OMG – semnifica Organisme Modificate Genetic si pot fi plante, animale, bacterii, drojdii, mucegaiuri, care sunt modificate prin intermediul ingineriei genetice.
In anul 1944, Avery si colaboratorii au descris pentru prima data un mecanism de transfer genetic, prin care ADN-ul dintr-o tulpina bacteriana poate fi preluat si integrat de alta, modificand mecanismele ereditare ale celei din urma.
In 1990, a aparut pe piata prima enzima coagulata (renina), obtinuta prin tehnica ingineriei genetice, de catre Pfizer Corporation.
Metodele de modificare genetica sunt folosite pentru:
-
a creste cantitatea unui metabolit (o proteina) produs de un anumit organism;
- pentru a determina un organism care in mod natural nu produce un metabolit, sa il produca;
- pentru a bloca sinteza unui metabolit, de catre un anumit organism.
Cea mai utilizata metoda se bazeaza pe o specie de bacterii din sol (Agrobacterium tumefaciens), care poate sa transfere o parte din genele proprii, prin intermediul unei plasmide, catre celulele radacinilor plantelor, unde cromozomii celulelor gazda le preiau si ca urmare, celulele incep diviziunea necontrolata, conducand la tumori. Avantajul bacteriilor in acest proces este acela ca ADN-ul comanda sinteza opinelor (un grup mai rar intalnit de derivati ai aminoacizilor), pe care doar bacteriile le pot utiliza ca sursa de carbon si azot.
O alta metoda este cea a ADN-ului liber, ce consta in acoperirea unei particule de aur sau vanadiu cu fragmente de ADN continand gena de transferat. Aceste particule sunt apoi accelerate, folosind heliu la inalta presiune si o cultura de celule-tinta este efectiv “bombardata” cu acest jet de particule.
Desi majoritatea expertilor industriali si a oamenilor de stiinta recunoaste beneficiile tehnologiilor genetice pentru medicina, productia de alimente si protectia mediului, consumatorii si ecologistii indreapta o atitudine negativa fara precedent impotriva produselor alimentare care contin ingrediente modificate genetic. Greenpeace si alte organizatii ecologiste se numara printre principalii oponenti ai utilizarii tehnologiilor genetice in agricultura, folosind ca argument major ideea de “poluare genetica”, care se refera la transferarea unor gene de la culturile modificate genetic la alte plante si microorganisme din mediu.
Sursa fotoRiscuri ale folosirii Organismelor Modificate Genetic:
- Modificarea calitatii nutritionale a alimentelor, ceea ce va conduce la diferente intre alimentele traditionale si cele obtinute din OMG. In alimentatia copiilor este necesara o precautie in ceea ce priveste folosirea OMG.
- Toxicitatea potentiala: produsele alimentare care contin in mod natural substante cu caracter toxic, prin modificare genetica si-ar mari potentialul toxic.
- Transfer neintentionat de gene la plantele salbatice: plantele transgenice cu rezistenta mare la insecticide si erbicide pot sa se polenizeze cu speciile salbatice si creeaza ierburi greu de eradicat in campul relativ redus al fermelor mici, care sunt inconjurate de plante salbatice.
- Alergenitate potentiala: produsele alimentare modificate genetic care contin alergeni, cum ar fi proteinele din arahide, grau, oua, lapte, alune, legume, crustacee, peste, moluste, pot provoca reactii negative la consumatorii susceptibili la alergii.
- Rezistenta la antibiotice: la producerea OMG sunt folositi adesea markeri (gene) prin intermediul carora se stabileste reproductivitatea rezistentei la antibiotice a recoltelor ce servesc la hranirea oamenilor si animalelor. Genele marker pot fi transferate la microorganismele care populeaza tractul intestinal la oamenii si animalele care consuma alimentele si respectiv furajele modificate genetic. Aceasta ar conduce la cresterea rezistentei la antibiotice a microorganismelor si implicit la o slabire a starii de sanatate a populatiei.
Sfaturi practice pentru sanatatea dumneavostra:
- Evitati consumul alimentelor care contin ingrediente modificate genetic, desi acestea sunt mai mari, se altereaza mai greu si arata mai “sanatos”. In spatele aspectului aproape perfect, se ascund adevarati inamici ai sanatatii noastre.
- Cititi cu atentie etichetele produselor. Daca gasiti mentiuni de tipul: „Acest produs contine organisme modificate genetic” sau „Amidon modificat din porumb”, renuntati la produs in favoarea altuia, care nu contine astfel de ingrediente.
- Nu uitati ca soia, porumbul, cartoful sunt soiurile principale care sunt supuse modificarilor genetice. Atat cat se poate, incercati sa aflati sursa lor de provenienta.
- Consumati produse traditionale sau bio.
Orice eticheta are intre 4-5 cifre:
- Daca produsul are 4 cifre (de ex. 4021), inseamna ca a fost crescut intr-un mediu normal, dar nu BIO. Produsul insa NU a fost modificat genetic.
- Daca produsul are 5 cifre iar prima cifra incepe cu 9 (de ex. 96584), inseamna ca este BIO.
- Daca produsul este format din 5 cifre iar prima cifra este 8 (de ex. 86584), inseamna ca acesta a fost modificat genetic.
Dragii nostri cititori, pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre.
Articol realizat de Nicoleta Tane