Atât compania Michelin, a doua mare companie producătoare de cauciucuri, cât și alte companii aflate în competiție, încearcă să găsească o alternativă bio la combustibilii utilizați în procesul actual pentru fabricarea cauciucurilor. În momentul de față butadeina este substanța chimică utilizată la fabricarea cauciucurilor sintetice. Este un gaz incolor și face parte din clasa hidrocarburilor nesaturate, derivată în special din butan prin pierderea a patru molecule de atomi de hidrogen din moleculă.
Butadeina
Îngrijorată de limitarea resurselor petrolifere și problemele ce țin de mediu, compania Michelin intenționează să demareze un proiect de cercetare prin care dorește să utilizeze materiale regenerabile, precum lemnul, paiele sau chiar sfecla de zahăr în procesul fabricării cauciucurilor.
Proiectul poartă numele de Fluturele Bio (“Bio Butterfly”) și se va întinde pe o durată de 8 ani, iar costurile acestuia se vor ridica la 52 milioane de euro.
În momentul de față compania produce cauciucuri utilizând două ingrediente: butadeina și cauciuc natural extras din scoarță de copac. Se așteaptă ca până în 2020 butadeina să fie un ingredient greu de obținut, drept pentru care este necesară implementarea unui noi formule, bazată pe combustibili bio.
Ideea de bază o reprezintă folosirea materiei organice aflată în descompunere unde biomasa este fermentată pentru producerea alcoolului, iar rezultatul final îl va reprezenta bio-butadeina.
Rămîne de văzut dacă acest proiect va fi unul fezabil, timpul fiind arbitrul care va decide acest lucru.
Referințe:
TheGuardian, Franchofilia, transporteinformativo.