O călătorie în Elveţia

Universitate Zurich

Universitate Zurich

Totul a pornit din dorinţa de a călători. Îmi doream să vizitez locurile despre care citeam, despre care aflam din povestirile colegilor, prietenilor, rudelor sau de care mă bucuram prin reviste/ ziare/ internet.

Aşteptam nerăbdătoare ziua în care voi lua, şi eu, rucsacul pentru a depăşi graniţele ţării.

Prima călătorie a fost în Elveţia. De ce? Pentru că este o ţară muntoasă şi cu multe lacuri (după „sufletul meu”) şi pentru că, în sfârşit, aveam câţiva bani, timp liber şi puterea/curajul de a sărbători ceva.

Cu rucsacul în spate şi cu biletul de avion în buzunar am pornit la drum. Călătoria a durat 5 zile, timp în care am vizitat oraşele Zürich, Berna, Neuchâtel şi Lucerne.

Pentru transport, ne-am bucurat de trenurile elveţiene rapide şi costisitoare. Un bilet de tren a costat cât o noapte la hostel, aproape 50 de franci elveţieni. Un lucru impresionant în Elveţia este faptul că în timpul călătoriei cu trenul denumirile franţuzeşti devin nemţeşti şi invers.

Berna-Aare

Berna-Aare

Pentru cazare, am ales hostel-urile din lanţul Hostelling International (www.hihostels.com). Acestea sunt curate, modeste şi includ un mic dejun bogat.

Primul oraş în care „am aterizat” a fost Zürich, ce este situat, pe de o parte, pe coline, iar pe de altă parte, pe malurile râului Limmat şi ale lacului Zürich. Ne-au impresionat muzeele, teatrele şi universităţile, clădirile vechi şi moderne, aglomeraţia, lebedele şi raţele, grădina zoologică.

Berna, capitala ţării, a fost denumită astfel de către ducele Berchthold V de Zähringen, care ar fi ucis un urs. Aceasta este situată pe o peninsulă a râului Aar ce izvorăşte din Alpii Bernezi (gheţarul Aar). Pentru cei pasionaţi de campinguri, pe malul râului se află campingul Eichholz. Ceea ce ne-a captivat au fost zonele special amenajate pentru animalele domestice şi sălbatice, arhitectura clădirilor (clădiri vechi sau clădiri simple, modeste, sumbre), tramvaiele şi vatmanii şi Muzeul pentru Comunicaţii (www.mfk.ch).

Turn ceas Berna

Turn ceas Berna

În general, în muzeele din Elveţia, pe de o parte, te relaxezi şi te joci, iar pe de altă parte creezi (de exemplu: timbre), interacţionezi. Poţi petrece o zi întreagă în muzeu fără să te plictiseşti. Preţul unui bilet de muzeu a fost jumătate din preţul camerei de hostel.

Oraşul Neuchâtel este construit din gresie galbenă. Acesta se află pe malul lacului Neuchâtel şi are un stil franţuzesc. Două obiective ce atrag atenţia turiştilor se află în centrul vechi, respectiv castelul şi şcoala de teologie ce datează din secolul al XII-lea (http://www.aatravel.ro/statiuni/sejur-neuchatel.html).

Lucerne se află pe malului lacului Lucerne (Lacul celor Patru Cantoane), la poalele munţilor Pilatus, Rigi şi Stanserhorn. Simbolurile oraşului sunt: Podul de lemn, Muzeul Transporturilor, panorama Bourbaki (o imensă pictură circulară de 112 metri lungime) şi “Leul din Lucerne” (o sculptură în stâncă realizată în amintirea soldaţilor elveţieni ucişi în timpul Revoluţiei Franceze, din anul 1792). (http://www.myswitzerland.com/en/pages/n48934/delightfull-swiss-towns/lucerne.html).

Orasul Neuchatel

Orasul Neuchatel

În final, am avut parte de o experienţă frumoasă într-o ţară muntoasă, cu sandvişuri şi apă plată, cu lacuri şi lebede, cu muzee în care nu te plictiseşti, cu trenuri rapide şi costisitoare, cu multe biciclete şi păduri.

Vă doresc să aveţi parte de călătorii la fel de frumoase!

Bibliografie:

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Aar

2. http://www.myswitzerland.com/en/pages/n48934/delightfull-swiss-towns/lucerne.html

3. www.hihostels.com

4. www.mfk.ch

5. http://www.aatravel.ro/statiuni/sejur-neuchatel.html

6. http://www.myswitzerland.com/en/pages/n48934/delightfull-swiss-towns/lucerne.html

Articol realizat de Camelia-Eliza TELTEU, Hidrolog Dr., INHGA Bucureşti

Centru oras Neuchatel

Centru oras Neuchatel

 

 

Port Neuchatel
Port Neuchatel

 

 

 

 

 

 

Lucerne Turnul cu apa Pod Lemn noaptea

Lucerne Turnul cu apa Pod Lemn noaptea

 

 

 

Muzeul Transporturilor Lucerne

Muzeul Transporturilor Lucerne

 

 

 

 

 

 

 

Pe malul lacului Lucerne

Pe malul lacului Lucerne

 

 

Steinenstrasse Lucerne

Steinenstrasse Lucerne

 

 

 

 

 

 

 

Turnul cu apa Pod lemn Lucerne

Turnul cu apa Pod lemn Lucerne

 

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress