Daca am avea grija sa ne tratam pamantul cu respect, poate ca problemele de care ne lovim astazi nu ar mai fi atat de pregnante… crezi ca o punga aruncata aiurea nu face diferenta?… arunci tu, si altii ca tine si se aduna… si pungile alea raman chiar ani in solul sau in apa unde le-ai aruncat tu… Pana la un punct e in regula insa. Natura, mediul functioneaza ca un sistem… si sistemul asta are o serie de proprietati, capacitati, cum vrei sa ii spui… stabilitate, adaptabilitate, autoreglare. Cu alte cuvinte, daca vii tu cu orgoliul tau de Homo sapiens sapiens, fiinta inteligenta suprema de altfel, si „te joci” intr-o maniera groteasca si perfida cu natura, care a avut indeajuns de mult altruism sa iti ofere toate conditiile necesare sa poti supravietui, perturbandu-i astfel niste cicluri naturale, perfect conforme cu nevoile tale… poluezi cu alte cuvinte… natura se protejeaza cumva… se adapteaza, asimileaza fluctuatiile periculoase pe care tu i le-ai indus, isi creeaza un nou echilibru, care evident ca nu mai e acelasi cu cel dinainte, dar se autoregleaza cumva (si observi tu ulterior, ca apa are o culoare ciudata, sau ca in zona de unde, odata, tu mancai mere din copac, acum nu mai creste nimic pe locul respectiv…)
Pana la urma ce este poluarea?… un exces din punct de vedere calitativ sau cantitativ a unor substante, sau forme de energie, care prin introducerea lor in mediu determina disfunctionalitati ale proceselor si sistemelor naturale… evident, cu efecte adverse atat asupra mediului cat si a sanatatii noastre.
Revenind la solurile noastre (pentru ca si ele fac parte din mediu, alaturi de apa, aer)… aceasta resursa uitata din pacate, constatam ca se epuizeaza la fel de repede sub amprenta poluarii, fie ca vorbim de o poluare naturala, indusa de incendiile de padure, sau de una antropica, prin diferitele produse chimice si ingrasamintele utilizate in agricultura, ce distrug implicit proprietatile naturale ale solului (exemplele sunt numeroase si de o parte si de alta). Viermii de pamant, ramele despre care am vorbit intr-un articol anterior, nu pot supravietui intr-un sol contaminat. In conditii normale, acestea mananca orice provine de la natura (frunze, materii biodegradabile etc)… si transforma solul intr-unul afanat, eco friendly, numai bun pentru plantat. Punga pe care tocmai ai aruncat-o cu siguranta nu ii place…
Sursa foto
De ce continui sa aduc in vedere „punga„ asta?… pai se pare ca nici pungile nu mai sunt ce-au fost! Suntem obisnuiti cu banala punga de plastic, pe care ne incapatanam efectiv sa o cumparam de fiecare data cand mergem la supermarket… (faceti experimentul de a calcula cat dati pe luna pe fiecare pungulita pe care o cumparati de fiecare data cand mergeti la cumparaturi)… putini dintre noi insa stim si ce exista in compozitia acesteia, daca este sau nu biodegradabila… Raspunsul vine de la organizatiile nonguvernamentale, care dupa ce au analizat compozitia asa ziselor pungi biodegradabile, au constatat ca majoritatea pungilor din comert sunt periculoase pentru mediu si, mai grav, pun in pericol viata consumatorilor. De ce? Pe langa cei 98% polietilena, cei 2% ramasi sunt aditivii care fac ca punga sa se faramiteze dupa un anumit timp… implicit are timp berechet sa polueze suficient mediul… solul. Si pentru ca se pare ca sunt si cancerigeni si nu respecta normele europene. Inca o data, de ce?… pentru ca sacosele greu biodegradabile se pare ca au in compozitia lor… metale grele, de genul plumbului si mercurului, ori prezenta acestora in orice mediu aerian, acvatic… sol e extrem de problematica (vor deveni subiectul unui viitor articol).
Specialistii straini spun ca am ajuns in aceasta situatie in lipsa unui sistem de monitorizare a pungilor. Noi nu avem inca un laborator de testare a sacoselor si evident ca producatorii romani de pungi resping toate acuzatiile si sustin ca marfa lor nu este periculoasa, nici daca tinem mancarea in ea, nici daca ajunge in sol sau in panza freatica. In cazul lor, nu e greu de dedus ce au ales … orgoliul sau respectul…
Sursa info: http://stirileprotv.ro/stiri/social/pungi-cancerigene-pe-piata-din-romania.html
Sursa Foto
Articol realizat de Elena Neacşu
Nicolae Maruntelu
07/03/2013
Apreciez calitatea articolului, in special definitia data poluarii. Va sugerez sa va continuati ideea si sa detaliati disfunctionalitatile mediului ca raspuns la poluarea cu substante de sinteza si diferite tipuri de energie.