Pe scurt: economia verde si joburile verzi

greeneconomyEconomia verde este o economie care duce la creşterea bunăstării sociale și a capitalului uman, reducând în mod semnificativ riscurile de mediu și problemele ecologice, cu scopul realizării unei dezvoltări durabile şi eradicării sărăciei. Economia verde, în opinia specialiştilor Naţiunilor Unite, înseamnă de fapt un mediu economic cu efecte mai puţin nocive asupra mediului înconjurător şi cu beneficii substanţiale asupra societăţii şi fiecărui individ în parte.

Economia verde şi criza economică

Un interes crescut pentru tot ceea ce înseamnă economie verde a apărut în 2008, o dată cu începutul crizei economice şi financiare. La momentul respectiv, au fost create strategii la nivel naţional pentru a asigura îmbunătăţirea economiei şi crearea de locuri de muncă, ceea ce a reprezentat o ocazie pentru iniţiativele pentru joburi verzi. Criza a deschis fereastra unei oportunităţi: întoarcerea către mediu şi asigurarea de locuri de muncă în acest sens.

Green Jobs

Conform  UNEP, un job verde reprezintă un loc de muncă în agricultură, producție, cercetare și dezvoltare (R & D), activități administrative și servicii care contribuie substanțial la menținerea sau refacerea calității mediului. În mod special, dar nu exclusiv, aceasta include locuri de muncă ce ajută la protejarea ecosistemelor și a biodiversității, reducerea consumului de energie, materiale și apă prin intermediul diferitelor strategii, de-carbonizarea economiei și reducerea producţiei de deșeuri și poluare.

În prezent, la nivel european exista o cerere din ce în ce mai mare pentru meserii ale economiei verzi: green jobs, adică tot ceea ce duce la realizarea unor produse/servicii care îmbunătăţesc mediul înconjurător.

Dacă doriţi să vă angajaţi în acest domeniu, puteţi obţine informaţii aici.green_economy_UNEP

Surse info:  http://www.unep.org/greeneconomy/, http://romania.panda.org/ce_facem/economie_verde/, http://www.mediu.gov.md/index.php/serviciul-de-presa/noutati/1366-crearea-platformei-nationale-pentru-promovarea-economiei-verzi, http://en.wikipedia.org/wiki/Green_job, http://www.greenjobs.ro/green/profesii-verzi/

Surse foto: http://haringeygreens.blogspot.fr/2012/07/the-green-economy.html, http://www.freereporter.info/wordpress/2011/11/17/accelerating-plans-for-a-transition-to-a-green-economy/

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress