Cumpar aer curat la sticla. Provenienta – Hong Kong

Abilitatea ta scazuta de a respira te dezamageste? Statul in picioare te aduce aproape de epuizare? Solutia: Fresh Air. Produsul ofera abilitati noi, extrem de interesante: indemanarea de a face animale din baloane, vitalitatea necesara cantarii unui yodel sau increderea de a sufla cu forta in lumanarile de pe tortul tau aniversar. Este disponibil in trei variante: cu aroma de vanilie, de plaja sau de cal. Potrivit pentru toate varstele si recomandat locuitorilor din Hong Kong.

Reclama deosebit de originala si amuzanta, realizata in stilul anilor ’80 apartine celor de la Clean Air Network.  Ei sunt o organizatie non-guvernamentala independenta ce incearca sa atraga atentia asupra poluarii aerului si sa miste lucrurile in imbunatatirea calitatii lui in Hong – Kong si nu numai.

Orasul are doua dorinte fierbinti: indeplinirea cererii de a se afla sub o conducere democratica, nu sub controlul guvernului de la Beijing si indepartarea smogului ce invaluie orasul.  Asemeni Londrei victoriene, Hong Kong-ul este acoperit de nori de fum si trebuie sa tii cont de asta in momentul in care ti-l alegi drept destinatie de vacanta. Cel mai potrivit accesoriu pentru o asemenea vizita ar fi o masca de protectie, asa cum poarta multi dintre localnici pentru a putea respira.

Care sunt motivele? Centralele termice care inca merg pe carbune sunt principalul poluator, la care se adauga o zona industrial foarte dezvoltata concentrata in provincia Guangdong. Alaturi vom aseza densitatea traficului, care este cea mai mare din lume, cu 275 de masini pe kilometru de artera de circulatie.

Ca si cum atat nu ar fi de ajuns, Hong Kong-ul, in cele mai proaste zile ale lui, este asaltat de nori de smog adusi pe calea vantului din restul Chinei. Sa traiesti aici nu-i usor. Crescand aici esti condamnat in cele mai multe cazuri la boli respiratorii precum astmul. Si toate rapoartele arata ca lucrurile nu stau bine si se indreapta spre mai rau.

Comunitatea financiara este de acord cu concluziile acestor rapoarte si s-a hotarat sa se mute in Singapore, punand astfel in pericol rolul de centru financiar asiatic al orasului. Poate astfel guvernul va fi mai interesat de punerea in aplicare a masurilor de diminuare a poluarii aerului si de indeplinirea noilor obiective de mediu puternic sustinute de environmentalisti.

Pana atunci fiecare face ce poate si o metoda este aceea ce a crea structuri arhitecturale care tin cont de calitatea aerului. Pasajul Zhuhai – Macao va fi asezat la confluenta importantei retele de cai de transport din Zhujiang, provincia Guangdong, preluand pasagerii si marfurile ce intra si ies din Hong Kong.

Competitia privind designul acestui pasaj fost castigata de proiectul „Under the same roof”, cu ideea unei structuri extinse, cu un acoperis realizat din panouri fatetate semintransparente, ce permit luminii solare sa intre fara impedimente. O gradina interioara de iarna va servi drept loc de intalnire si loc de odihna pentru pasagerii obositi. Oxigen pentru improspatarea aerului va fi eliberat si de tuburile cu alge montate pe acoperis, pentru a folosi din plin lumina soarelui. Ventilarea este asigurata de panouri ce se deschid.

Pana cand se vor gasi solutii nu doar pentru spatii restranse si semiinchise, locuitorii Hong Kong-ului, ce impart acelasi aer cu industria si vehiculele, pot „achizitiona” in gluma o sticla de aer curat la incredibilul pret de 25 de centi.

Webografie:

http://inhabitat.com/hong-kong-activist-group-selling-fresh-air-for-25-cents-a-bottle/

http://gohongkong.about.com/od/healthandsaftey/a/ong_Kong_Pollution.htm

http://www.reuters.com/article/2012/01/09/us-pollution-hong-kong-idUSTRE80803J20120109

http://www.cleartheair.org.hk/quick-stats.php

First Prize Design For Stategic Hong Kong Transportation Hub | Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building

Surse foto:

http://www.aidan.co.uk/lg/HkCentralTraffic7Z17.jpg

Inhabitant – Under the same roof

Inhabitant – Hong Kong Activist Group Selling “Fresh Air” for 25 Cents a Bottle

Pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine, dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre.

Despre autor
Absolventa a specializarii Stiinta Mediului si a masterului Evaluarea Integrata a Starii Mediului din cadrul Facultatii de Geografie (UB).
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress