Ce aer respiram cand ne deplasam cu masina?

In ultimele decenii se pune din ce in ce mai mult accent pe componenta privind calitatea aerului pe care il respiram. De aceasta componenta a mediului se leaga existenta si evolutia noastra ca specie. Majoritatea concluziilor ne-au indreptat catre faptul ca activitatile umane sunt importante surse generatoare de poluanti in atmosfera, ceea ce duce la degradarea calitatii aerului. Cu toate acestea, paradoxal, populatia planetei este in continua crestere ceea ce presupune intensificarea acestor activitati umane, generatoare de poluanti in atmosfera.

Avand in vedere actualele modele de consum si actualul stil de viata al populatiei, studiile privind calitatea aerului s-au orientat catre mediile in care populatia isi desfasoara activitatile. Astfel, s-a abordat problema calitatii aerului in interiorul spatiilor rezidentiale, in interiorul locuintei, in mediile urbane, in periferii si asa mai departe. Ceea ce nu a fost prea mult discutat in Romania este calitatea aerului din autovehicule.

Automobilele sunt mediile in care foarte multi romani, in special cei din orasele mari, isi petrec ore bune din zi. Este interesant de analizat care este calitatea aerului pe care soferii sau pasagerii automobilelor il respira atunci cand sunt in trafic. 

Cercetarile arata ca din cauza caldurii si a razelor UV (ultra violete), in interiorul masinii au loc reactii chimice care produc o serie de compusi chimici, corelati cu malformatii ale fatului la nastere, nasteri premature (in cazul femeilor), deficiente de concentrare, toxicitate hepatica si alte probleme de sanatate.  Cauza acestor emisii de substante poluante este reprezentata de compozitia materialelor din interiorul masinii dvs si anume cele care contin eteri de difenil polibromurati (DEPB) si ftalati, acestia din urma fiind utilizati pentru a creste maleabilitatea materialelor plastice. Aceste substante le regasim la majoritatea automobilelor in scaune, presuri sau decoratiunile plastice din interiorul acestora. Gradul cel mai mare de expunere al soferilor la inhalarea acestor substante chimice se inregistreaza vara, cand temperaturile din atmosfera depasesc 25oC.

Tot studiile arata ca pe langa cei doi compusi chimici mentionati anterior, in aerul din interiorul automobilului poate exista expunere la endotoxine bacteriene si fungice, care pot conduce la afectiuni ale sistemului respirator ce pot fi resimtite mai grav de cei care sufera de astm. 

Alti compusi chimici intalniti in compozitia aerului interior al automobilelor sunt hidrocarburile aromatice (HAP). Testele au aratat ca pe parcursul unui traseu de doua ore, un sofer poate inhala o doza de 1,5 ori mai mare de stiren decat doza zilnica recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Compusii organici volatili (COV) nu aveau cum sa lipseasca din compozitia aerului interior al automobilelor. Cercetatorii au efectuat masuratori ale acestui parametru in showroom-urile reprezentantelor auto. Masuratorile au fost realizate in exteriorul si in interiorul showroom-urilor.  Rezultatele au aratat faptul ca nivelul concentratiilor de COV din interiorul acestor showroom-uri era de 12 ori mai mare decat nivelul concentratiilor de COV existente in aerul din jurul acestora si de 10 ori mai mare decat concentratiile de COV din locuinte. Acest aspect ne indica faptul ca parcarile marilor centre comerciale sau parcarile din jurul blocurilor sunt o important sursa de COV si in aerul exterior.

Insa ideea acestui articol nu este de a va face sa renuntati la deplasare cu ajutorul automobilului si de aceea va vom prezenta si modalitatile prin care se poate imbunatati calitatea aerului din interiorul acestuia.

Testele au demonstrate faptul ca aerisirea prin intermediul deschiderii geamurilor automobilului creste calitatea aerului interior. De asemenea, anumite teste privind cantitatea de microorganisme din interiorul automobilului au demonstrat faptul ca odata pornit sistemul de aer conditionat, numarul total de microorganisme a fost redus cu 81,7%. De asemenea, cantitatea de spori de mucegai a fost redusa cu 83,3% iar cea de particule de praf cu 87,8%. Ceea ce este interesant il reprezinta faptul ca au fost inregistrate valori apropiate si in cazul ventilarii prin recircularea aerului interior. In acelasi timp, calitatea aerului interior al automobilelor se poate pastra la parametri normali daca acestea sunt parcate in locuri cu umbra iar daca nu gasiti un loc de parcare la umbra, trebuie sa aveti in masina parasolare. Nu este recomandat fumatul in interiorul autovehiculului, dar daca acest lucru se intampla, se recomanda aerisirea prin intermediul geamurilor masinii, cu aer exterior. De asemenea, majoritatea odorizantelor de masina nu fac altceva decat sa degradeze calitatea aerului interior, la fel ca si husele pentru scaune. Pentru o calitate mai buna a aerului interior al automobilelor, se recomanda curatarea interioara a acestora cel putin o data la doua luni si nu in ultimul rand, nu uitati sa schimbati filtrele sistemului de ventilare al automobilului o data la doi ani.

Poza 1: http://toyota-solutions.blogspot.com/2011/02/cabin-air-filter-replacement-2006.html

Poza 2: http://grumpy.blog.co.uk/2010/03/24/no-smoking-in-the-car-8235230/

Poza 3: http://www.andalucia.com/environment/green/transport.htm

Articol realizat de Athanasios-Alexandru Gavrilidis (Doctorand, Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti)

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress