Ce grandioasă poate fi uneori căderea! (Valeriu Butulescu)
Aceasta este localizată la altitudinea de 1100 de metri, pe versantul estic al Bucegilor, spre poalele munţilor Jepi (aproximativ sub vârful Jepii Mici), deasupra Poienii Ţapului.
Apele cascadei au un debit destul de ridicat şi reprezintă rezultatul confluenţei a două văi, Comorile şi Urlătoarea Mică. Numele său vine de la sunetul produs de căderea apei. Legenda spune că vuietul apelor reprezintă plânsul neîntrerupt al unei păstoriţe ce s-a sinucis sfâşiată de dragostea a doi fraţi.
Cu o înalţime de 15 metri, cascada ni se arată după aproximativ o ora de mers prin pădure. Drumul către cascadă este considerat cel mai uşor traseu din Bucegi. Pentru a ajunge la cascada puteţi pleca de la Poiana Ţapului, urmând marcajul-punct albastru, sau de la Buşteni, urmând marcajul-punct roşu.
Din păcate însă, cascada a fost în mare parte captată. Captările au început încă din 1892, iar în zilele noastre ele sunt reabilitate. Aceste captări de apa sunt realizate tocmai la baza cascadei.
Fotografiile au fost realizate de Dan Popescu, absolvent al Facultăţii de Geografie, pasionat de natura şi peisaje unice din România, care în curând o să vă încânte cu un articol despre călătoria sa prin Retezat şi cu imagini deosebite. Rămâneţi aproape! :)
Surse:
http://www.traiesteromaneste.ro/2010/07/06/7-cascade-minunate/
http://www.domnuleprimar.ro/62241-STIMATA-DOAMNA-PAULA-LUCIA-Referitor-captarea-apa.htm
https://www.facebook.com/pages/DanPopescu-Photography/166934463386238