Boala este modul în care moartea iubește viața, iar individul teatrul acestei slăbiciuni. (Emil Cioran)
Ȋn anul 2009, în Iraq existau 0,69 medici și 1,3 paturi de spital per 1.000 locuitori. Ȋntre 10% și 20% din soldaṭii ce au luat parte la rӑzboiul din Iraq și Afghanistan au suferit leziuni cerebrale traumatice. 20% din soldații ȋntorși din Iraq și Afghanistan au devenit alcoolici sau dependenṭi de droguri. Ȋn anul 2009, au fost ȋnregistrate 48 de cazuri de sinucideri ale soldaṭilor ȋntorși din rӑzboi ȋn anul 2008, iar ȋn anul 2010 s-au ȋnregistrat 86 de sinucideri printre soldaṭii ȋntorși din rӑzboi ȋn anul 2009. Pe lângӑ acestea, soldaṭii mai sunt expuși și anumitor boli infecṭioase.
Malaria
Malaria este o boalӑ infecṭioasӑ provocatӑ de un parazit transmis prin ȋnṭepӑtura de ṭânṭar. Simptomele include febra, frisoane și transpiraṭii. Patru specii de paraziṭi unicelulari provoacӑ malaria: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium malariae. Când ṭânṭarul mușcӑ o persoanӑ neinfectatӑ, el injecteazӑ o cantitate micӑ de saliva pentru a ȋmpiedica coagularea sângelui ȋn timp ce se hrӑnește. Ȋn acest fel, ṭânṭarul transferӑ paraziṭii ȋn sângele noii gazde. Paraziṭii se deplaseazӑ spre ficatul gazdei și se ȋnmulṭesc prin diviziune celularӑ simplӑ. Dupӑ 5 zile se ajunge la un numӑr de aproximativ 40.000 de paraziṭi ce atacӑ globulele roșii. Boala este specificӑ zonelor din Asia și Africa.
Brucellosis (Brucelozӑ) | Febra de Malta | Boala Bang | Febra Mediteraneanӑ | Febra de Crimeea | Febra de Gibraltar
Cunoscutӑ sub mai multe nume, bruceloza este o boalӑ infecṭioasӑ gravӑ, comunӑ omului și animalelor. Aceasta se poate transmite prin consumul de produse animale contaminate sau prin pӑtrunderea bacteriei Brucelle prin piele, dupӑ atingerea animalelor infectate. Transmiterea de la om la om se face prin contact sexual. Simptomele bolii sunt transpiraṭie abundentӑ, dureri ale articulaṭilor și dureri musculare. Boala este specificӑ europei mediteraneene, Canada, SUA și Australia.
Febra Q
Consideratӑ o posibilӑ armӑ biologicӑ, febra Q este provocatӑ de bacteria Coxiella burnetii. Simptomele bolii sunt febra, dureri de cap severe, probleme gastro-intestinale (diaree și greaṭӑ) și inflamarea inimii. Aceasta se poate transmite pe cale respiratorie, prin ȋnṭepӑturi ale insectelor și prin ingestia laptelui contaminat. Coxiella burnetti poate supravieṭui ȋn condiṭii nefavorabile de mediu, datoritӑ capacitӑṭii sale de a sporula. Mai mult, patogenii de Coxiella deṭin o serie de plasmide (fragmente de ADN bacterian extracromozomial) ce le oferӑ rezistenṭӑ la acṭiunea anumitor antibiotice.
Salmonela
Este o bacterie patogenă intestinală, care cauzează unele boli infecţioase (febra tifoidă, diaree, crampe abdominale etc). Salmonela se transmite omului prin consumul unor produse precum: carne, ouă, lapte, chiar şi vegetale. Ȋnsănătoşirea organismului care a contactat agentul patogen durează intre 4 şi 7 zile fără a necesita un tratament special; există insă şi cazuri mai grave (copiii și vârstnicii fiind mai expuşi datorită sistemului imunitar fragil) atunci cand organismul bolnav nu este atent supravegheat şi tratat.
Shigella
Shigella este o bacterie “ȋnruditӑ” cu salmonela. Aceasta provoacӑ dizenterie, care duce la distrugerea celulelor epiteliale. Shigella poate secreta o enterotoxinӑ cu o patogenitate importantӑ. Aceast patogen are o toxicitate neuronalӑ foarte ridicatӑ. Bacteria este sensibilӑ la cӑldurӑ.
Visceral leishmaniasis
Visceral leishmaniasis este o boalӑ parazitarӑ caracterizatӑ prin simptome precum : febra, scӑderea ȋn greutate ȋntr-un timp foarte scurt, mӑrirea ficatului și a splinei. Dacӑ este lӑsatӑ netratatӑ, aceasta este fatalӑ ȋntr-un timp scurt. Boala este transmisӑ prin insecta numitӑ Flebotom și este specificӑ Asiei de sud-est și bazinului Mediteranean.
West Nile
Virusul West Nile, ca și malaria, este transmis prin ȋnṭepӑtura unor ṭânṭari. Simptomele bolii sunt: dureri de cap, depresie, probleme de concentrare sau pierderea memoriei. Pânӑ ȋn acest moment, nu a fost descoperit un vaccin ȋmpotriva virusului sau vreun alt tratament; totuși, un numӑr mare de simptome și complicaṭii pot fi tratate cu ajutorul unor medicamente. Virusul este specific ṭӑrilor din Africa, Asia de Vest și Asia Centralӑ, ȋnsӑ ȋn ultimii ani, din cauza ȋncӑlzirii globale, repartiṭia geograficӑ a acestuia a crescut foarte mult. Pe teritoriul continentului American s-au descoperit peste 150 de specii de pӑsӑri purtӑtoare ale acestui virus.
Surse informaṭii: http://www.jrsromania.org/DOCUMENTE/Irak.pdf; http://leishmaniasis.us/; http://www.medicalnewstoday.com/releases/136989.php; http://www.huffingtonpost.com/2011/07/20/afghanistan-iraq-lung-disease_n_905234.html; http://www.publichealth.va.gov/exposures/wars-operations/iraq-war.asp; http://english.peopledaily.com.cn/200312/07/eng20031207_129823.shtml; http://www.dosomething.org/tipsandtools/11-facts-about-our-troops-and-mental-health-issues
Surse foto: http://labauma.cat/sites/default/files/styles/large/public/field/image/800px-Phlebotomus_pappatasi_bloodmeal_continue2_0.jpg; http://www.nature.com/news/2008/080206/images/451618b-i1.0.jpg