In 2015 pretuim lumina !

Lumina cosmică, lumina electrică, lumina terestră au anul acesta  un numitor comun: Anul Internațional al Luminii. Proclamată de ONU în 2013 si celebrata in peste 35 de tari, această sărbătoare științifică are ca scop recunoașterea importanței luminii și creșterea gradului de conștientizare la nivel mondial a posibilităților tehnologice aproape infinite la nivelul actual de dezvoltare, de a valorifica lumina. Primul eveniment din calendarul acestui an al luminii a fost organizat la sediul UNESCO de la Paris în luna ianuarie. La această primă ceremonie au luat parte numeroși colaboratori din domeniul cercetării și dezvoltării ai UNESCO, toți contribuind într-un fel sau altul prin cercetările departamentelor lor științifice la studierea luminii.

Sigla Anului International al luminii 2015 (Foto dreapta jos) este compusa dintr-o serie de reprezentări grafice, fiecare având o simbolistică diferită a sursei sau a utilizării luminii: Soarele, care prin lumina sa, este izvor de viață, dimensiunea cosmică a luminii și eternitatea, steagurile simbolizează extinderea pe plan internațional a evenimentului, iar culorile steagurilor concentrice nucleului solar reprezintă spectrul luminii, așa cum este ea percepută de ochiul uman sau de prismă, precum și legătura luminii cu știința, arta și cultura.sans-titre

De altfel, mereu prezentă în viețile noastre, mereu pe buzele noastre, fie că ne referim la starea timpului, la electricitate sau la Soare, lumina joacă unul dintre rolurile vitale în apariția vieții primare, în dezvoltarea societății, în menținerea sănătății oamenilor, în reglarea ciclului diurn al oamenilor, florei și faunei, reprezentând un subiect transdisciplinar și promovat încă din școală la diferite materii: biologie (fotosinteza, organisme fotosensibile, fotofore), fizica (legile propagării luminii în spațiu, optica), chimia (reacții ce au loc în prezența luminii, folosite ca și stimulator chimic), geografia (răspândirea viețuitoarelor pe Terra în funcție de cuantumul energiei luminoase primite de la Soare și de unghiul făcut de astru cu latitudinea locului, explicarea fenomenelor meterologice, etc).

Anul 2015 nu a fost ales la întamplare pentru aceasta sarbatoare, ci reprezintă un o perioadî aniversară marcantă pentru istoria științei.

  • Au trecut 1000 de ani de când lucrările de optică ale lui Ibn Al Haythem (sec. al XI-lea) au fost daruite omenirii
  • Celebram un bicentenar de la propunerea de catre Fresnel (1815) a notiunii de lumina ca « unda »
  • Au trecut 150 de ani si de la nasterea teoriei electromagnetice a propagarii luminii, al carui autor este Maxwell (1865)
  • Celebram 110, respectiv 100 de ani de la momentul cand celebrele teorii a efectului fotoelectric (1905) si a relativitatii generale (1915) ale lui Einstein au « vazut lumina » tiparelor
  • Sau de la descoperirea radiatiei cosmice de fond si a transmisiei luminii prin fibra optica, autori Penzias si Wilson (1965)
  • Nu în ultimul rând, tot in acest an se împlinesc șase decenii de la înființarea Societății Internaționale pentru Optică și Fotonică (SPIE)

sans-titresdsds

Devenită astfel una dintre resursele energetice și informaționale cele mai de pret pentru lumea modernă, lumina este folosită la înlesnirea comunicațiilor prin Internet și facilitează prin proprietățile materiei văzute cu ajutorul ei de ochiul uman, telescopic sau microscopic evoluția științei. Astfel, este de la sine înțeles că Anul Internațional al Luminii se centrează pe tema luminii ca subiect științific și mai ales pe aplicațiile sale pe baza tehnologiilor noi care oferă soluții la provocările globale de a obține energia electrică, de a crește productivitatea agricolă sau de a promova educația, cu ajutorul studiului realizat asupra luminii și formelor ei de stocare.

Iata mai jos doar cateva directii in care lumina este folosita in stiintele necesare vietii si industriei sau agriculturii :

  1. Lumina utilizată în domeniul medical

Medicina este unul  dintre domeniile necesare vietii in care utilizarea proprietatilor luminii a reprezentat o adevarata revolutie stiintifica (lumina polarizata in tehnicile de recuperare medicala, tratamente de medicina estetica cu ajutorul luminii albastre, chirurgie, ecografie, etc)

  1. In fotonică

Fotonica este știința care studiază lumina, prin tehnologia de generare, control și detectare de fotoni de lumină. Caracteristicile lungimilor de unda si a fotonilor pot fi folosite pentru a explora universul, vindeca boli, și chiar pentru a rezolva crime. Oamenii de stiinta au studiat lumina de sute de ani. Culorile curcubeului sunt doar o mică parte a întregii game de undă a luminii, numit spectrul electromagnetic. Fotonica explorează o mai mare varietate de lungimi de undă, de la raze gamma la radio, inclusiv raze X, UV și lumină infraroșie.

Chiar dacă nu putem vedea întregul spectru electromagnetic, undele luminoase vizibile și invizibile sunt o parte din viața noastră de zi cu zi. Fotonica este peste tot; în electronice de consum (scanere de coduri de bare, DVD playere, telecomanda televizorului), telecomunicații (internet), sănătate (chirurgie ochi, instrumente medicale), industria prelucrătoare (tăiere cu laser), apărării și securității (cameră în infraroșu, teledetecție), divertisment (holografie), etc.

  1. Sursa de generare a energiei electrice

Când ne gândim la lumină și energie, există două abordări care vin în minte: una apartine prezentului și are un potențial de valorificare imediat, iar cealaltă este isi așteapta dezvoltarea în continuare. Cu privire la aceasta din urmă sursă de energie ne referim la utilizarea de lasere puternice pentru a crea fuziunea în condiții controlate. Prima este, desigur, energia solara, capabila sa ofere o resursa practic inepuizabila de energie, care va spori durabilitatea, reduce poluarea și costurile de atenuare a schimbărilor climatice.
Energia solara poate fi produsa prin valorificarea căldurii din razele soarelui folosind tehnologii, cum ar fi panourile fotovoltaice solare. Utilizarea energiei solare a crescut dramatic in ultimii zece ani pentru a deschide calea unui viitor energetic mai curat si mai durabil. Această tehnologie este folosită în zonele rezidențiale, comerciale, agricole, și chiar rurale. Din cauza schimbarilor climatice cu care se confrunta Pamantul, cu siguranta folosirea luminii solare pentru generarea electricitatii va deveni o investitie ecologica si viabila pentru Terra si pentru omenire.

  1. Lumina în mediul construit

Iluminatul imobilelor reprezintă aproape 20% din consumul global de energie electrică (conform Agenția Internaționale a Energiei). Dezvoltarea viitoare a societății atât în țările occidentale cât și in cele cu economii emergente este sunt intim legată de capacitatea de a lumina în mod eficient orașele, casele, școlile și zone de recreere.

Iluminatul public oferă siguranță și securitate, oferă acces la educație, imbunatateste arhitectura și calitatea vieții. Noi, însă, îl folosim nelimitat, ca și cum ar fi o resursă naturală inepuizabilă și conștientizăm cât am consumat doar în momentul efecturarii platii facturilor la electricitate, sau prin raționalizarea consumului de lumină. In mediul urban, lumina este un vector de dezvoltare de necontestat,  dar cu toate acestea, devine esențial să se folosească tehnici inovatoare de design al iluminarii stradale și de interior, prin tehnologii care îmbunătățesc eficiența energetică și pot fi adaptate cu ușurință la nevoile locale.

Am văzut în cele expuse anterior de ce este important sa marcăm în calendarul evenimentelor științifice existența și formele de valorificare a luminii. De interesul știintelor mediului este întreaga gamă de utilizări a luminii pentru scop energetic, care au o influență mai mică sau mai mare asupra celorlalte componente ale ciclurilor bio-geo-chimice. Fotonica deschide o lume de posibilități necunoscute și de anvergură limitate doar de lipsa de imaginație…

Site-uri de consultat cu privire la Anul International al Luminii:images

http://www.light2015.org/Home.html

http://www.light2015.org/Home/About.html

http://www.eps.org/?page=event_iyol

http://en.unesco.org/events/launch-international-year-light-and-light-based-technologies-2015

http://www.instalnews.ro/2015-anul-international-al-luminii.html

http://www.academiaaltfel.acadiasi.org/content/astronomia-%C5%9Fi-anul-interna%C5%A3ional-al-luminii-iyl-2015

http://www.ziare.com/cultura/istoria-culturii-si-civilizatiei/anul-international-al-luminii-2015-fapte-si-curiozitati-1346512

Despre autor
Studentă în anul II Master, specializarea Climatologie și Resurse de Apă, Facultatea de Geografie, Universitatea din București
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress