Destinații ECO – episodul 1: din Portugalia, Cehia, Suedia, Danemarca

Vreau să vă arăt că se poate atinge/trăi/experimenta CĂLĂTORIA ECO.

Și vreau să vă împărtășesc informații care, găsindu-le, mi-au trezit dorul călător și entuziasmul de a fi eco, deopotrivă.

Călătoria Eco are la bază două provocări, grosso modo: omul contemporan, cu nevoia lui de social și de business, împlinită prin călătoria în sine, și impactul pe care aceasta îl are asupra mediului înconjurător. Omului îi trebuie atinsă coarda sensibilă în călătorii (fiecare după ce motive de zâmbete fizice și spirituale umblă), dar și un cadru prietenos cu natura, căci, nu, doar omul simte că o cam pierde (pe natură adică)!?

Să nu fiu prea complicată, seria de articole pe care v-o propun are la bază câteva destinații de călătorie cu particularități “verzi”, din lumea întreagă, concrete, “palpabile” (prin fotografii și cercetarea temeinică a lui Alastair Faud-Luke, consultant internaţional în designul ecologic, conferenţiar, scriitor, a cărui carte, “Călătorii Eco”, editura Vellant, îmi este principala sursă de inspirație).

Așadar, să purcedem, întâi în Europa!

În natură

Moinhos da Tia Antoninha, Portugalia

Aflată în nordul Portugaliei, într-o regiune viticolă cunoscută, stațiunea a fost construită dintr-o fermă abandonată și o moară dezafectată. Apartamentul și cele 6 camere, diferit colorate, sunt construite în stilul portughez rural, simplu, din pietre, lemn și țiglă, potrivindu-se fără efort în peisaj. Ceea ce face locația și mai specială este piscina naturală, formată prin acumularea de apă din pârâul care traversează proprietatea.

Destinații ECO – episodul 1

Destinații ECO – episodul 1

Este acreditată Green Key, eticheta ecologică pentru locații de cazare din întreaga lume. Lemnul pentru construcții este furnizat de către un centru silvic acreditat, din păduri administrate pe principiul durabilității. Dispune de un complex autonom de furnizare a energiei, prin câmpul fotovoltaic instalat în partea estică a fermei și prin hidroenergia produsă de pârâu. Promovează meșteșugăria locală și organizează evenimente de experiementare a bucătăriei autohtone. Aprovizionarea cu legume și carne se face prin Fair Trade (Comerțul Echitabil), iar cu alte produse organice bio, pe cât posibil, din zonă. Angajații sunt în proporție de 100% localnici. Proprietarii colaborează cu UTAD (Universidade de  Trás-os-Montes e Alto Douro) și cu autorități locale pentru diverse proiecte de conservare. Activități disponibile încurajate: plimbări, drumeții, excursii, cursuri culinare, munca la fermă, mountain biking, ornitologie, istorie locală, antichități.

Destinații ECO – episodul 1

Destinații ECO – episodul 1

moinhostiaantoninha.com

În oraș

Hotel Adalbert, Cehia

Hotelul este așezat pe terenul vechii mănăstiri benedictine Brenov, în centrul orașului Praga. În trecut mănăstire de maici, a fost reconstruită în secolul al XVIII-lea, fapt ce îi explică arhitectura elegantă din interior. Cele 44 de camere oferă o liniște aparte, în ciuda agitației orașului european.

Destinații ECO – episodul 1

Destinații ECO – episodul 1

Hotelul este primul din Republica Cehă care primește eticheta ecologică europeană. În cadrul complexului se pune accent pe reducerea consumului de apă și de energie, iar vara, datorită pereților groși, nu este necesar aerul condiționat. Se folosesc cu precădere produse ecologice cu impact redus asupra mediului, inclusiv detergenți și hârtie. Toate deșeurile sunt sortate. Unde este posibil, produsele alimentare sunt achiziționate local, iar ceaiul și cafeaua prin Fair Trade. Hotelul susține o școală locală pentru copii cu deficiențe locomotorii. Pentru activități turistice, există tururi cu ghid ale mănăstirii, orașul Praga însuși fiind un centru cultural activ, de luat la pas.

Destinații ECO – episodul 1

Destinații ECO – episodul 1

hoteladalbert.cz

Cultură

Larsbo Gård, Suedia

Înconjurată de păduri, ferma Larsbo Gård este o destinație aparte. Deținută și administrată de o familie, aici se cresc oi Gute, se consumă legume din grădina proprie și se practică agricultura cu ajutorul a doi cai. Promite o atmosferă prietenoasă – cu oamenii și cu mediul natural.

Destinații ECO – episodul 1

Destinații ECO – episodul 1

Acest Bed&Breakfast este acreditat Green Key. Un boiler pe lemne, provenite din pădurile administrate pentru durabilitate, asigură apa caldă și încălzirea locuinței. Toate deșeurile organice se transformă în compost, iar cele din plastic și metal se reciclează. Hotelul contribuie la protejarea midiilor de apă dulce și la întreținerea pajiștilor de pe teritoriul fermei cu ajutorul oilor și cailor, pentru a crește biodiversitatea.

Destinații ECO – episodul 1

Destinații ECO – episodul 1

Indiferent de anotimp, la ferma Larsbo Gård se găsesc mereu activități deosebite: expedițiile cu canoe pe lacuri, plimbări cu bicicleta, strângerea fânului cu furca, culesul de ciuperci, pescuitul, plimbările cu sania trasă de cai, ornitologia.

larsbogard.se

Timp liber

Sankt Helene, Danemarca

Complex variat (cu apartamente, camere pentru familiști și căsuțe pentru camping), Sankt Helene se află în nordul zonei rurale daneze Zealand, în apropiere de mare. Decorul strict scandinav insuflă aer de vacanță, chiar și una de scurtă durată. Se spune că izvorul din apropiere are proprietăți curative.

Destinații ECO – episodul 1

Destinații ECO – episodul 1

Deține certificarea Green Key încă din 1997. Folosește energia solară pentru apa caldă, iluminatul cu consum redus de energie și jetul redus de apă fiind alte măsuri de conservare. Stațiunea finanțează mai multe proiecte comunitare. Există o Echipă a Naturii pentru copii, care publică o revistă lunară și asigură interesul celor mici pentru protejarea și descoperirea naturii prin diferite evenimente. Ca activități, sunt recomandate plimbările cu bicicleta, înotul, sporturile nautice, drumețiile, diverse sporturi de echipă, cu mingea.

Destinații ECO – episodul 1

Destinații ECO – episodul 1

helene.dk

Continuăm prezentarea altor destinații eco în următorul episod!

Alte informații:

http://www.green-key.org/

http://www.fairtrade.net/what_is_fairtrade.html

http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/index_en.htm

Despre autor
Absolventa a Facultății de Geografie (UB) - specializarea Știința Mediului și a masterului de "Dezvoltare Durabila" - Universitatea Ecologica.
1 comment on this postScrie-l pe al tau!
  1. Hey very nice site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds alsoI am happy to find a lot of useful info here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . . keeakdfeeabc

4 total pingbacks la acest articol
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress