Locuințele românilor consumă de 8 ori mai multă energie decât media europeană

Clădirile de locuințe din România consumă de opt ori mai multă energie decât media țărilor UE-15, din cauza unui sistem ineficient de termoficare și a faptului că respectivele clădiri nu sunt izolate în mod corespunzător, se arată în raportul ”European Semester” ce conține recomandările de țară făcute de Comisia Europeană fiecărui stat membru. abcdef

Potrivit raportului, România este a treia cea mai energo-intensivă economie din UE, cu o intensitate energetică de 2,5 ori mai mare decât media UE. Este, de asemenea, a treia economie din UE cu nivelul cel mai ridicat de emisii de carbon. Documentul mai arată că integrarea piețelor energiei electrice și gazelor naturale pe piețele UE este, în continuare, incompletă și nu au fost încă realizate interconexiunile transfrontaliere ale rețelelor de gaze.

Analiza confirmă faptul că în România, concurența și eficiența sunt reduse în sectoarele cu cele mai mari emisii de carbon – energia și transporturile. ”Lipsa de eficiență și cadrul de guvernanță lipsit de transparență al întreprinderilor deținute de stat în aceste sectoare reprezintă o provocare importantă”, se arată în document.

”Ceea ce nu au înţeles Guvernele României în ultimii 10 ani este tocmai faptul că puterea economică a unui stat nu se măsoară în consumul de energie. Dimpotrivă, tocmai faptul că avem un potenţial atât de mare de eficienţă energetică ar trebui să devină prioritar în politicile energetice naţionale, în loc să ne grăbim să adoptăm tehnici atât de controversate precum fracturarea hidraulică pentru exploatarea gazelor de şist, ce ne-ar asigura, teoretic, mult clamata independenţă energetică”, a declarat Ioana Ciută, director executiv al Fundației TERRA Mileniul III.

Recomandări pentru România:

Una dintre recomandările făcute României de experții Comisiei Europene (CE) este promovarea concurenței și eficienței în industriile de rețea, prin asigurarea independenței și a capacității de acțiune a autorităților naționale de reglementare. De asemenea, se recomandă continuarea reformei guvernanței corporative în cadrul companiilor de stat din sectoarele energiei și transporturilor.

Ca să reducă pierderile și să devină competitivă, România trebuie să adopte un plan cuprinzător și pe termen lung în domeniul transporturilor, să dereglementeze prețurile la gaze și la electricitate și să îmbunătățească eficiența energetică. Totodată, țara noastră trebuie să îmbunătățească integrarea transfrontalieră a rețelelor energetice și să accelereze punerea în aplicare a proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze.

Despre European Semester

European Semester este un instrument de supraveghere preventivă a politicilor economice și fiscale ale statelor membre, prin care acestea sunt evaluate de Comisia Europeană înainte de a fi adoptate de statele respective.

Denumirea de “semestru” vine de la perioada de 6 luni in care sunt analizate politicile bugetare și structurale ale statelor membre, în scopul identificarii dezechilibrelor apărute sau iminente, care ar încălca normele stabilite de Pactul de Stabilitate si Creștere (PSC). În felul acesta, în paralel cu pregătirea deciziilor bugetare, în fiecare stat membru, se poate derula și o anumită coordonare, așa încât economia europeană, pe ansamblul ei, să-și asigure stabilitatea și creșterea.

Surse info: Comunicat de presa, Terra Mileniului III

Sursa foto: http://www.panosol.fr/blog//wp-content/uploads/abcdef.jpg

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress