Știu, ați fost încăcați cu mesaje despre consumul de carne și proveniența acesteia. Știu că știți. Dar e bine să ne aducem aminte constant, doar, doar ne vom schimba și comportamentul, nu numai atitudinea.
În SUA se pare că 10 miiliarde de animale sunt sacrificate în fiecare an. Statisticile tot timpul ne-au adus câte un semn de întrebare – bun, 10 miliarde de animale, dar în ce condiții sunt 10 MILIARDE de animale sacrificate? Nu știu câți dintre voi ați avut puterea de a vă uita integral la un film(uleț) ce prezintă situația din teren – abuz, deșeuri toxice, ‘nșpemii de chimicale, poveștile muncitorilor.
Reacția imediată: să devenim vegetarieni? Nu toți putem să alegem această cale. În orice caz, carnivor sau ba, fabricile de animale sunt sub orice critică. Există vreun beneficiu real al acestora? (exceptând buzunarele marilor companii) Să nu uităm, pe lângă emoțiile declanșate de conștientizarea sacrificării animalelor concepute doar pentru a fi sacrificate, mai avem și suferința oamenilor care lucrează acolo. În țara tuturor posibilităților cei mai mulți dintre muncitori sunt fie minori, fie imigranți (ilegali!), care își desfășoară munca aproape de sclavie. Da, e grav ceea ce spun. Și real. Săracii oameni, după ce că participă la practici dincolo de orice etică, mai sunt și expuși la riscuri de sănătate. (fie hidrogenul sulfurat din gunoiul de grajd, fie dioxidul de carbon și dioxidul de azot din silozurile care stochează gazele) Am menționat minorii? Dar ce spuneți de copii de 10-11 ani care riscă otrăvire, cancer și leziuni ale creierului pentru că sunt expuși la pesticide timp îndelungat?! Veți spune probabil că în România nu este cazul. Poate că nu s-a ajuns așa departe, dar gândiți-vă la hypermarketurile pline – credeți că avem numai produse locale? În rest, chimicalele sunt și la noi. Și sunt din plin.
Reacția la rece: să devenim vegetarieni sau să consumăm durabil, produse locale, de la mici ferme de familie, unde animalele au fost crescute în mod NATURAL. Fiecare va alege după conștiința lui – dar să nu spuneți că nu ați știut!
Vă las aici câteva clipuri care păstrează realitatea și îndeamnă la schimbarea în bine, dar care nu conțin imagini explicite, pentru cei mai sensibili. Folosiți-le!
Ca să vedem că totuși aceste conștiințe se trezesc și la nivel mai înalt, Australia a interzis fabricile de animale! Asta de curând. În februarie 2014. Ce presupune această decizie? Proiectul de lege pentru bunăstarea animalelor va interzice bateriile de ouă și utilizarea de standuri de scroafe și lăzi de gestație pentru porci și eliminarea ciocurilor găinilor (practica comună include eliminarea lor cu o lamă fierbinte sau cu laser). Ce veste bună! Se poate!
Sfatul meu: împrieteniți-vă cu producători locali, cu oameni gospodari care au grijă de animale și gândesc durabil – știți voi, caracterul românului demn! Mâncați mai puțină carne (sau deloc)! Folosiți-vă de înțelepciunea postului și aveți grijă de voi cu totul!
Surse informații și fotografii: OneGreenPlanet, AnimalAustralia, Soygo, Spoonfedblog, Ourhenhouse