Smogul: evolutie in timp

Versul „Toate-s vechi si noua toate” din „Glossa” lui Eminescu a fost asternut pe hartie de ceva timp, fiind la fel de adevarat azi ca ieri sau maine. Iar azi m-am gandit la mica particica din „toate” ce poarta denumirea (destul de noua) de smog (smoke – fum si fog – ceata, combinate in varianta englezeasca inca din 1905).

Probleme ale poluarii aerului in orase legate de emanatii sub forma de fum se pot identifica inca din antichitate. Horatiu (65 i.Hr. – 8 d.Hr.) amintea intr-unul dintre poemele sale de cladirile romane ce capatau o nuanta din ce in ce mai intunecata datorita fumului, iar acest fenomen putea fi observat in multe dintre orasele antice. De asemenea, Seneca (3 i.Hr.. – 65 d.Hr.) nota intr-unul dintre eseele sale: „De cum am scapat de aerul greu al Romei si de duhoarea semineelor de aici care, fiind atatate, raspandesc in aer toti vaporii pestilentiali si toata funinginea stransa in ele, am simtit cum dispozitia mi se schimba.”( “As soon as I had left the heavy air of Rome with its stench from smoky chimneys which when stoked, will belch their enclosed pestilential vapor and soot, I felt a change in mood. ”)

Fumul a insotit dezvoltarea aglomeratiilor urbane de-a lungul timpului, dar orasele englezesti pot fi exemplul cel mai potrivit pentru exemplificarea acestei tovarasii, mai ales datorita folosirii intense a carbunelui drept combustibil in aceasta tara. Voi aminti anul 1272 in care regele Eduard I al Marii Britanii a interzis arderea sau vinderea carbunelui sub pedeapsa cu tortura sau moartea. Prima persoana ce a incalcat interdictia a fost executata, insa legea a fost nerespectata in continuare datorita necesitatii si a imposibilitatii multora dintre cetatenii Marii Britanii de la acea vreme de a cumpara lemne pentru incalzire.

Ceva mai tirziu, in 1661, a fost publicat pamfletul: „Fumifugium; or the Inconveniences of Air and Smoke in London Dissipated; Together with Some Remedies Humbly Proposed”, lucrare trimisa catre Carol al II-lea si catre Parlamentul Marii Britanii.  Autorul este John Evelyn, iar pamfletul lui reprezinta prima incercare serioasa de a documenta cauzele, efectele si posibilele solutii pentru poluarea aerului din Londra, dar si la nivel mondial. Masurile propuse de acesta nu au fost puse in practica.

Nu se iau cu adevarat masuri impotriva fumului din Londra pana in 1952, cand in luna decembrie 4000 de oameni mor datorita problemelor respiratorii cauzate de smogul ce a planat deasupra orasului pentru 4 zile consecutiv. Cauzele stagnarii lui la nivelul suprafetei terestre au fost vremea rece, prezenta anticiclonilor si lipsa vantului.

Ceata deasa si galbui-verzuie, ce era cunoscuta de localnici sub denumirea de „pea soup” („supa de mazare”), este rezultatul emisiilor in atmosfera de dioxid de sulf si particule in suspensie, primul fiind transformat in acizi la contactul cu apa sub forma de ceata prezenta in atmosfera. Smogul sulfuros, numit astazi smog londonez, era des intalnit in orasele europene si nord-americane in prima parte a secolului 20. Si astazi il putem gasi in diferite orase ale lumii, precum Beijingul, unde o mare parte a energiei electrice este obtinuta prin arderea carbunilor.

In secolul 20, smogului londonez i s-a alaturat smogul fotochimic, ce este asociat cu orasul Los Angeles, deoarece aici a fost identificat pentru prima oara in anii ’40. Daca smogul londonez se formeaza mai ales iarna, cel fotochimic apare mai ales vara si nu presupune nici fum, nici ceaţă. El se formeaza in urma reactiilor fotochimice dintre oxizii de azot, compusii organici volatili si radiatia solara, rezultand ozon si alti poluanti secundari (peroxizi organici si anorganici, nitriti si nitroperoxizi, radicali liberi etc.). Oxizii de azot pot avea surse de emisie variate, dar COV-urile din marile orase ale lumii sunt produse predominant de automobile.


Smogul fotochimic este prezent in majoritatea oraselor de azi, dar este comun oraselor insorite, in care se inregistreaza temperaturi ridicate si precipitatii reduse, dar si un numar mare de vehicule motorizate.

Webografie:

Aici (Epa – London’s Historic “Pea-Soupers”)

Aici (Scribd – Smogul fotochimic)

Aici (Wikipedia – Smog)

Aici (University of St. Andrews – Urban Air Pollution – Lecture 2)

Surse foto:  Wikipedia – fotografie realizata de Aaron Logan – http://www.lightmatter.net/gallery/albums.php), WebMB, The Great Smog of ’52.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre.

Despre autor
Absolventa a specializarii Stiinta Mediului si a masterului Evaluarea Integrata a Starii Mediului din cadrul Facultatii de Geografie (UB).
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress