Sarbatoarea Pastelui in jurul lumii (Partea I-a)

Pastele este sarbatoarea Invierii Domnului. Pastele a fost sarbatorit inca din epoca apostolica. Pastele nu este doar cea mai veche sarbatoare crestina, ci este si inceputul tuturor sarbatorilor si praznicelor crestine.

In tara noastra, in Biserica Ortodoxa, oamenii se pregatesc pentru intampinarea sarbatorilor de Pasti prin “postul Pastelui” numit si “Postul Cel Mare”, post care dureaza 48 de zile. Inca parte din traditia romaneasca, arta vopsirii oualor de Paste este destul de dezvoltata in anumite regiuni din tara.

Udatul fetelor este o alta traditie ce inca se pastreaza in unele zone.

Dar si ciocnitul oualor rosii reprezinta un obicei vechi in tara noastra.

Aparitia Iepurasului in cadrul traditiilor de Pasti se datoreaza pastrarii ritualurilor pagane si zeitatilor venerate din cele mai vechi timpuri, acest animal minunat find vazut, la fel ca si astazi, ca un simbol al fertilitatii.

Pornind de la ziua de Pasti si pana in ziua de Ispas, oamenii se saluta prin a spune “Hristos a inviat!”, raspunsul la acest salut fiind “Adevarat a inviat!”. In ziua de Inaltare, oamenii spun: “Hristos s-a inaltat !” si raspunsul la aceasta este: “Adevarat s-a inaltat !” Acest obicei dureaza pana a doua zi dupa Ispas.

Un alt obicei, in Bucovina, in noaptea Invierii: tinerele merg la turla bisericii si spala limba clopotului cu apa proaspata. Apoi isi spala fetele cu aceeasi apa in dimineata Pastelui, pentru a fi frumoase tot timpul anului.

Pastele este celebrat cu multa voie buna peste tot in lume. De-a lungul anilor, fiecare popor si-a dezvoltat propriile traditii, care de care mai frumoase !

In Grecia: Ouale simbolizeaza un omagiu adus sangelui lui Iisus, fiind totodata un simbol al fertilitatii si al belsugului. Sambata Mare este dedicata pregatirilor. Bisericile sunt decorate de sarbatoare, oamenii sosesc pe inserat, avand lumanari, iar la miezul noptii iau lumina si isi spun “Hristos a inviat !” (in limba greaca, “Christos anesti !”). Grecii mananca o paine rotunda (lipie), ornata cu o cruce facuta din oua rosii, care se numeste Christopsomon.

In Argentina: Aici se organizeaza un carnaval, pentru care argentinienii incep sa se pregateasca atunci cand se coc boabele de algarroba. Toata lumea se pregateste de sarbatoare in sunetele muzicii, se consuma doua tipuri de bauturi – aloja si chicha – iar oamenii se imbraca in poncho-uri si poarta palarii, in credinta ca astfel se vor feri de duhurile malefice. Dupa incheierea ceremoniei, se sacrifica o oaie, ceea ce simbolizeaza sfarsitul carnavalului.

In Anglia: Nu poate lipsi de pe masa festiva tortul Simnel. Cunoscut inca din Evul Mediu, tortul bogat in fructe si martipan este, deopotriva, si preferatul irlandezilor. Deasupra tortului se asaza 11 bilute, care ii reprezinta pe adevaratii apostoli ai lui Iisus (evident, fara Iuda !).

In Brazilia: Saptamana Mare incepe cu o ceremonie de binecuvantare a ramurilor de palmier, care sunt impletite in diferite modele complicate, reprezentand cruci, steaguri, litere si alte obiecte asemanatoare. Strazile sunt impodobite, iar o procesiune de oameni circula incet prin tot orasul, purtand statuete reprezentand pe Fecioara Maria si Iisus Hristos.

In Chile: Duminica Floriilor este cunoscuta sub denumirea de Duminica Palmierului sau “Domingo de Ramos”. Ceremonia specifica se desfasoara sub forma unei procesiuni. Palmierul este o planta plina de semnificatii: simbolizeaza victoria, bucuria si pacea. Palmierul a fost intotdeauna considerat copacul vietii si copac divin, dat fiind faptul ca traieste aproximativ 300 de ani.

In Bulgaria: Exista obiceiul ca, in ziua de Paste, fiecare membru al familiei sa arunce oul de la unul la celalalt. Cel care ajunge la finalul jocului cu oul intreg, este cel care va avea cel mai mult succes in acest an. Ciocnitul oualor (obicei existent si in traditia romaneasca) se face numai inaintea mesei traditionale.

In Egipt: Traditiile egiptene de Paste sunt mentionate inca din vremea scrierii Vechiului Testament. Postul Mare dureaza 55 de zile, in acest interval nefiind ingaduit sa se manance carne, peste, oua sau lapte. Duminica, bisericile sunt impodobite cu ramuri de palmier si flori, iar copiii primesc ramuri de palmier udate cu apa sfintita, pe care le duc acasa si le pastreaza pe intreg parcursul anului.

In Italia:  Clopotele bisericii sunt auzite pe parcursul intregului an, dar se opresc in Joia Mare si linistea se asterne peste intreg tinutul. In dimineata zilei de duminica, se aud din nou clopotele, care-i anunta pe oameni ca Iisus a inviat.  Spre deosebire de alte tari, in Italia copacul care simbolizeaza victoria vietii asupra mortii este maslinul si nu palmierul. In duminica Floriilor, oamenii duc la biserica ramuri de maslin si palmier pentru a fi sfintite. Dupa ce toti oamenii s-au adunat in biserica, usile se inchid, simbolizand portile Ierusalimului. Cozonacul preparat de Paste are forma unui porumbel si poarta numele Colomba Pasquale.

In Franta: Felul principal este friptura de miel, asezonata cu lavanda, miere si condimente din Provence. In dimineata Pastelui, se bat clopotele in semn ca Domnul a inviat. La auzul clopotelor, oamenii se imbratiseaza in semn de bucurie.

Sursa: http://www.roportal.ro, www.crestinortodox.ro, www.robbybubble.ro, http://www.infomm.ro, www.apropo.ro, http://www.9am.ro.

Sursa foto: http://www.lauraadamache.ro, www.gradinamea.ro, www.supravietuitor.wordpress.com, www.infogradina.ro, http://www.roportal.ro, http://7coline.wordpress.com.

Articol realizat de Ionela Marin

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2022 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress