Invenţia care ar putea rezolva problema revărsării combustibililor fosili

Revărsarea combustibililor, în special a produselor petroliere, a reprezentat una din problemele importante cu care societatea s-a confruntat în ultimul secol. De exemplu, renumitul caz  al revărsării petrolierului Exon Valdez (Fig.nr.1) din anul 1989, ce a produs un grav accident ecologic, circa 40 de milioane de litri de petrol scurgându-se în reciful Bligh, din apele statului Alaska.

exxonvaldez3

Fig. nr.1 Petrolierul Exon Valdez

Specialiştii încearcă de mult timp să remedieze situaţia revărsării combustibililor prin diverse metode, de exemplu cu ajutorul unor bacterii, cum ar fi bacteria Pseudomonas putida (Fig.nr.2), capabilă să digere petrolul cu ajutorul unei plasmide create de către doctorul Ananda Chakrabarty în anii ’70. S-a renunţat la această idee de teama ca nu cumva  bacteria să pună în pericol alte bacterii utile pentru întreţinerea vieţii pe Pământ.

mmw_pputida

Fig. nr. 2 Pseudomonas putida

În schimb, o nouă metodă, ce ar putea ajuta în mod hotărâtor la rezolvarea problemei revărsării de combustibili, este crearea unui burete special (Fig.nr.3), capabil să absoarbă uleiul şi să respingă apa. Invenția, realizată de către oamenii de știință chinezi, este alcătuită din poliuretan şi acoperită cu un polimer special, fiind astfel capabil să absoarbă uleiul sau petrolul.

stire-27-iun-burete

Fig. nr. 3 Buretele din poliuretan şi acoperit de un polimer

O altă invenţie similară, dezvoltată iniţial de către americanul Steven Kistler şi ulterior îmbunătăţită de către chinezi, este aerogelul (Fig.nr.4), un produs cu densitatea de 6 ori mai mică decât a aerului şi anume de 0,16 mg?cm³, obţinut prin uscarea unui gel semisolid şi eliminarea solventului.

Material-cu-densitatea-de-sase-ori-mai-mica-decat-a-aerului--made-in-China

Fig. nr. 4 Aerogelul

Aerogelul a fost obţinut prin încălzirea gelului pentru a duce la evaporarea apei din structura sa şi a celorlalte substanţe lichide şi introducerea în locul lor a unui gaz.

De asemenea, acesta poate absorbi substanţe de 900 de ori mai mult faţă de greutatea sa şi poate fi folosit pentru absorbţia combustibililor fosili, dar şi a poluanţilor din aer ş.a., însă preţul extrem de mare îl face un produs deocamdată inaccesibil.

Să sperăm că în viitorul apropiat  aceste invenţii vor fi puse în aplicare, astfel încât problemele de mediu să fie diminuate la o cotă care să nu mai fie îngrijorătoare şi care să nu ne mai pună în pericol vieţile.

Referinţe:

-http://ro.wikipedia.org/wiki/Exxon_Valdez

-http://www.scientia.ro/

-http://www.scribd.com

-http://totb.ro

http://www.ziare.com

Despre autor
Masteranda anul II la Universitatea din București.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress