AUTOR ARTICOL: Andrei Răzvan Constantin, anul III, Geografia Mediului,
Facultatea de Geografie, Universitatea din București
Oamenii au cunoscut schimbări majore de când au apărut. Sedentarizarea ne-a permis să evoluăm din punct de vedere intelectual, să ne concentrăm și pe alte lucruri pe lângă supraviețuire. Dar cu ce preț a venit această evoluție?
Se știe că înainte de a se așeza în comunități restrânse, oamenii supraviețuiau cu ce aveau, iar ceea ce aveau era cam puțin. Fiind mereu în căutarea hranei, nu aveau timp să gândească altceva în afară de „trebuie să mănânc”. Dar odată cu această „înapoiere mintală” veneau și anumite avantaje. Aceste avantaje sunt suprimate în prezent de către confort. Astfel, rezistența la frig și patologii sau caracteristicile fizice superioare (forță, viteză sau rezistență) dispar încet, cu cât ne cuibărim în confortul de zi cu zi. Totuși, este de înțeles. Orice vietate ar prefera confortul dacă i s-ar aduce totul la nas. Însă nu toate au acces la confort, rămânându-le doar ambiția și nevoia de a supraviețui. De asemenea, dacă un animal este rănit, se vindecă de la sine sau moare, spre deosebire de oameni. Această nevoie de supraviețuire este adânc înrădăcinată în toate ființele, însă cu cât lucrurile devin mai confortabile, acestea vor pica într-unul dintre cele 7 păcate: lenea.
După cum am spus, acest confort schimbă organismul și funcțiile acestuia față de cele ale primilor oameni, dar, în aceeași măsură, afectează și sănătatea. Desigur că pentru o stare bună de sănătate cele două metode clasice, o dietă echilibrată și sportul, sunt vitale, însă există și o a treia verigă, una la care primii oameni aveau acces și îi influența foarte mult, fie că voiau, fie că nu: mediul. Astfel, nicio altă senzație nu provoacă atât de multe schimbări în corp cum provoacă frigul/vremea rece.
Ați observat și voi…când vă este frig rezultă o senzație neplăcută. Asta se întâmplă la nivel mental, anumiți hormoni scad, alții cresc, creând o senzație dezagreabilă. De asemenea, extremitățile devin reci ca urmare a contractării vaselor capilare. Acest proces apare pentru ca organele vitale să aibă la dispoziție destul sânge cald și a nu se reduce temperatura corpului. În plus, apar tremurăturile/frisoanele. Mușchii se contractă și se relaxează cu scopul de a se încălzi. Toate acestea au loc inconștient, fără ca noi să le putem controla. Dar, dacă atunci când primii oameni se duceau la vânat și în timp ce pândeau prada le-ar fi înghețat mâinile și ar fi început să tremure de frig, ar mai fi fost ei atât de pricepuți în ale vânatului? Deci trebuie să fi existat un alt mecanism ce îi proteja de frig. Chiar exista, și încă există, însă dacă ne adăpostim la căldură va dispărea fără doar și poate. Acest mecanism se referă la prezența grăsimii. Nu acel țesut adipos alb pe care îl acumulăm ca surplus în urma metabolismului, ci un alt fel de grăsime, una maro/maronie ce nu se acumulează în același fel. „BAT-ul” (brown adipose tissue) se acumulează în urma expunerii la frig. Acesta poate întreține căldura corpului arzând din grăsimea clasică și poate fi folosit în mod conștient. Astfel, nu mai este nevoie de celelalte modalități de a rezista împotriva frigului.
De asemenea, alternanța dintre căldură și frig dar și anumite metode de respirație ne pot da control deplin asupra corpului. O verigă importantă ce poate fi controlată în mod conștient de către o persoană este chiar imunitatea. A avut loc chiar și un experiment pentru a fi confirmată ipoteza. Lui Wim Hof (un olandez ce a luat în serios recâștigarea abilităților primilor oameni) și încă unei persoane le-au fost introduse un virus gripal sau o bacterie în corp. În timp ce corpul lui Wim nu a prezentat niciun efect al virusului/bacteriei, cealaltă persoană avea simptomele specifice. S-a observat că Wim își putea controla imunitatea, astfel ajungând celebru și doborând recorduri precum cea mai lungă distanță înotată sub gheață, contact prelungit cu gheața sau completarea unui semimaraton în picioarele goale pe gheață și zăpadă. Aceste recorduri le-a obținut ca urmare a controlului său asupra grăsimii maronii ce i-a permis să-și mențină temperatura. Însă trebuie folosită cu maximă atenție. Una dintre legile termodinamicii spune că orice sistem ce primește prea multă energie va prezenta anumite probleme de funcționare. Astfel, dacă BAT-ul este folosit într-o saună, unde este deja destul de cald, corpul se va supraîncălzi, iar efectele pot fi chiar mortale.
Cu toții avem ce ne trebuie pentru a ne debloca abilitățile demult încătușate, însă este nevoie de un ”șoc” asupra sistemului nervos. Un astfel de șoc ar putea fi un duș cu apă rece, ce poate debloca o fracțiune din postura noastră de supraviețuitori suprimată de către confort. „Nu este despre cum să fii un supraom, ci despre cum să fii mai uman.”
Bibliography
Carney, S. (2016). What doesn`t kill us.