Si am pornit sa descopar limita pana la care ajunge dorinta mea in privinta ajutorului dat lumii intregi, cu natura cu tot. Si mi-am dat seama ca dorinta mea e atat de mare, ca nu ii pot contura un deznodamant imediat. Si atunci inseamna ca mereu apare ceva la care pot participa si cu care sa imi si sa le imbunatatesc viata. Si am vazut ca vreau cu tot sufletul sa schimb mentalitati, sa fac curat in minte si in jurul meu, sa reciclez, sa traiesc cat se poate de sanatos, sa ma bucur de idei verzi si ingenioase, sa aleg varianta mai prietenoasa pentru toti si tot, sa ii pun in balanta si pe „viitorii nostri”. Si asa sunt fericita.
Nu stiu date concrete si nu cunosc nici din cele oficiale, dar din mini-viata mea de pana acum, mi-am dat seama ca ajutorul dat benevol, pur si entuziast, in forma voluntariatului, te umple cu bucurie. Satisfactia pe care o ai cand duci la indeplinire o sarcina in folosul celorlalti, respectiv cand iti vezi rezultatul, este deosebit de mare si isi merita tot efortul depus. Consider ca sta in natura noastra de a ne ajuta aproapele, cu atat mai mult o putem face si prin grija fata de mediul in care aproapele traieste. Caci, pana la urma, cu totii impartim aceeasi lume, aceeasi planeta, aceeasi „acasa”.
Voluntari pe protectia mediului? Intai de toate, sa fim hotarati si curajosi, deoarece domeniul acesta este inca privit cu scepticism (stiti voi preconceptiile ca toti suntem „tree-huggers”, protestam fiind legati cu lanturi de copaci, mancam din gunoaie etc.). Sunteti siguri ca puteti indura si comentariile rautacioase? Eu zic ca se poate si chiar foarte usor daca iti cunosti bine sistemul de valori si scopul pentru care lupti. Hai, verdele te asteapta! Te poti alatura unui ONG de mediu sau poti fi tu voluntar exemplu pe cont propriu! Atentioneaza, planteaza un copacel, promoveaza sacosica de panza in locul celei de plastic, cumpara local, organizeaza o igienizare, vorbeste-le celor mici si celor mari de importanta unui mediu curat, mergi pe bicicleta si striga live sau pe internet „Fiti neutri in carbon!”, semneaza petitii demne de semnat, recicleaza si ajuta-i sa recicleze, participa la un flashmob de constientizare, ai curajul sa reclami o neregula, du-te la intalniri, cursuri, training-uri, conferinte pe protectia mediului ori de cate ori ai ocazia, interactioneaza cu cei care nu au acces la informatiile de mediu pretioase, tine cont de fiecare suflet si ajuta-l sa devina mai bun si mai respectuos fata de casa noastra, a tuturor! Si da, in ultima instanta, protesteaza! Exprima-ti nemultumirea si, daca tu consideri, te poti lega si de un copac!
Voluntariatul inseamna dedicare, incredere in destinatie si in cel care lupta alaturi de tine. Uita ca cei ce ne conduc de undeva de „sus” ne pun bete-n roate! Lasa deoparte pesimismul! Fii intelegator cu oamenii cand gresesc, caci poate nu constientizeaza! Tine minte ca puterea exemplului este imensa! Cand ti-e greu, aminteste-ti ca natura rabda, renaste din cele mai cumplite cosmaruri si pe deasupra iti ofera tie totul. Fii curajos! Si sub nici o forma nu baga de seama cand ti se spune ca muncesti in zadar, ca esti doar un om si nu poti schimba lumea! Ba o poti face! Poti avea impact asupra unui singur om.. iar in omul acela se afla o lume intreaga! I-o poti schimba tu in bine!
Bogdan Olariu
15/12/2011
Frumoase cuvinte! Daca nu aveam dinainte aceeasi parere, probabil ca acum m-ai fi convins!
Sinziana Buliga
02/01/2012
Mulțumesc frumos, Bogdan! >:D<
Ylenia
28/12/2011
Acum , de sarbatori, este o ocazie sa faceti ceva pentru aproapele vostru vitregit de soarta. Sa-i faceti si pe cei mai putin favorizati de soarta sa se bucure, sa uite de necazuri.
Frumos articolul. Curaj si speranta pe mai departe !
Un An Nou binecuvantat !
Ylenia
Sinziana Buliga
02/01/2012
Îți mulțumesc, Ylenia! Se regăsește în sufletul nostru nevoia de a-l ajuta pe celălalt, chiar dacă uneori mai greu. Ne împlinim dăruind. La mulți ani și multă pace pe anul ce vine!