5 sfaturi practice pentru un consum redus de apa

World-Water-Day-Logo-201522 martie este Ziua Mondială a Apei, fiind aleasa în 1992 la Conferinţa de la Rio. Element esenţial în existenţa şi bunăstarea vieţii, apa a devenit un centru de interes cu atât mai important atunci când omenirea şi-a dat seama, pe de-o parte, de efectele pe care le are asupra acestui element, precum şi în contextul schimbărilor climatice şi al deşertificării, fenomene care determină limitarea resurselor de apă în variate zone de pe glob.

Pentru că atunci când discutăm despre o anumită problemă la scară largă, ne punem automat întrebarea « eu ce pot să fac ? », Greenly va pune la dispoziţie 5 idei simple care să vă ajute să economisiţi apă.

  1. Sub duş, închide apa când nu ai nevoie de ea

Dacă închizi apa atunci când îţi speli părul, poţi economisi 550l de apă lunar. Nu ai nevoie de ea în mod constant nici când te speli pe dinţi. Desigur, este recomandat să preferi duşurile în locul băilor. Poţi instala robinete cu temporizator sau îţi poţi limita durata duşului la câteva minute…de exemplu, durata melodiei tale preferate J

  1. Când speli fructe sau legume…

… pune apă într-un bol şi spală-le acolo. Chiar şi schimbând apa de câteva ori, tot poţi consuma mai puţină decât dacă le-ai spala sub robinet.

  1. În grădină

World-Water-Drop-large-shadowÎncearcă să plantezi seminţele primăvara sau toamna, în perioade ploioase, pentru a limita cantitatea de apă pentru udat. De asemenea, ţine cont de cantitatea de apă de ploaie pe care o poate primi grădina ta. Alege plante care să nu necesite mai multă apă decât pot avea în mod natural. Evită gazonul, pe cât posibil; poţi alege în schimb ierburi xerofite, adică rezistente la secetă. Udă plantele cu apă de ploaie colectata în prealabil. Dacă stai la casă, pune în permanenţă un vas sub descărcarea burlanului şi utilizează apa respectivă. Nu îţi uda grădina în zilele cu vânt puternic, nici când soarele este sus pe cer. Foloseşte rumeguş sau frunze la rădăcina plantelor, acestea permit conservarea umidităţii. Arbuştii şi arborii au, de asemenea, un rol pozitiv în acest sens faţă de plantele mai mici sau faţă de gazon. Când schimbi apa din acvariu sau din bolul câinelui, o poţi utiliza pentru a-ţi udă plantele în loc să o arunci.

  1. Ţine cont de apa consumată indirect

De exemplu, în fabricarea alimentelor pe care le utilizezi în fiecare zi.

1l de apă minerală  – 9l de apă

1l de lapte – 790l de apă

1 cană de cafea – 140l de apă

1l de bere – 300l de apă

1kg de grâu – 625 l de apă

1kg de orez – 3000l de apă

1kg de carne de porc – 4800l de apă

1kg carne de vită – 15500l de apă

1kg carne de pui – 3900l de apă

1kg cartofi – 900

l de apă

1kg zahăr – 1800l de apă

1kg de pâine – 1000l de apă

  1. Educa-i pe cei din jurul tău!

Copiii – dar nu numai! – au nevoie să înţeleagă importanţa protejării apei. Învaţă-i să nu lasa robinetul curgând mai mult decât este nevoie, să îl închidă bine după ce l-au folosit, sau să reutilizeze apa „uzată” cu alte scopuri. La birou, prezintă-le colegilor argumente pentru a diminua consumul de apă.

Waterdrop775

Sursa info: 1, 2, 3, 4.

Sursa foto: 1, 2, 3.

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress