15 noiembrie 2012: vârtejuri von Kármán

Sfânta Elena este o insulă vulcanică, cu relief variat, în sudul Oceanului Atlantic. A devenit cunoscută după ce, în 1815, britanicii l-au exilat aici pe Napoleon, unde a și murit în 1821. Insula se întinde pe o suprafață de aproximativ 10 x 20 km, punctul cel mai înalt fiind Diana Peak (820 m). Acest munte este suficient de înalt pentru a perturba nebulozitatea inferioară aflată în mișcare. Un asemenea caz s-a produs în ziua de 15 noiembrie 2012.

Imagine satelitară NASA Terra de la ora 11 UTC:

Când o masă de aer aflată în mișcare asupra unei suprafețe netede, cum este oceanul, ajunge la un obstacol, curgerea este perturbată și se formează vârtejuri. În anumite condiții favorabile, care depind de viteza vântului și de gradul de stabilitate atmosferică, în aval de obstacol se formează un șir de vârtejuri von Kármán. Acestea sunt vizibile numai în prezența nebulozității. În 15 noiembrie, cerul era acoperit cu nori inferiori, iar la 900 – 950 m înălțime se găsea un strat de inversiune termică, deasupra căruia aerul era deosebit de uscat.

Profilul vertical al temperaturii, obținut din radiosondajul de la ora 12 UTC:

Inversiunea este deosebit de puternică și este marcată de o scădere a umezelii relative de la 95 la 10%:

Stratul de nori se găsea puțin peste vârful muntelui.

Detaliile mecanismului de formare a acestor vârtejuri nu sunt clarificate în totalitate. Condițiile necesare sunt următoarele: instabilitate atmosferică slabă în straturile joase; în altitudine, masa de aer trebuie să aibă o stratificare foarte stabilă; cele două straturi sunt separate de o zonă de inversiune termică (temperatura crește cu înălțimea). Această inversiune limitează mișcările ascendente, astfel aerul nu poate escalada muntele de pe insulă și este nevoit să-l ocolească pe părțile laterale. Perturbările produse în câmpul vitezei vântului produc periodic vârtejuri.

Cu toate acestea, în cazul prezentat, stratul de aer stabil se găsea deasupra vârfului muntelui și totuși vârtejurile s-au format.

Insula Sfânta Elena pe harta Google. Săgeata verde indică poziția stației sinoptice și aerologice Sf. Helen Island (Iiiii = 61901) 15⁰ 56’ S, 05⁰ 40’ V, H = 436 m.

Bibliografie:

- Roland B. Stull: An Introduction to Boundary Layer Meteorology (1988)

- NASA Earth Observatory

- Google map

Articol realizat de Gabriel Ticheru

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress