Diamantele sangerii (Blood Diamonds) – ”aliment” pentru conflictele armate din Lumea a Treia

Diamantul este cel mai bun prieten al unei femei, nu?… sau cel puţin aşa considera faimoasa Marilyn Monroe. Te poţi considera o fericită dacă deţii unul…îţi provoacă o stare de exaltare şi un statut ce impune respect şi aristocraţie. Dar care-i preţul real pentru satisfacerea acestor nevoi? Te-ai întrebat vreodată cum se formează un diamant, prin ce procese trece el, cum este exploatat, până ajunge în colierul de la gâtul tău?
Diamantele se formează în scoarţa pământului, la adâncimi extrem de mari, de până la 150 km, cu temperaturi pe măsură (1200 – 1400 grade Celsius), şi presiuni la fel de ridicate. Din punct de vedere chimic, diamantul, ca şi grafitul, nu este decât carbon pur. În aceste condiţii, carbonul împiedicat de a se mai transforma în grafit, se cristalizează şi devine diamant. Doar ca procesul de formare durează câteva milioane de ani.

Ce sunt diamantele sângerii (”Blood Diamonds”)?

În contextul războiului civil în care a fost aruncată Sierra Leone, în anii `90, filmul Blood Diamond, trasează calea unui rar diamant roz găsit de un pescar ce lucra ca sclav într-o mină controlată de rebeli, de extracţie a diamantelor. Întrucât diamantul este genul de piatră preţioasă care îţi poate schimba viaţa radical, în traseul său, a schimbat şi încheiat multe vieţi omeneşti, conturând totodată şi un puternic mesaj social. Filmul, evident, este o ficţiune interesantă, însă baza acestuia este reală. Povestea vă poate ajuta să înţelegeţi cum o resursă minerală poate alimenta constant opresiuni şi sacrificări a mii de vieţi umane.

Diamantele sângerii, cunoscute şi sub numele diamantele de conflict, exploatate în areale controlate de forţele rebele, care se opun guvernelor recunoscute pe plan internaţional, sunt vândute ulterior, evident prin comerţ ilegal, banii fiind folosiţi pentru achiziţionarea de arme sau de finanţare a acţiunilor militare, în special cele din centrul şi din vestul Africii. Cum sunt acestea exploatate însă, întrece orice limită de înțelegere și suportabilitate umană; adesea implică abuzuri îngrozitoare făcute la adresa fiinţei umane, indiferent că este vorba de bărbaţi, femei sau copii, incluzând încălcarea totală a drepturilor omului, acte de violență “alimentate” de piaţa diamantelor, și nu în ultimul rând, distrugeri ale mediului înconjurător. Fiind principala sursă de finanţare a rebelilor, sume enorme de bani sunt în joc şi mita, ameninţările, torturile şi uciderile sunt modurile acestora de operare. De aceea este folosit şi termenul de „diamante sângerii”.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) defineşte aceste diamante ce sunt motiv de conflict, ca fiind “diamante ce provin din zone controlate de puteri sau de grupări ce se opun să recunoască guvernele internaţionale legitime şi care sunt folosite să finanţeze acţiuni militare împotriva acelor guverne sau ca şi contravenţii ale deciziilor luate de Consiliul de Securitate“.

După ce milioane de oameni erau ucişi în conflictele armate alimentate de diamantele exploatate, generate în principal pe teritoriul statelor Sierra Leone, Angola, Republica Democrată Congo, Liberia şi Coasta de Fildeş, ONG-ul internaţional Global Witness şi alte organizaţii de acest gen, au dezvoltat o campanie de informare, conștientizare, de presiuni asupra producţiei mondiale de diamante, prin conceperea în ultimă istanță de către Organizaţia Naţiunilor Unite, a unei politici îndreptate asupra diamantelor conflictuale, numită Sistemul de Certificare al Procesului Kimberley. Adoptat în anul 2003, sistemul avea ca scop blocarea intrării diamantelor conflictuale pe piaţa legală de diamante.
Procedura presupunea ca fiecare stat participant să certifice faptul că toate diamantele extrase, neprelucrate, sunt produse şi comercializate în mod legal şi de asemenea că nu sunt folosite într-un mod direct pentru finanţarea acţiunilor militare rebele.

Procesul Kimberley înseamnă cu toate aceste atât de puțin pentru miile de ființe umane ”exploatate” la rândul lor în cele mai mizere și inumane condiții, care deși pășesc pe una dintre cele mai bogate resurse ale solului, trăiesc în țări de o sărăcie cruntă… câștigurile acestora pentru o zi de muncă asiduă cu cele mai rudimentare unelte, lopeți, site …mâinile goale…fiind de cele mai multe ori, mai puțin de un dolar pe zi.

Acest tânăr de saptesprezece ani este un exemplu de victimă ca urmare a conflictelor armate  generate pe teritoriul statului Sierra Leone…

Aceeași Sierra Leone, dacă la capitolul ”solidaritate umană„ este o cauză pierdută… nici la capitolul protecția mediului nu stă prea bine… dimpotrivă… În 1961, când și-a câștigat independența, mai mult de 60 % din suprafața țării era acoperită de păduri umede virgine… în 1994, doar 6%… Aceeași situație este valabilă și pentru Coasta de Fildeș, a cărei procent de acoperire a terenurilor cu păduri a scăzut de la 38 % la 8 % pentru aceiași ani. Urmele convoaielor de camioane încărcate de lemn, erau șterse ulterior de inundațiile create, ca urmare a unei eroziuni intense a solului… și apariția a numeroși țânțari, ce aduceau cu sine o formă sau alta de malarie pentru fiecare ființă umană din vestul Africii.

Dar nu… nu mai putem vorbi de conservare a mediului în circumstanțele specifice acestor țări… Oamenii vor să supraviețuiască… unii vor asta mai aprig decât alții… și se impun cu singurul mijloc decisiv de arbitraj…violența sub toate formele ei… pentru o piatră, pentru o bucată de lemn, pentru o gură de apă… pentru viață.

Diamonds are a unique resource, evoking beauty and eternal love. In recent years, pictures of maimed children have threatened to overwhelm these traditional positive images, when rebel groups in Africa used diamonds to finance their wars and unspeakable brutalities against civilian populations.” -  J.D. Bindenagel

Pentru mai multe informații despre acest „fenomen” al diamantelor conflictuale, puteţi accesa linkurile următoare

http://www.un.org/peace/africa/Diamond.html

http://s3.amazonaws.com/3b59dcdf1c4552f8d85a16a4808a3b38-default/AIGWfactsheet.pdf

http://humantraffickingmovie.com/stopping-blood-diamonds.html, precum și un articol, mai vechi ce-i drept (1994), dar extrem de interesant – The Coming Anarchy, Robert D.Kaplan - http://www.theatlantic.com/magazine/archive/1994/02/the-coming-anarchy/304670/. E interesant de urmărit ”How scarcity, crime, overpopulation, tribalism, and disease are rapidly destroying the social fabric of our planet„ Vi-l recomand!

Surse info/foto:

http://www.diamondfacts.org/index.php

http://geology.com (pasionații de geologie pot găsi aici o multitudine de informații extrem de utile)

http://www.arashmazinani.com/2011/03/15/bling-bang-exploring-the-blood-diamond-trade/,

http://nickilisacole.wordpress.com/2012/06/03/the-bloody-truth-about-conflict-free-diamonds

Articol realizat de Elena Neacşu.

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress