Cum să schimbi lumea? Prima parte!

Acum câțiva ani, în Anglia, am avut o bucurie nespusă să dau peste o cărticică magică ce mi-a adus multe zâmbete, dar care m-a și încurajat! Este un exemplu în materie de motivație și curaj oferit cititorilor ei în a…schimba lumea! Da. Exact. Este vorba despre o publicație a unei asociații din Londra, care îndeamnă oamenii, prin 50 de exemple practice, haios și familiar descrise, către schimbare, în timpul lor zilnic de lucru. Fiecare persoană poate ALEGE fericirea oamenilor din jur și crearea unui spațiu armonios și vesel, prin adoptarea unei atitudini POZITIVE.

Mi-am propus să aleg câteva practici, să vă încânt cu optimism și determinare și bineînțeles, să vă aduc un zâmbet! (text tradus și adaptat – scuzați eventualii termeni “bruți”)

1. Află de unde îți vine prânzul!

Un kiwi parcurge în medie 12.000 km să fie parte din prânzul tău.  Și, conform experților, generează de 5 ori greutatea sa în gaze cu efect de seră. Ceea ce v-ar îndemna să vă imaginați acest fruct petrecându-și întreaga călătorie…făcând pârț! Ei bine, gazele sunt de fapt cele generate de combustibilul implicat în transportul lui. Cu toate acestea, dacă imaginea unui kiwi care elimină gaze vă face să vă gândiți de două ori înainte să mâncați ceva adus prin zbor în afara sezonului, poate că este o imagine folositoare!

2. Folosește un pix până la capăt!

Oamenii aruncă lucrurile foarte ușor. Aruncă visele curajoase din copilărie, talentul lor, prietenii, căsnicii. Dar mult mai importante ca cele enumerate, aruncă pixurile!! (Ei, bine, poate exagerăm puțin ca să evidențiem o idee) Un pix de plastic va sta într-o groapă de gunoi 50.000 de ani! Ceea ce nu folosește nimănui. Doar dacă vă imaginați că peste 50.000 de ani, lumea va fi populată de ființe super inteligente, care au reușit să rezolve toate problemele existențiale ale umanității și că singurul lucru pe care îl tot uită să îl ia cu ele este un pix! Atunci ajută, într-adevăr.

Știați că cifrele de vânzări zilnice pentru pixuri, la nivel global, depășesc 14 milioane?

3. Apreciază oamenii din jurul tău!

“Arăți extraordinar de bine azi, Maria!”, “Foarte bună ideea ta cu strângerea de fonduri, Bogdan!”, “Ce mă bucur că faci parte din această echipă, Magda!”. Genul acesta de apreciere. Acum, exersați! Merită să perseverați pentru că impulsionează echipa să lucreze mai bine și face ca locul de muncă să fie unul mai vesel. Încrederea în tine crește odată cu încrederea în echipa ta.

4. Începe un Car Pool!

În primul rând ce e carpooling-ul? Un aranjament prin care mai mulți participanți călătoresc împreună într-un singur autovehicul, împărțind costurile călătoriei și deseori făcând cu schimbul ca șofer. Este o soluție ideală, care nu numai că ajută mediul înconjurător (prin faptul că reduce emiterea substanțelor nocive de la 5 mașini la cele produse de una singură, de exemplu) dar și crează un mediu propice dezvoltării prieteniilor la lucru?  Cine știe, poate în procesul salvării planetei îți faci un prieten pe viață!

Știați că zilnic 10 milioane de locuri pornesc la drum libere?

5. Lasă-te de pahare de plastic!

Paharele de plastic sunt ca și un drăcușor. Sunt un mix între păpușa Chucky, omul acela cu masca de hockey și fata japoneză pe un ecran alb-negru. Serios. Când vedeți un pahar de plastic la lucru, gândiți-vă la asta. Dacă vă înfricoșați tare, tare, înseamnă că nu trebuie să vă mai uitați la atâtea filme de groază. Dar paharele de plastic chiar invadează lumea și sunt neplăcute. Consumăm petrol degeaba pentru ele. Fiți durabili!

Știați că un milion de pahare de plastic sunt aruncate, în urma zborurilor din Statele Unite ale Americii, la fiecare 6 ore?

Nu uitați: Puteți schimba lumea în bine! Trebuie doar să alegeți să o faceți!

Surse fotografii: Fit Chick Tricks, Time management ninja, Empathic Guidance,  Think Wisely

Despre autor
Absolventa a Facultății de Geografie (UB) - specializarea Știința Mediului și a masterului de "Dezvoltare Durabila" - Universitatea Ecologica.
3 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. :)))))) nu prea se potriveste titlul cu sfaturile din articol.

    oricum, as incepe cu Romania, cu Bucurestiul, cu un sector, un cartier, cateva blocuri si case. as organiza cateva locuri pentru cine vrea sa imparta masina si as pune niste afise cu orarul si beneficiile carpooling-ului. asta e planul pentru la vara :)

    • Salut, Ștefan!
      Obiceiurile prezentate pot schimba lumea cuiva, de aceea și titlul. :)
      Există un grup pe Facebook numit “Ia-mă nene”, inițiat în partea de vest a țării, unde cei care au nevoie de ocazie sau cei care au locuri libere în mașină se regăsesc. Foarte bună ideea și o recomand tuturor celor care vor să își reducă costurile de transport, care vor să își facă noi prieteni și care vor o altă experiență de viață! Trebuie promovat carpooling-ul la nivel național, este o metodă faină de a ajuta mediul, pe tine financiar, totodată de a crea noi prietenii.
      Succes cu ce ți-ai propus și o vară plină de aventuri frumoase!

  2. Multumesc de urari!

    Nu stiam de grup, trebuie promovat, dar banuiesc ca e o problema de incredere…

    Vara trecuta a durat vreo 45 de minute pana sa ma ia cineva in masina, Bucuresti-Constanta, dar in final am nimerit cu un cuplu super de treaba si a fost perfect.

    Sunt destule persoane deschise spre asa ceva si chiar mai mult dar din pacate spiritul national le taie entuziasmul si ii pune intro stare “idle”. Ce ma deranjeaza mai mult insa, este faptul ca oamenii activi (cum banuiesc ca sunt si cei care scriu pentru greenly) nu fac suficient de mult. Mici campanii, websiteuri, activitati devin uitate imediat sau raman in anonimat pentru 95% din populatie.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress