Zapada – binecuvantare pentru agricultura

A inceput de ieri sa cada… cate-un fulg, acum a stat… ”… si stat a ramas, deoarece se pare ca batrana iarna s-a suparat pe noi si anul acesta (o face cam des in ultima vreme… oare de ce?); ori nu vrea sa ne mai viziteze, ori se lasa cu greu asteptata, sub considerentul ca merita asteptarea, pentru ca apoi sa ne scufunde intr-un ocean de zapada… exagerez, dar parca mi-e dor de iernile copilariei cand nu puteam iesi efectiv din casa pentru ca un morman de zapada „trona” in fata usii mele. Ei, nostalgie!

Cum este insa perceputa aceasta lipsa de zapada de sol si care este efectiv rolul ei pentru acesta? Trecand peste dezavantajele cu care asociem de regula o cantitate considerabila de zapada, pentru caile de comunicatie in principiu, care sunt cel mai adesea afectate, implicit cu un impact direct asupra activitatilor cotidiene ale noastre, stratul de zapada ce acopera solul, in timpul sezonului rece, are o importanta deosebita, datorita grosimii, structurii si densitatii ce-l caracterizeaza. Datorita conductibilitatii sale reduse, stratul de zapada joaca rol protector pentru sol contra ingheturilor radiative si advective.

Zapada- binecuvantare pentru agricultura

Pentru taranul roman, faptul ca iarna aceasta, terenurile sale cultivate nu sunt acoperite cu zapada, ii ridica multe semne de ingrijorare. Pentru agricultura, zapada e ca o  mana cereasca, intrucat intereseaza conditiile de iernare ale culturilor de toamna (grau, orz, orzoaica), care sunt protejate de gerul naprasnic, precum si rezervele de apa pe care semintele le pot obtine ca urmare a topirii zapezii si a perioadei de precipitatii de la inceputul primaverii, refacandu-se astfel deficitul de apa din sol. Una dintre plantele ce detine de altfel beneficiile cele mai mari oferite de un strat de zapada este rapita, aceasta planta fiind destul de sensibila la ger, nerezistand la temperaturi de sub -5 grade Celsius.

Ce se intampla insa cu recoltele in lipsa unui strat de zapada protector este lesne de inteles… culturi agricole calamitate sub amenintarea gerului si un deficit ulterior in economia tarii. Sa speram doar ca previziunile meteorologice vor fi imbucuratoare si ca se vor abate fulgii de nea si asupra noastra.

Sursa foto: www.adibontea.com

Pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre!

Articol realizat de Elena Neacşu

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress