură, ducând la eliminarea tratamentelor de combatere a buruienilor;
11. Restrânge posibilitatea răspândirii la nivelul întregii culturi a bolilor și dăunătorilor;
12. Mâna de lucru necesară exploatării instalației de irigare prin picurare este mult mai redusă, comparativ cu celelalte modalități de irigare, ceea ce înseamnă mai mult timp pentru alte activități și reducerea cheltuielilor;
13. Ca un cumul al unora dintre avantajele enumerate mai sus, sistemul de fertirigare prin picurare poate asigura o creștere a productivității cu până la 100%.
Singurele „deficiențe” ale acestor echipamente ar fi costul ceva mai mare al investiției inițiale (dar destul de repede amortizabil – 1-2 ani) și posibilitatea deteriorării instalațiilor din teren (robineți, filtre, tub), însă valoarea eventualelor pagube este mică.
Un alt fermier ingenios a găsit o metodă interesantă de a face față secetei, o metodă cu zero costuri. Acesta a plantat 150.000 puieți de salcâm procurați gratuit de la Consiliul Județean Constanța, pentru a proteja 350 hectare de teren agricol. Plantația asigură un microclimat aparte, ferește culturile de vânturile uscate și reține apa mai mult timp în sol. Salcâmul crește foarte rapid, se adaptează pe orice tip de teren, rezistă la geruri aspre, suportă bine seceta, iar ca durată de viață poate atinge cu ușurință 100 de ani. De asemenea, plantațiile de salcâm sunt mană cerească pentru apicultori.
Pentru mai multe informații, vezi http://www.incont.ro/agricultura/un-fermier-din-constanta-a-gasit-solutia-impotriva-secetei-liziera-de-salcami.html
Surse info:
http://www.jurnalul.ro/special/istoria-anilor-de-arsita-din-romania-101284.htm
http://www.financiarul.ro/2012/08/09/47-din-suprafata-cultivata-cu-porumb-este-afectata-de-seceta/
http://www.meteoromania.ro/images/agro/nota-seceta.pdf
http://www.marcoser.ro/consultanta/calculator-irigare-prin-picurare/
Ciulache, S., Ionac, N. (2003), Dicționar de meteorologie și climatologie, Editura Ars Docendi, București
Grecu, F. (2009), Hazarde și riscuri naturale, Editura Universitară, București
Surse foto:
http://irigatii.webgarden.com/