”Nu lasa nicio urma” (eng. “leave no trace”) reprezinta un set de principii menite sa-i ajute pe turisti sa aiba in calatoriile lor un impact cat mai redus asupra naturii, oferindu-le astfel si altor calatori sansa de a se bucura de frumusetea mediului inconjurator.
In timpul incursiunilor in natura putem proteja mediul inconjurator daca ne gandim ca suntem niste simpli vizitatori, care la plecare trebuie sa lase totul exact cum au gasit. Principiile “nu lasa nicio urma” ne invata cum sa facem asta, ele fiind grupate in sapte categorii.
Planuieste si pregateste-te din timp
Oamenii slab pregatiti, atunci cand se lovesc de situatii neprevazute, apeleaza des la solutii ce degradeaza natura. O slaba pregatire poate duce la camparea in zone neadecvate deoarece grupul sau individul nu a estimat corect timpul necesar parcurgerii traseului, la folosirea incorecta a focurilor de tabara sau la aparitia unui exces de gunoaie datorita supra-ambalarii inutile a alimentelor etc.
- Afla din timp ce reglementari sau cerinte speciale se aplica in zona in care urmeaza sa calatoresti si respecta-le;
- Pregateste-te din timp pentru vreme rea, pericole si alte urgente cu care este posibil sa te confrunti;
- Programeaza-ti excursia pentru perioadele in care nu sunt chiar atat de multi turisti in zona respectiva, presiunea asupra mediului inconjurator fiind astfel mai redusa;
- In natura, calatoreste pe cat posibil in grupuri mici sau daca faci parte dintr-un grup foarte mare atunci impartiti-va in cateva subgrupuri si parcurgeti traseul separat sau pastrand o anumita distanta;
- In masura posibilitatilor, gandeste-te la un meniu care sa nu necesite un foc de tabara pentru pregatirea meselor.
Calatoreste si campeaza pe suprafete durabile
Deteriorarea pamantului are loc atunci cand vegetatia de la suprafata sa este calcata in picioare atat de intens sau repetat incat regenerarea devine imposibila, contribuind la aparitia unor zone sterpe si, intr-un final, la eroziunea solului.
- Suprafetele durabile sunt reprezentate de potecile si locurile de campare special amenajate, de suprafetele plane din piatra sau pietris, de pajistile uscate sau de zapada;
- Protejeaza zonele riverane campand la o distanta de minim 100 de metri de lacuri si parauri;
- Locurile de campare bune sunt cele pe care le gasesti amenajate, nu cele pe care le faci. Nu este nevoie sa deteriorezi cu cortul orice suprafata intalnita.
In zonele tranzitate mai des de turisti:
- Foloseste potecile si locurile de campare ce sunt deja amenajate;
- Mergi pe mijlocul potecii, chiar daca este noroi;
- Trebuie evitata aglomerarea zonelor de campare (cu cat sunt mai putine corturi, cu atat mai bine) si in interiorul lor evita zonele cu vegetatie in favoarea desfasurarii diverselor activitati in zonele lipsite de vegetatie.
In zonele salbatice:
- Traversarea acestor zone se face cat mai rasfirat, pentru a se evita batatorirea unor poteci sau formarea unor zone de campare;
- Evita zonele in care impactul omului incepe sa fie evident.
A doua parte a acestui articol ne va invata sa ne ocupam de deseuri in mod corespunzator, sa nu alteram locurile intalnite, vom afla cum sa reducem impactul focurilor de tabara si cum sa respectam animalele salbatice si, de asemenea, cum sa-i respectam pe ceilalti calatori cu care ne intalnim pe traseu.
Articol realizat de Miroiu Alexandru-Codruț
(Student in anul II, Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti, specializarea Geografia Mediului si om care traieste o viata “eco”.)
Surse fotografii: Miroiu Alexandru-Codruț; www.lnt.org
Daca v-a placut acest articol, va rugam sa-l votati !
Dragii nostri cititori, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre !
Mihai Olenici
13/01/2012
Leave no Trace este un concept de baza in ecoturism. Ma bucur foarte mult ca ati abordat acest subiect.