V-ati gandit vreodata ca intre apa si om este o lupta continua? Urmarind fenomenele din ultimii ani, m-am simtit ca si cum m-as fi uitat la desenele mele preferate din copilarie, Tom si Jerry. Poate va intrebati de ce?
Va invit sa facem impreuna un mic exercitiu de imaginatie: apa (adica Tom) provoaca inundatii, uragane, tsunami, pierderi de vieti omenesti si materiale, deci castiga lupta (vezi articolul “Top 10 dezastre provocate de apa in 2011”) ; omul (Jerry) deverseaza in apa: ape uzate industriale, menajere, ape uzate calde etc, deci isi ia revansa ; din cand in cand cei doi fac pace, atunci cand calitatea apei este degradata si omul ajuta la epurarea ei.
Petrolul, aceasta sursa de combustibil si de materie prima pentru industria moderna, a fost factorul declansator al unor accidente ecologice produse in ultimii ani.
Metodele de curatare folosite in cazul deversarii titeiului in mari sau oceane au evoluat de-a lungul timpului insa, de cele mai multe ori, furtunile au dus la ingreunarea operatiunilor de salvare. In unele cazuri, petrolul a fost impiedicat sa nu ajunga la mal, de catre marinarii care au reusit sa stocheze in rezervoarele neafectate de pe vas o parte din combustibilul scurs in accident. Petrolul se extinde rapid, sub forma unei pete uleioase, groase, care poate sa pluteasca multa vreme in larg. Acesta este format in mare parte din hidrocarburi, substante poluante care afecteaza pe termen lung comunitatile marine, la care se adauga compusi ai sulfului si ai oxigenului. Poluarea apei cu titei afecteaza in mod deosebit pasarile mari si mamiferele acvatice care traiesc la suprafata apei.
Masuri luate de om pentru curatarea apelor de petrol:
- Izolarea zonei cu ajutorul ambarcatiunilor de salvare ;
- Recuperarea petrolui din apa prin pompare si restocare (daca functioneaza pompele aflate pe vas si exista rezervoare neafectate);
- Utilizarea unor substante chimice, solventi, pentru spalarea apelor, insa acestia maresc efectul poluarii.
Natura ajuta mai mult apa decat omul:
Cercetatorii spanioli au descoperit pe coasta Galitiei bacterii capabile sa elimine petrolul deversat accidental in apa, ele putand degrada in mod natural compusii petrolului.
Un accident greu de uitat!
La 20 aprilie 2010, explozia platformei petroliere Deepwater Horizon a determinat deversarea de petrol in Golful Mexicului. Dispersia de petrol zilnica a fost estimata, la inceput, la 5 000 de barili, iar mai apoi la 19 000 de barili, reusind astfel sa depaseasca accidentul ecologic din anul 1989, provocat de Exxon Valdez. S-au incercat diferite metode pentru stoparea deversarii de titei : roboti subacvatici pentru remedierea situatiei, operatiunea “Top Kill”- acoperirea putului prin pompare de namoluri grele, operatiunea “Cut and Cap” – taierea valvei de siguranta si acoperirea ei cu o valva de blocare. Pierderile materiale de 1.43 miliarde dolari sau despagubirile de 20 miliarde dolari nu inseamna nimic, comparativ cu distrugerea vietii acvatice.
Pasarile mari si mamiferele ce traiesc la suprafata apei nu au nevoie de combustibil pentru a trai, ci de o apa curata.
Sfarsitul “Civilizatiei petrolului” este oare solutia pentru evitatea acestor accidente ecologice?
Surse informatii si fotografii : http://www.descopera.ro/stiinta/6427819-tragedia-din-golful-mexic-cel-mai-mare-dezastru-ecologic-din-secolul-xxi, http://ro.greenmedia.md/petrolul-deversat-in-apele-terrei-ucide-fara-mila-821.html.
Dragi cititori, daca v-a placut acest articol, puteti sa-l votati!
De asemenea, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise deredactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre!
Iulia Oanara
30/01/2012
“Civilizatia petrolului” va disparea numai in momentul in care rezervele de petrol vor seca complet… si… doar atunci omul va exploata alte tipuri de resurse pentru a-si putea alimenta “setea” de industrializare excesiva…
Florentina Stan
31/01/2012
Nu mai este mult timp pana sa se intample acest lucru. Resursele de petrol si gaze naturale din Romania vor sfarsi in 15 ani.
Mihai Olenici
01/02/2012
Consiliul Energetic Mondial [World Energy Council - WEC - organizatie ce reprezinta interesele industriale ale guvernelor a 94 de state si reuneste specialisti din diferite domenii ale energeticii moderne] estimeaza ca rezervele mondiale de petrol si gaze naturale ajung pentru urmatorii 40-100 de ani,daca se pastreaza actualul ritm de consum.
Cine stie cate accidente de tipul celui din Golful Mexic se vor mai intampla, pana ce ultima picatura de titei va fi extrasa?
Mihai Olenici
01/02/2012
In ceea ce priveste, insa “razboiul” dintre om si apa, este interesant de mentionat schimbarea de abordare [deocamdata doar in tarile civilizate si doar cu pasi timizi] in ceea ce priveste amenajarile hidrotehnice, in speta amanajarile albiilor raurilor. Daca cu ani in urma ideea era de a betona malurile raurilor ca masura de prevenire a eroziunii si inundatiilor, in prezent [dupa ani de conferinte, studii si congrese - evident, toate foarte costisitoare] au inceput sa fie scoase betoanele si amenajate malurile si albiile raurilor in mod natural, recunoscandu-se faptul ca raului nu i se pot mutila malurile si “confisca” albia. Sunt ale lui si trebuie respectate. Pentru ca raul este un sistem viu care isi cere drepturile.
Florentina Stan
01/02/2012
De asemenea, trebuie sa tinem cont de faptul ca solul din albia raului este acum degradat, fiind o lunga perioada de timp acoperit cu beton. Practic, capacitatea acestuia de a filtra, a tampona a fost limitata. Acoperirea solului cu materiale impermeabile (asfalt, beton) duce la: evaporare redusa, umiditate modificata, scaderea nivelului apei subterane.
Sa-i dam naturii ce este al ei!
Multumesc pentru comentarii!