Top 10 gadgeturi eco ce-ti pot face viata mai verde…si mai ieftina

În ultimii ani, piaţa gadgeturilor şi a echipamentelor eco a crescut uluitor de repede. Tot mai multe persoane devin conştiente de efectele benefice pe care le au acestea asupra mediului, dar şi asupra buzunarului lor. În continure, vom aborda obiecte care funcţionează pe baza a 3 surse diferite de energie verde: solară, eoliana şi mecanică. Iar partea cu adevărat interesantă este că vă puteţi cumpăra aceste aparate, la preţuri rezonabile şi le puteţi utiliza la fel de firesc şi de simplu ca orice alt mecanism casnic, oferind astfel un ajutor practic şi important mediului înconjurător.

  1. Rucsacul (sau geanta pentru laptop) cu alimentare solară

Acest rucsac dotat cu un panou solar reprezintă un accesoriu extrem de binevenit, având posibilitatea de a încarcă practic orice aparat de mici dimensiuni. La majoritatea modelelor, energia solară este captată printr-un panou şi stocată într-un acumulator, aşadar nu sunteţi obligaţi să o utilizaţi imediat. De regulă, acestea sunt dotate cu adaptoare pentru diverse modele de telefoane mobile şi laptopuri, precum şi pentru GPS ori mp3, aşa că nu trebuie să vă faceţi probleme dacă plecaţi în zone unde nu aveţi acces la energie electrică. Mai mult, aveţi posibilitatea de a încarcă acumulatorul pe stradă, în timp ce mergeţi sau chiar în timpul somnului de după-amiază. În fond, “bateria” nu se termină niciodată! Variante pentru cumparat: aici sau aici.

  1. Încărcătorul cu dinam pentru telefonul mobil (şi nu numai!)

Un gadget extrem de util, mai ales – trebuie să recunoaştem – deoarece mulţi dintre noi sunt dependenţi de telefoanele mobile, iar terminarea bateriei ne poate strica ziua. Aceste încărcătoare au cabluri adaptoare pentru diverse modele de telefoane mobile, cântăresc puţin (100 – 150 grame) şi sunt foarte practice. Iată caracteristicile unuia dintre modele: încărcarea acumulatorului se realizează prin rotirea unui braţ mecanic. 2 minute de acţionare manuală produc suficientă energie pentru 6 minute de convorbire sau 4 ore de stand-by. În plus, aparatul are (bonus!) şi o lanternă, aprovizionată cu energie în acelaşi mod. De cumparat!

  1. Maşina de spălat cu pedale

Da, există! Se numeşte Gira Dora şi a fost creată de doi inventatori care au avut în vedere problema accesului la maşini de spălat în ţările sărace. Acest dispozitiv costă doar 40 de dolari şi presupune utilizarea energiei mecanice pentru a obţine rotirea tamburului. Simplu şi eficient!

  1. Bonus: ceasuri fără baterii

Sau, mai corect spus, care nu funcţionează cu baterii convenţionale. Am găsit diverse variante ale acestui produs: un ceas tare simpatic ce funcţionează… cu apă ! De obicei, acest gen de produs funcţionează prin transformarea reacţiilor dintre ionii pozitivi şi negativi din apă în energie.  Tot ce trebuie să faceţi este să-i schimbaţi apa din când în când.  O altă variantă deosebită este “ceasul cu pământ” – însă care (probabil pentru moment) nu se găseşte pe piaţă. Acesta este format din două recipiente pentru flori, utilizând pământul pe post de baterie. Ceas, dar şi glastra în acelaşi timp. Mai eco nu se poate!

  1. Lămpile solare

Tot mai la modă, sunt de găsit cam peste tot (internet, magazine de bricolaj şi accesorii pentru casa şi grădina etc.), aşadar nu avem nici o scuză pentru a nu le folosi. Lămpile solare pentru grădina sunt foarte căutate pentru a crea o atmosferă deosebită, putând fi “plantate” literlamente oriunde, atâta timp cât pe timpul zilei sunt expuse luminii solare directe. Veiozele de interior, extrem de practice, vă pot ajuta să economisiţi ceva bani de pe factura de la electricitate. Lanternele solare funcţionează fără probleme, iar dacă le-aţi ţinut la soare, puteţi fi sigur că nu rămâneţi în întuneric. Însă variantele nu se opresc aici: puteţi opta pentru lampioane, globuleţe, lămpi de forme şi culori diferite (animăluţe, flori), spoturi, felinare – toate încărcate de la soare. Majoritatea acestor dispozitive funcţionează pe bază de leduri, având o durată mare de viaţă şi o lumină puternică. Durata de iluminare ajunge undeva la 8 ore, dar variază de la apărat la aparat.

  1. Aparate solare contra dăunătorilor

Doriţi să scăpaţi de insectele din pământ sau din curte fără să fiţi nevoiţi să luaţi măsuri drastice…sau poluante? Nici o problemă, puteţi recurge la dispozitivul solar anti-daunatori, care produce un puls sonic foarte deranjant pentru cârtiţe şi alte animale mici. Cel pe care l-am găsit funcţionează cu o frecvenţă de 400 Hz şi are efect pe distanţă de lucru de 30m, cam cât o grădină mică. Dacă furnicile sunt problemă, puteţi găsi un dispozitiv asemănător aici.

  1. Grătarul solar

Ieşitul la iarbă verde poate fi…verde! Pe lângă strânsul gunoaielor înainte de plecare, puteţi opta pentru utilizarea grătarului solar. Acesta funcţionează cu ajutorul unei umbrele puternic reflectorizante, care încălzeşte vasul (sau grătarul) cu mâncare, aflat în centru. Se strânge fără probleme şi este uşor de transportat. Poftă bună!

  1. Încărcătoare eoliene

Parcă ar fi fost special create pentru biciclişti. Turbina se ataşează cu ajutorul unei curele şi, pe măsură ce este expusă curentului de aer, încarcă un acumulator. Energia obţinută poate fi utilizată pentru diverse aparate mici (telefoane mobile, mp3 playere, camere digitale etc.).

9. Lampa eoliana

Sau Firewinder, aşa cum se numeşte oficial, reprezintă o modalitate de iluminare pentru exterior care utilizează mişcarea aerului. Sistemul este destul de simplu: o elice în formă de spirală care captează fiecare adiere, iar cu cât viteza vântului este mai mare, cu atât lumină este mai puternică şi mai constantă.

10. Duşul “la purtător”

Pocket shower ne permite să luăm duşul în buzunar înainte de a pleca în excursie. Practic, este un săculeţ din material impermeabil dotat cu un cordon de agăţare şi cu un cap de dus, care poate fi umplut cu până la 10 litri de apă. În plus, este negru, deci apa se va încălzi mai repede la soare. Foarte uşor de folosit şi extrem de mic atunci cand este impachetat, e perfect pentru drumeţii de peste tot. De cumpărat, îl puteţi găsi aici, la un preţ rezonabil. Excursie frumoasă !

Surse foto: http://www.smuff.ro/2010/04/19/pocket-shower-o-baie-frumoasa-oriunde-ai-fi/, http://homearchitecturetrend.com/wp-content/uploads/2011/10/Solar-Light-Ball-the-Decorative-Oudoor-Lamp.jpg, http://www.luxuryhousingtrends.com/magic-globe-floating-solar-lights.jpg, http://i00.i.aliimg.com/photo/v0/576884532/LED_solar_lamp_indoor.jpg, http://labstrikes.blogspot.ro/2012/03/mud-powered-clock-clock-that-runs-on.html, http://media.firebox.com/pic/p2356_big.jpg

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress