Dintre toate trăirile fizice experimentate de mine până acum, senzația acută de sete mi se pare cea mai neplăcută. Mai greu de suportat decât frigul, foamea, răul de mare și, adesea, mai înnebunitoare decât durerea. Cine a experimentat setea nebună știe cât de amețitoare este dorința de a face rost de o picătură de apă. Și cât de mare este bucuria când în sfârșit îți umpli gura cu acest element care ne definește.
Când ai o resursă de apă la îndemână, dar aceasta nu este potabilă, frustrarea este și mai mare. A-ți potoli setea cu apă contaminată nu este tocmai cea mai bună alegere. Tocmai de aceea a fost inventat dispozitivul numit LifeStraw – pe românește paiul vieții, denumire cum nu se poate mai potrivită. Acest LifeStraw este un filtru personal premiat la nivel internațional, conceput pentru a transforma apa contaminată sau suspectă într-una potabilă. Este un instrument ideal pentru cei care călătoresc în natură, care n-ar trebui să lipsească dintr-un kit adevărat de supraviețuire în sălbăticie.
LifeStraw a fost votat drept Cea mai bună invenție a anului 2005 (revista Time). Este bun în drumeții, când nu ai altă resursă de apă decât una contaminată sau suspectă (un lac sau un râu), sau chiar în situații de urgență precum inundațiile, care duc la contaminarea surselor de apă potabilă. Un astfel de dispozitiv este util și când mergi pe o insulă, întrucât apa îmbuteliată poate fi greu de găsit, iar cea destinată consumului nu este întotdeauna sigură.
LifeStraw este un mic tub ce conține în interior filtre specializate. Cum îl folosești? Simplu: introduci unul dintre capete în sursa de apă (într-un pahar, borcan sau direct în râu/lac), și tragi prin celălalt capăt, ca printr-un pai obișnuit din care bei suc. Dacă în timpul drumețiilor consumi cantitatea de apă recomandată de 3-4 litri pe zi, LifeStraw îți poate asigura între 250 și 330 de zile de hiking! Desigur, există și alte filtre care fac același lucru, dar LifeStraw are avantajul greutății (cântărind 56 grame, este de zece ori mai ușor decât alte filtre). În plus, îl folosești pe loc, fără a aștepta diferite procese de decantare și filtrare.
LifeStraw întrunește standardele EPA de filtrare a apei (SUA) pentru E. Coli, Giardia și ouăle de Cryptosporidium (și nu numai).
Așadar, iată beneficiile acestui LifeStraw:
- Filtrează până la 1000 litri de apă
- Îndepărtează 99.9999% din bacteriile din apă, inclusiv E-Coli, Salmonella
- Îndepărtează 99.9% din protozoarele parazite din apă, inclusiv Giardia & Cryptosporidium
- Reduce turbiditatea, filtrând până la diametrul de 0.2 microni
- Este foarte ușor, cântărind doar 57 g
- Nu folosește chimicale (precum iod sau clor) și nici baterii
- Apa filtrată nu are gust ciudat
- Este durabil și ușor de curățat
- Nu se deteriorează dacă nu este folosit
- Este folosit în întreaga lume din anul 2005
- E premiat și recunoscut la nivel internațional
E un lucru bine știut că senzația de sete este la ordinea zilei în viața pe continentul african. Prin proiectul LifeStraw Buy One, Give One (LifeStraw: Cumperi unul, dăruiești unul), pentru fiecare astfel de pai vândut, un copil din Africa primește apă potabilă necesară unui întreg an școlar. Ținta celor de la Eartheasy (distribuitorul direct al acestui produs)- cu termen final anul 2014- este de a furniza apă potabilă pentru 500 de școli din Kenya.
În final, dacă ne gândim la piramida lui Maslow, există invenții pentru toate categoriile de nevoi umane. Adesea nu realizăm cât de norocoși suntem că avem acces la facilități care să ne satisfacă până și cele mai de top nevoi (de la iPad-uri care ne stimulează creativitatea, la pahare fancy de Ikea în care ne bem apa cea de toate zilele). Practic, calitatea vieții este determinată de ușurința cu care ne satisfacem întreaga paletă de dorințe. Lucrul care face diferența dintre mine, tine și un copil din Africa este în principal recunoștința de care suntem în stare.
Mai multe detalii despre LifeStraw- aici: http://eartheasy.com/lifestraw