Acum două săptămâni, vă povesteam aici cum la Universitatea de vară Societal se va mânca de la sursă, fiind un „eveniment responsabil”, ce se va desfăşura la Miercurea Ciuc, în perioada 19 – 23 septembrie 2012. Imaginaţi-vă că 100 de ONG-işti vor analiza metodele de Responsabilitate Socială dar vor avea şi ocazia să le vadă aplicate!
Eveniment responsabil nu înseamnă doar mâncare de la sursă, sănătoasă, eco sau, pe scurt, opusul fast-food-ului, adică low-food. Eveniment cu grijă pentru mediu este şi cel care se gândeşte la consumul de energie, acesta trebuind să fie inclus pe agenda de lucru! Astfel, echipa Societal a ţinut cont de cele mai mici detalii în organizare, pentru a utiliza cu moderaţie resursele energetice (petrol, gaze, cărbune), a reduce emisiile de CO2 în atmosferă şi, nu în ultimul rând, pentru a aminti participanţilor că multe soluţii sunt legate de obişnuinţele lor de consum.
De ce sunt preocupaţi de consumul de energie? Păi gândiţi-vă numai la zecile de becuri aprinse inutil în camere şi în sălile de seminarii, la nenumăratele încărcătoare, laptop-uri şi aparate electrice care funcţionează neîncetat, la consumul pe care miile de produse folosite într-un asemenea eveniment l-au generat în fazele de producţie, transport, distribuţie sau, după ce sunt folosite, pentru a fi reciclate sau eliminate.
După cum bine ştim, emisiile de carbon rezultate din arderea cărbunelui, petrolului şi gazelor sunt răspunzătoare în mare parte de fenomenul “schimbărilor climatice”.
Echipa Societal îşi gestionează “factura energetică” şi a luat măsuri din timp pentru ca evenimentul pe care îl organizează să nu fie „plătit” de către mediu. Iată lista de măsuri a echipei:
-
Alegerea unor săli iluminate natural pentru desfăşurarea atelierelor;
- Agenda evenimentului urmăreşte lumina zilei; astfel, majoritatea activităţilor încep după răsărit şi se termină înainte de apus;
- Becurile convenţionale, care produc mai mult căldura decât lumină, sunt înlocuite cu cele eco-eficiente;
- Produsele refrigerate, fiind energivore, au fost înlocuite cu cele proaspete, locale;
- Alte aparate mari consumatoare, precum maşina de spălat, vor fi puse în funcţiune cât mai puţin. În cele 4 zile ale evenimentului, lenjeria şi prosoapele din camere vor fi schimbate numai la cerere;
Fluturaşi cu mesajul “Nu deranjaţi natura!” şi explicaţiile de rigoare vor atenţiona participanţii să aibă un comportament responsabil în spaţiile critice de consum (stingerea luminii în camere, scoaterea laptop-urilor din starea de veghe, închiderea climatizării/căldurii când părăsesc camerele etc).
Nu pot decât să spun: BRAVO, Societal!
Pentru cei interesaţi de programul Universităţii, aflaţi mai multe detalii pe www.societal.ro.
Sursă foto şi informaţii: comunicatul de presă Societal şi REPER21