Câteva măsuri verzi în lupta împotriva poluării

Pentru a face faţă provocărilor care ameninţă mediul, tot mai multe ţări recurg la măsuri pentru a lupta împotriva poluării. O iniţiativă europeană promovează şi răsplăteşte, în acelaşi timp, eforturile de salvare a planetei realizate de acele oraşe care îşi concentrează atenţia asupra conservării mediului şi păstrării curăţeniei.

Anul acesta, oraşul Nantes, situat în vestul Franţei, a fost declarat Capitala Verde a Europei, aflăm de pe site-ul Comisiei Europene dedicat Premiilor The European Green Capital. Măsurile care au clasat-o pe primul loc între oraşele europene verzi reprezintă un efort depus timp de mai mult de 10 ani pentru construirea unor politici care să încurajeze utilizarea mijloacelor publice de transport în comun, dar şi mersul pe bicicletă, în detrimentul autoturismelor. De asemenea, Nantes a reintrodus în circulaţie tranvaiele electrice, fiind primul oraş din Franţa care ia această decizie. Efectele investirii în infrastructura dedicată bicicliştilor şi pietonilor, dar şi în achiziţionarea de mijloace de transport în comun de foarte bună calitate a putut fi observată şi în nivelul scăzut de emisii de dioxid de carbon în aer.

Capitala provinciei Álava, Vitoria-Gasteiz, din Ţara Bascilor este câştigătoarea de anul trecut a titlului de Capitala Verde a Europei, arată un articol de pe site-ul Comisiei Europene. Oraşul a făcut eforturi astfel încât locuitorii să se afle la numai 300 de metri de spaţii verzi amenajate, incluzând astfel natura în mediul urban. De asemenea, diversitatea de floră şi faună sunt atent monitorizate de autorităţi, urmărindu-se creşterea biodiversităţii, iar oazele verzi permit locuitorilor să îşi dezvolte competenţele în horticultură, prin intermediul grădinilor comunităţii. Nu în ultimul rând, oraşul a investit în măsuri de folosire eficientă a resurselor de apă, urmărindu-se reducerea consumului la mai puţin de 100 de litri per capita zilnic.

Islanda a investit resurse pentru a reduce cât mai mult emisiile de gaze cu efect de seră, arată Four Green Steps. Mai mult, aceasta a implementat programe pentru reîmpădurirea suprafeţelor şi încurajează protejarea resurselor naturale.

Elveţia a implementat programe eficiente de reciclare şi, de asemenea, are reguli stricte în ceea ce priveşte controlul pesticidelor. De asemenea, reformele pentru industrie şi pentru protejarea mediului constituie factori importanţi în conservarea resurselor naturale şi în asigurarea unei bune calităţi a aerului şi a apei, arată Green living Savings.

Şi Suedia se poate lăuda cu zonele sale cu un nivel ridicat de puritate a aerului. Multe din oraşele ţării folosesc resurse alternative de energie, iar oraşul Malmo foloseşte exclusiv combustibili bio, arată aceeaşi Four Green Steps.

Ploile acide din Austria au afectat în jur de 25% din suprafaţa împădurită a ţării, arată Green Living Savings. În aceste condiţii, adoptarea unor măsuri care să protejeze mediul înconjurător au fost absolut necesare. Austria a adoptat măsuri prin care toţi cei care nu respectă regulile de conservare şi păstrare a mediului curat sunt responsabili să plătească stricăciunile provocate.

Norvegia este considerată una dintre ţările cu cele mai curate ape, arată Action For Our Planet. De asemenea, ţara şi-a concetrat atenţia spre a produce energie hidroelectrică, iar multe dintre clădiri sunt construite astfel încât să poată valorifica energia solară.

Iată câteva soluţii adoptate de mai multe ţări din lume pentru a construi un mediu cât mai curat şi pentru a contribui la protejarea naturii, a resurselor planetei, dar şi pentru a aduce un aport pozitiv pentru calitatea vieţii şi sănătăţii locuitorilor acestor zone. Măsurile adoptate de aceste ţări şi, în general, de toate statele care au iniţiative „verzi”, de protejare a mediului, sunt exemple de urmat pentru construirea şi păstrarea sănătăţii planetei.

Sursa: Semnele Timpului

Despre autor
Absolvent al Facultatii de Geografie (UB) - specializarea Stiinta Mediului și al masterului "Evaluarea Integrată a Stării Mediului".
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress