Să mai bem apa de la robinet ?

Iată o întrebare care naște discuții aprinse și împarte oamenii în două tabere. Trebuie însă menționat de fiecare dată când se abordează problema aceasta, despre care robinet vorbim: cel din orașul X sau robinetul din orașul Y, pentru că pot fi mari diferențe între cele două. De regulă, se încearcă o generalizare a datelor problemei și nu o nominalizare a situațiilor concrete, în care apa este bună sau nu este bună de băut. Atunci când spui „apa de la robinet”, nimeni nu știe la ce te referi de fapt: la apa din casa ta, la apa din orașul tău sau la apa din țara în care locuiești ?

Există mari diferențe de calitate a apei, de la oraș la oraș și de la o zonă la alta, însă aceste diferențe țin mai mult de proprietățile organoleptice ale acesteia și mai puțin de cele chimice sau microbiologice (vorbim de apa de la robinet aici). De asemenea, există unele diferențe și între calitatea apei care pleacă din stația de tratare și calitatea apei care ajunge la consumatori; aici diferențele sunt date de starea rețelei de distribuție. Totuși, influența rețelei de distribuție asupra calității apei este neglijabilă.

De exemplu, în București, calitatea apei care curge la robinet este testată periodic iar consumatorii pot verifica ce caracteristici are aceasta pe site-ul companiei Apa Nova, acolo unde puteți afla și concentrația de minerale din apă.

Mulți au o concepție eronată despre apa îmbuteliată și cred că aceasta este luată din izvor și băgată direct în sticle, pentru că așa au văzut în reclame. Realitatea este însă că între izvor și centrul de îmbuteliere există „kilometri întregi de conducte”, la fel cum există și în orașele mari, iar apa respectivă este tratată într-un mod asemănător cu cea de la robinet.

“Apele minerale sunt extrase din izvoare de la munte, unde terenurile nu au fost îngrăşate cu nitraţi. La apa plată poate fi un risc mai mare, pentru că izvoare sunt şi la şes, unde agricultorii fac exces de îngrăşământ. Periculoasă este însă apa îmbuteliată, cum există prin corporaţii, pentru că stă mult timp în butoaiele acelea şi se poate contamina. Mai sănătoasă este, surprinzător, apa de la robinet pentru că e testată permanent”, afirmă Nastasia Belc, directoarea IBA, conform evz.ro

Adrian Stanciu, director de producție al companiei Apa Nova (principalul furnizor de apă curentă din capitală) este de părere că s-a creat o psihoză în jurul apei furnizate de la operator: “Apa de la robinet, cel puțin în București, este foarte bună pentru băut, contrar psihozei create în jurul apei furnizate de la operator. Calitatea apei potabile în București este foarte ridicată. În România s-a creat o psihoza în ceea ce privește conținutul apei de la robinet, în special al clorului. Trebuie menționat că niciun operator de apă nu are interesul de a injecta în apă reactivi mai mult decât este necesar, întrucât aceștia au costuri ridicate. Reactivii cu care este tratată apa sunt dozați conform standardelor, dar niciodată nu se face exces, ar fi absurd”, a explicat acesta.

Consumul crescut de apă îmbuteliată, în ultimii ani, relevă preocuparea oamenilor pentru sănătate și dispoziția acestora de a face tot ce le stă în putință pentru a fi departe de ușa medicului. Masele sunt ușor de manipulat, iar companiile care comercializează apa și-au perfecționat strategiile și politica de creștere a vânzărilor. Astăzi, sticla cu apă a ajuns accesoriu și o întâlnim peste tot, fiind una din cele mai importante surse de poluare cu PET-uri; în fiecare an se consumă, doar în Europa, 35 milioane de barili de petrol în acest scop, iar gestionarea deșeurilor este o problemă serioasă în toate statele lumii.

Suntem dispuși să cheltuim sume mari de bani pe apa îmbuteliată, mergând cu încredere pe principiul „ce e mai scump, e mai bun”, însă realitatea este că utilizarea apei de la robinet este mult mai sigură față de cea îmbuteliată, datorită unei monitorizări continue a acesteia și a legislației mult mai riguroase comparativ cu reglementările care se aplică apei îmbuteliate.

Vreți să știți care sunt problemele ridicate de apa îmbuteliată ? Click aici !

Dacă aveți încă rețineri (justificate poate) de a consuma apa de la robinet, vă puteți monta un filtru care poate absorbi până la 99% din substanțele toxice, neschimbând temperatura și proprietățile chimice ale apei.

Dacă nu vă permiteți un astfel de filtru, iată o metodă mai simplă de purificare a apei, cu 0 costuri:

„Se umplu cu apă două sticle de plastic de un litru şi jumătate şi se ţin la  temperatura camerei timp de 24 de ore, pentru a se decanta impurităţile şi pentru a se elimina clorul (le ţineţi fără dop). După aceea, le aşezaţi cu dopul bine închis în congelator pentru două-trei ore, până când veţi constata că pe pereţii sticlei s-a depus un strat de circa trei milimetri de gheaţă.

Scoateţi sticlele, spargeţi gheaţa prin apăsarea fermă pe pereţii plasticului, apoi strecuraţi apa prin tifon într-un vas curat. Apa rezultată este purificată, numai bună de băut, iar cea îngheţată este apă grea sau deuterizată!

Explicaţia purificării apei în acest fel este simplă: apa care îngheaţă este cea care conţine deuteriu, ce are punctul de îngheţare mai ridicat decât apa curată, la +3ºC. Biologii au arătat că reducerea conţinutului de deuteriu poate influenţa metabolismul şi regimul de funcţionare a celulei vii, ajungându-se la stoparea dezvoltării şi chiar la dispariţia celulei tumorale!

Dacă doriţi să scăpaţi şi de alte substanţe nocive din apă, cum ar fi fenolii, azotaţii şi pesticidele, este bine ca apa obţinută în faza anterioară să o puneţi din nou la congelator. După ce o lăsaţi patru-cinci  ore, aruncaţi de data aceasta apa neîngheţată şi păstraţi gheaţa la  temperatura camerei. Când s-a topit, aţi obţinut apa suprauşoară sau pură.  Impurităţile coboară punctul de îngheţare la -3ºC, deci au rămas neîngheţate. Aceasta este explicaţia.

Apa astfel epurată are efecte curative: fluidifică sângele şi limfa, stimulează metabolismul, este antioxidantă şi uşor diuretică, fiind indicată în boli cardiovasculare, renale şi cancer!”.

În continuare, vă prezentăm două materiale video foarte sugestive și explicite cu privire la apa îmbuteliată vs apa de la robinet:

http://www.youtube.com/watch?v=Se12y9hSOM0

http://www.youtube.com/watch?v=XfPAjUvvnIc&feature=player_embedded

Când tot Pământul este acoperit de apă, e greu de înțeles de ce totuși dăm banii pe ea. „E ca şi când ai cumpăra nisip în deşert, diferenţa fiind că el ar fi pus în borcănele simpatice.” Robert Lazăr

Surse info:

http://verticalnews.ro/cancerul-din-apa-plata-lista-cu-valorile-nitratilor-existenti-apa-plata-care-se-vinde-in-romania/

http://www.evz.ro/detalii/stiri/ce-nu-se-vede-si-nu-miroase-in-apa-minerala-925378.html

http://www.apanovabucuresti.ro/buletine-de-analiza-a-apei/

http://b365.realitatea.net/foto_147341_apa-de-la-robinet-e-mai-buna-decat-apa-imbuteliata-la-bidoane_163873.html

http://www.ziaruldeiasi.ro/ghidul-casei/de-ce-este-important-ph-ul-apei-de-la-robinet-de-la-dus-si-din-piscine~ni8tq3

http://www.csid.ro/health/mituri-si-adevaruri-despre-apa-plata-2780380/

http://www.nutritionistcluj.ro/ii-alimentatie-si-nutritie/ii-5-lichidele-in-alimentatie/apa-minerala-apa-plata-si-apa-de-robinet/

http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t876599.html

http://b365.realitatea.net/de-unde-beau-bucurestenii-apa-fotogalerie_75502.html

http://totul.md/ro/expertitem/1267.html

http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Bucuresti-stiri_din_bucuresti-apa_nova-apa_curenta-apa_de_la_robinet-mizerie-potabila_0_725327611.html

http://verticalnews.ro/cum-sa-purifici-apa-de-la-robinet/

Despre autor
Absolvent al Facultatii de Geografie (UB) - specializarea Stiinta Mediului și al masterului "Evaluarea Integrată a Stării Mediului".
6 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Foarte util articolul. Felicitari!

    • Mulțumesc pentru aprecieri !

  2. Ma, eu am vazut si experimente televizate in care se dovedea ca apa de la robinet e mai buna. Insa motivul pentru care am renuntat la ea e ca aveam in mod regulat crize intense de crampe stomacale, cam 1-2 ori pe luna, de nu ma puteam ridica din pat. Cum am renuntat la apa de la robinet, s-au “evaporat” si crampele. Oi fi eu doar un caz exceptional?

    • Nu contest faptul că sunt probleme cu apa de la chiuvetă, am specificat lucrul ăsta la începutul articolului, iar pentru cazurile acestea se recomandă achiziționarea unui filtru. Este o metodă mult mai eco, mai prietenoasă cu mediul, decât cumpărarea apei îmbuteliate care nu este întotdeauna ceea ce pretinde că este.
      În București, problema nu este la punctul de tratare și pompare, ci la rețeaua de distribuție. Din cauza asta calitatea apei diferă de la un cartier la altul, deși în mod normal n-ar trebui să difere.

  3. Eu ma deranjam la stomac in fiecare zi si nu stiam de unde. A venit fiul meu care locuieste afara a baut si s-a deranjat si el. Atunci ne-am dat seama ca apa de la robinet este cauza. Are clor si nitriti peste limita admisa de normele europene.

1 pingback on this post
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress