Un rezervor de apă cu o dimensiune de 3 ori mai mare decât toate oceanele adunate la un loc s-a descoperit recent de către o echipă de cercetători de la Universitatea Northwestern.
Geofizicianul Steven Jacobsen, membru din echipa de cercetători, afirmă că după ani de căutări au găsit acest rezervor situat la o adâncime de aproximativ 660 km de suprafața terestră, blocat sub un mineral de culoare albastră numit ringwoodite. Roca se formează la temperaturi și presiuni ridicate în mantaua Pământului, fiind un polimorf (un material solid ce poate avea mai multe structuri) al olivinei (magneziu silicat de fier) și se comportă ca un burete ce absoarbe apa și o izolează.
Ringwoodite
Pornind de la această descoperire, se crede că originea apei de pe Pământ ar fi rezultatul activităților geologice (cutremure, tsunami-uri) ce ar fi permis scurgerea acesteia către suprafață, și nu adusă de pe comete.
Cercetătorii aduc probe concludente în susținerea noii teorii și spun că apa se află într-o zonă de tranziție (manta). Se estimează că dacă doar 1% din manta ar fi alcătuită din apă ar însemna că aceasta ar avea un volum de 3 ori mai mare decât toate oceanele.
Descoperirea a fost făcută pe baza a 2000 de seismometre răspândite pe teritoriul american, ce au captat undele seismice a peste 500 de cutremure, și pe analize de laborator realizate de Jacobsen pe roci supuse la presiuni ridicate similare cu cele de la 660 km adâncime. Măsurând viteza undelor de la diferite adâncimi, echipa a putut să afle ce tip de roci sunt traversate de către unde. De altfel, ei au găsit rocă de tip ringwoodite îmbibată cu apă iar undele care o traversau erau mai lente. La acea presiune, din zona de tranziție dintre mantaua inferioară și cea superioară, apa este separată de rocă. Un nou argument care aduce și mai multă credibilitate este pus pe seama faptului că s-a descoperit un diamant ce conținea apă iar acest diamant a fost prelevat de la un vulcan a cărui lavă provenea din zona de tranziție. Studiul privind diamantul aparține lui Graham Pearson de la Universitatea din Canada.
De asemenea, Jacobsen susține că dacă acest rezervor nu ar fi existat, toată apa s-ar fi aflat la suprafață, astfel încât nu s-ar mai fi văzut decât crestele muntoase.
Referințe:
NewScientist, The Guardian, USA Today, Wikipedia.
Mircea
09/07/2014
Interesant, aceasta descoperire ar putea sta la baza argumentelor privind existenta vietii marine in jurul izvoarelor hidrotermale…